Linkuri accesibilitate

Nicuşor Dan anunţă înlocuirea din funcție a Oanei Sivache, şefa Administraţiei Spitalelor Bucureşti, inculpată de DNA


Oana Gabriela Sivache, directorul general al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale București.
Oana Gabriela Sivache, directorul general al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale București.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Gabriela Oana Sivache, va fi înlocuită joi din funcţie, pentru că parchetul îi interzice să ocupe funcţia de director pentru 60 de zile.

Nicușor Dan s-a arătat nemulțumit de felul cum acționează procurorii.

„În primul rând, ca să fiu foarte clar, toată lumea pentru care există suspiciuni trebuie cercetată. (...) Însă, ce poate să creadă un cetăţean normal din România când primarul municipiului Bucureşti (...) vorbeşte într-una - corupţie, foloase necuvenite de miliarde de euro, PUZ-uri de sector - şi nu există niciun fel de control. Și vine DNA şi spune că a găsit corupţie de 39.000 de lei”, a spus Nicuşor Dan, despre acuzaţiile aduse şefei ASSMB.

„Acum, concret, despre doamna Oana Sivache, am primit de la avocatul doamnei, că DNA-ul nu s-a învrednicit să trimită oficial, am primit faptul că Parchetul îi interzice să ocupe funcţia de director pentru 60 de zile. Am luat act şi facem dispoziţia de înlocuire a ei cu cineva”, a mai spus primarul, precizând că va lua joi decizia de înlocuire.

Acuzații de luare de mită

Şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Oana Sivache, şi managerul interimar de la Spitalul Colţea, Ioan Bogdan Furtună, au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile de procurorii DNA.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) spun că Oana Sivache ar fi primit 8.000 de euro mită de la managerul interimar al Spitalului Colțea, Ioan Bogdan Furtună, pentru numirea sa în funcție.

Atât Sivache, cât și Furtună au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile, pentru luare, respectiv dare de mită.

Oana Sivache a spus, la ieşirea de la DNA, că nu a luat sau cerut niciodată şpagă şi că vrea să se facă dreptate.

„S-au făcut nişte sesizări şi este normal să se facă verificări. Niciodată nu am luat şpagă, nu am cerut, nu am dat un leu. (...) Eu am vorbit de fiecare dată cu presa, ştiţi că sunt foarte deschisă, mă bucur că există acest interes, vreau să se facă curăţenie, vreau să se facă dreptate şi aştept să vedem organele de cercetare penală ce au de spus. (...) Toate numirile de manageri de fapt au fost prelungiri. Nu s-a schimbat niciun manager, numirea este făcută de către Primăria Generală, noi am respectat legislaţia şi procedura, mai departe să stabilească organele de cercetare penală”, a declarat Oana Sivache, potrivit Agerpres.

Procurorii DNA spun că, în perioada 1 iulie 2023 - 27 februarie 2024, Sivache ar fi primit de la Furtună bani pentru plata chiriei lunare și a facturilor de utilități, în valoare totală de 39.295 lei, pentru un imobil din București pe care șefa ASSMB îl ocupă cu familia.

În schimbul banilor, Sivache ar fi făcut demersuri ca Furtună să fie numit interimar la conducerea Spitalului Colțea începând din 4 noiembrie 2022.

Oana Sivache l-a denunțat anul trecut la DNA pe directorul adjunct de atunci, Cristian Plută, pentru că lua 5% din contractele pe care le încredința firmelor de construcții cărora le acorda prin atribuire contracte de reparații în siste spitale. Plută i-ar fi propus Oanei Sivache să împartă mita, dar ea a refuzat, spun procurorii DNA.

Furtună, fost director medical al Spitalului Colentina, a fost numit interimar la conducerea Spitalului Clinic Colțea în 2022, după plecarea fostului manager interimar, Paul Iordache.

Ambele spitale sunt în subordinea ASSMB, instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei.

Ea a spus că nu regretă că l-a denunțat pe Plută la DNA. „Nu. Ar trebui să îmi fie frică, ştiu, mafia nu iartă, probabil o să ajung un fel de Navalnîi al Bucureştiului, dar asta este, mergem înainte, nu îmi este teamă. (...) Există o mafie în spitalele bucureştene. Toată lumea ştia, nu s-a întâmplat anul trecut. Toţi ştiau, dar iată că nimeni nu are curaj, şi dacă are curaj, se întâmplă să se facă alte denunţuri şi durează până când o să se stabilească dacă ele sunt justificate sau nu”.

În schimb, a spus că se teme pentru viața ei și a copiilor ei, dar că este decisă să meargă înainte.

Oana Sivache fost audiată miercuri la DNA după ce, în 12 decembrie 2023, procurorii au făcut percheziţii la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi la spitalele Colţea şi Sf. Luca din Capitală într-un dosar de corupţie legat de implementarea de servicii IT la unităţi sanitare din Bucureşti.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG