Linkuri accesibilitate

Toți oamenii premierului. De cine s-a înconjurat Florin Cîțu


Premierul Florin Cîâu s-a înconjurat de câțiva cunoscuți, cei mai mulți din zona Gorjului
Premierul Florin Cîâu s-a înconjurat de câțiva cunoscuți, cei mai mulți din zona Gorjului

Premierul Florin Cîțu și-a a adus aproape câțiva oameni de încredere și i-a numit în funcții cheie.

Noul șef al Secretariatului General al Guvernului (SGG), Corpul de control al primului ministru sau consilierii de stat din Cancelaria primului ministru sunt doar câteva funcții ocupate de oamenii lui Cîțu în ultima perioadă, în încercarea de a guverna cât mai eficient.

Decan al Facultății de Drept a Universității Constantin Brîncuși din Târgu Jiu, Tiberiu Horațiu Gorun a fost numit șef al SGG. Potrivit declarației de avere, Gorun deține un apartament în Târgu Jiu și o casă donată în comuna Runcu. Ca profesor universitar a câștigat în 2018, 66.000 de lei și de la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret alți 27.000 de lei. Soția sa este angajată a Casei de Asigurări de Sănătate Gorj.

Vasile Iulian Popescu a fost numit consilier de stat în Cancelaria primului ministru. Om de afaceri din Gorj și președinte al filialei locale a PNL, Popescu deține mai multe firme. Potrivit declarației de avere depusă pe când era membru în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, Popescu are un apartament în București și o casă în Târgu Jiu, iar afacerile le desfășoară în București, Călărași, Gorj și Vrancea. Potrivit documentului citat și-a împrumutat două dintre firme, Softtehnica SRL și Coral Beauty SRL cu aproape o jumătate de milion de lei.

Din proiectele europene derulate prin intermediul asociației Excelsior pentru Excelență în Educație a primit un salariu de 112.000 de lei.

Holograme de 13 milioane de lei

Potrivit confidas.ro, una dintre firmele acestuia, Softtehnica, a avut din 2015 și pînă în prezent 25 de contracte publice cu primării din județul Gorj, cele mai multe pentru contracte de consultanță sau de concepere a unor site-uri web. Valoarea acestor contracte se ridică la 50 milioane de lei.

Mai are semnate contracte cu CJ Ilfov pentru servicii software în valoare de 92.000 de lei, cu Institutul de Studii Financiare, contract de 176.000 de euro, plus alte proiecte finanațate din bani europeni în valoare de milioane de lei.

Atrage atenția un contract semnat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, contract câștigat în urma unui concurs de proiecte în aprilie 2020, în valoare de 13 milioane de lei. Proiectul se numește „Holotrain, platforma inovatoare de training în realitatea augmentată asistat de holograme fotorealistice interactive”.

Victor Florin Dumitriu a fost consilierul lui Cîțu și la Ministerul Finanțelor Publice. Anterior, potrivit propriului CV, în 2008 a fost consultantul economic al fostului primar Sorin Oprescu. În iunie 2020 a fost numit membru în Consiliul de supraveghere al Fondului Român de Contragarantare SA.

Un alt consilier de stat numit recent de Câțu este Paul Marian Ștefănescu. Acesta nu și-a depus declarațiile de avere și de interese, deși au trecut 8 zile de când a fost numit în funcție.

Victor Costache a fost numit consilier onorific, funcție neremunerată. Costache a fost ministru al Sănătății în guvernul Orban. Victor Costache a demisionat pe 26 martie, în urma unui scandal privind testarea în masă împotriva COVID-19 a bucureștenilor. Pe 2 aprilie, Costache a fost numit consilier onorific la Miniserul Sănătății, în echipa succesorului său, Nelu Tătaru.

Corpul de control al primului ministru este condus de un fost diplomat și fost judecător pensionar. Europa Liberă a scris despre Silviu Barbu, fost judecător și diplomat în Zimbabwe, actual secreatar de stat care va cumula pensia cu salariul. Veniturile sale ajung astfel la aproximativ 6.000 de euro pe lună. Silviu Gabriel Barbu a absolvit în 2016 cursul postuniversitar „Conflict management and negotiation” din cadrul Universității Naţionale de Apărare „Carol I” și în 2015 un curs al Colegiului Național de Informații din cadrul Academiei Naționale de Informații a SRI. S-a întors în funcția de judecător la Curtea de Apel București în 2018.

Europa Liberă a scris despre luptele care s-au dat între PNL și USR pentru Cancelaria premierului. Printr-o decizie luată de Florin Cîțu s-a stabilit o nouă organigramă a Cancelariei premierului, dar și atribuțiile care revin în interiorul acesteia.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG