Linkuri accesibilitate

O va susține Bulgaria pe Kovesi pentru șefia Procurorului European?


Dan Perjovschi despre cum vor politicienii să strunească lupta anticorupție
Dan Perjovschi despre cum vor politicienii să strunească lupta anticorupție

Partidul „Bulgaria democrată” a adresat azi un apel eurodeputaților bulgari să voteze în favoarea Laurei Codruța Kovesi. În declarația data publicității se arată că solidaritatea europeană nu trebuie să aparțină hoților

În Bulgaria Laura Kovesi a devenit un simbol al luptei contra corupției. În disputa televizată finală pentru prezidențialele din 2017, actualului președinte Rumen Radev, promitea că dacă va căștiga alegerile, se va duce la București pentru a face cunoștiință cu activitatea Direcției Naționale Anticorupție.

În martie 2017 Radev s-a întălnit cu Laura Kovesi și a discutat cu ea metodele care stau la baza succesului în combaterea corupției la nord de Dunăre. În timpul vizitei sale la Sofia însă Kovesi a fost practic boicotată de guvernanții din GHERB. Nici-un procuror bulgar nu s-a întălnit cu ea. Mediile proguvernamentale au prezentat-o într-o lumină negativă, în stilul campaniei care a fost lansată împotrivă sa în România.

O campanie identică a început împotrivă președintelui Înaltei curți de apel Lozan Panov – cel care a invitat-o pe Laura Kovesi să viziteze Sofia.

Comentând combaterea crupției, primul ministru Boiko Borisov a declarat la un forum al partidului său GHERB în martie 2015 – „Nu vă luați după România. Trebuie să privim Germania și alte țări în care există o adevărată supremație a legii... Bulgaria are nevoie de liniște. Am trecut prin perioada în care politicieni încatușați apăreau la televizor.”

Analistul Ivo Injev a constatat că în pofidă deosebirilor ideologice, guvernanții de la București și Sofia se situiază pe poziții identice în privință adevăratei lupte anticorupție. Eventuala alegere a Laurei Kovesi în postul de procuror general european provoacă neliniști în țara aflata în top-ul corupției europene.

Într-un raport al grupului verzilor în parlamentul de la Strasbourg se arată că pierderile anuale ale Bulgariei în urmă acestui flagel se cifrează la 11 miliarde euro. La fel de critice în privința corupției bulgare sunt ultimele rapoarte ale Departamentului de stat american pentru situația drepturilor omului.

Actuala elita politică bulgară se teme cel mai mult de anchetarea furturilor de către un parchet cu adevărat independent cum va fi cel european. La teama provocată de Legea americană Magnitski se va putea adăuga o altă amenințare reală în persoana Laurei Kovesi.

Partidul „Bulgaria democrată” a adresat azi un apel eurodeputaților bulgari să voteze în favoarea Laurei Codruța Kovesi. În declarația data publicității se arată că solidaritatea europeană nu trebuie să aparțină hoților ci oamenilor cinstiți. Bulgaria, cea mai săracă și cea mai coruptă țară din Uniune are nevoie de sprijin european pentru a combate corupția.

XS
SM
MD
LG