Linkuri accesibilitate

Interviu | Cazul ministrului care-și sună colegele în toiul nopții. Cercetătoare: PSD a ratat șansa unei poziționări corecte


Oana Băluță este specializată în cercetarea subiectelor precum egalitate de gen și reprezentare în politică.
Oana Băluță este specializată în cercetarea subiectelor precum egalitate de gen și reprezentare în politică.

Cercetătoarea Oana Băluță spune într-un interviu pentru Europa Liberă că reprezentanții PSD, în frunte cu liderul Marcel Ciolacu, evită asumarea răspunderii în cazul ministrul Muncii, Marius Budăi, despre care presa a scris că și-a sunat o colegă în toiul nopții.

Analiza Oanei Băluță, specializată în cercetarea subiectelor precum egalitate de gen și reprezentare în politică, vine după ce Libertatea a scris că ministrul Muncii a abordat mai multe femei din partid, pe care le-a jignit sau le-a sunat noaptea, fiind sub influența alcoolului.

Cercetătoarea Oana Băluță analizează cazul ministrului Budăi, acuzat de comportament nepotrivit în privința unor femei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:18:10 0:00

Cercetătoarea crede că felul cum au reacționat liderii social-democrați la informațiile despre comportamentul neadecvat al ministrului Muncii nu face decât să intimideze femeile din partid să reclame astfel de situații.

Reacția lui Marcel Ciolacu și a celorlalți lideri PSD, după dezvăluirea cazului Budăi

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a reacționat cu o întârziere de șapte zile și a spus că informațiile sunt false și că respectă femeile.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a reacționat târziu la ancheta Libertatea care arată că a sunat o colegă de partid noaptea. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a refuzat să condamne gestul ministrului.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a reacționat târziu la ancheta Libertatea care arată că a sunat o colegă de partid noaptea. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a refuzat să condamne gestul ministrului.

O altă replică întârziată a fost cea a Gabrielei Firea, una dintre puținele social-democrate de la vârful partidului.

Marcel Ciolacu a avut și el un răspuns tardiv și iritat: „Unde e cazul excepțional? Care e cazul, că nu înțeleg? Părerea mea e că eu nu văd unde e cazul”.

Vedem o deresponsabilizare a PSD, a președintelui Marcel Ciolacu, dar și a ministrului Budăi.
Oana Băluță, cercetător egalitate de gen și reprezentare politică

„Pune povara probei pe reacția femeii respective și pe comportamentul femeii. Este un tip de poziționare foarte des întâlnit. «A făcut ea ceva»”, spune cercetătoarea Oana Băluță.

Problema nu este dacă femeia respectivă răspunde, susține aceasta, ci faptul că un coleg de partid o sună pe femeia respectivă la două noaptea.

„Să îți imaginezi că a merge la poliție este o opțiune validă pentru o membră de partid este de-a dreptul hilar, în condițiile în care, dacă ne gândim la felul în care poliția interacționează cu victimele violenței domestice, de exemplu, ne dăm seama că, totuși, este o formă de externalizare a responsabilității”, crede Oana Băluță.

Femei puține la conducerea țării și a partidelor

Egalitatea de gen în România este doar la nivel de discurs, fapt ce reiese limpede din felul cum arată acum structurile de conducere ale partidelor și componența Guvernului.

În echipa de la vârful PSD, sunt doar trei femei, din 17 membri, cea mai bine poziționată fiind Gabriela Firea, prim-vicepreședinte.

În Guvern, din 21 de miniștri, sunt doar două femei. Din nou, Gabriela Firea, și proaspăt numită, Ligia Deca.

Premierul e bărbat, președintele țării la fel, șeful Camerei Deputaților e bărbat.

Singura femeie este la conducerea Senatului, Alina Gorghiu, dar și aceasta este interimar, ținând locul cald pentru premierul Nicolae Ciucă, după rotația prim-miniștrilor.

La PNL, sunt patru femei la vârful partidului, din 50 de membri ai conducerii.

O imagine emblematică a rolului femeii în politică a fost pe scena de la Iași, de Ziua Unirii Principatelor, 24 ianuarie. Nicio femeie de la vârful țării nu a fost prezentă, doar bărbații.

Aniversarea Zilei Unirii Pricipatelor Române, Iași, 24 ianuarie 2023. Scena a fost ocupată de bărbații de la vârful politicii. Nicio femeie nu și-a găsit locul în prima linie.
Aniversarea Zilei Unirii Pricipatelor Române, Iași, 24 ianuarie 2023. Scena a fost ocupată de bărbații de la vârful politicii. Nicio femeie nu și-a găsit locul în prima linie.

România, între misoginism și violență. Care sunt discriminările frecvent întâlnite

„Este o certitudine că societatea românească e una misogină. Marcel Ciolacu și PSD au ratat o ocazie să se poziționeze așa cum ar trebui să o facă un partid social democrat”, crede Oana Băluță.

Violența în politică la adresa femeilor e un obstacol pentru urmarea unei cariere, e de părere aceasta. „Femeile nu sunt lăsate să intre, nu sunt susținute în partide. Budăi e într-o poziție de putere, deranjează femeile prin comportamente nepotrivite pentru că asociază acest lucru cu o relație de dominație”, subliniază profesoara.

„Discriminările sunt des întâlnite în România: eliminarea simbolică a femeilor și delegitimarea lor”, continuă Oana Băluță.

Îmi fac rău fizic. Le văd peste tot.
Oana Băluță, cercetător egalitate de gen și reprezentare în politică

Cât privește schimbarea de care România are nevoie, cercetătoarea menționează educația pe care le-o dăm copiilor: „Avem nevoie de modele de socializare care să ne învețe să fim parteneri și să ne gestionăm tensiunile cu decență, să ne respectăm reciproc, pentru că suntem ființe umane”.

Spania introduce în premieră în Europa concediul menstrual

În privința drepturilor femeilor, România este departe, crede Oana Băluță. De exemplu, parlamentarii spanioli au adoptat recent o lege care garantează concediu medical plătit femeilor cu dureri menstruale severe – o premieră în Europa.

„În fapt, Spania recunoaște că femeile au menstruație și că poate fi o experiență extrem de dureroasă pentru anumite persoane. Spania, practic, include femeile în politicile publice”, susține Oana Băluță.

Despre o decizie similară în România, cercetătoarea e sceptică. „Mă îndoiesc că, la nivel politic, aleșii noștri, așa cum sunt ei, cu tipurile de comportamente, trăsăturile, discursurile pe care le au, s-ar putea raporta cu seriozitate la o astfel de politică publică”, spune aceasta pentru Europa Liberă.

Oana Băluță, cercetător egalitate de șanse, probleme de gen și reprezentare în politică
Oana Băluță, cercetător egalitate de șanse, probleme de gen și reprezentare în politică

Oana Băluță este conferențiar Universitatea București, directoarea Programului de Masterat Jurnalism politic, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Este, de asemenea, doctor în Științe Politice și cercetătoare specializată în gen și politică.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG