Linkuri accesibilitate

Rabia | SUA închid granițele pentru câinii din 100 de țări. În România, o treime sunt nevaccinați


Ultima infecției de rabie la om în România a fost în 2008, când o femeie a murit într-o zonă rurală după ce a contactat virusul din mușcătura de vulpe.
Ultima infecției de rabie la om în România a fost în 2008, când o femeie a murit într-o zonă rurală după ce a contactat virusul din mușcătura de vulpe.

Statele Unite au introdus o interdicție asupra importului de câini din peste 100 de țări pe fondul temerilor legate de răspândirea rabiei. În România, 1 din 3 câini cu stăpân nu sunt vaccinați anti-rabic. Situația celor fără stăpân doar înrăutățește statistica.

Printre țările incluse pe listă se numără mai multe țări din Africa, Asia, America de Sud dar și din Europa de Est: Rusia, Moldova și Ucraina se numără și ele printre țările listate.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite este îngrijorat de răspândirea rabiei la câini având în vedere că acest virus a fost eliminat din 2007 în SUA. Temerile provin de la faptul că aproximativ 100.000 de câini trec anual granița cu SUA, iar traficul de câini nevaccinați reprezintă un risc enorm pentru răspândirea virusului.

Numărul câinilor cărora li s-a refuzat intrarea în Statele Unite crescuse cu 52% în 2020 față de ultimii doi ani. Majoritatea câinilor proveneau din țări ca Rusia, Ucraina și Columbia, iar documentele acestora erau adesea falsificate pentru a putea ascunde vârsta reală a animalului.

Și la nivelul Uniunii Europene există restricții privind călătoria cu animalul de companie. Acesta este permis între cele 27 de state membre doar în anumite condiții.

Pentru a putea trece granița între state, animalul de companie trebuie să aibă microcip, să fie vaccinat împotriva rabiei, să aibă tratament împotriva teniei și să aibă un pașaport european valabil pentru animale de companie. Costurile aferente acestor condiții revin proprietarilor.

Obligativitatea la vaccinare reduce riscul de răspândire a rabiei între țările europene. În România, „vaccinarea profilactică antirabică a câinilor, pisicilor, dihorilor domestici, câinilor de stână, animalelor din adăposturi speciale, precum și a animalelor sălbatice din grădini zoologice, circuri și alte spații în care acestea sunt adăpostite, este obligația proprietarilor și a deținătorilor de animale, persoane fizice sau juridice, cu respectarea legislației sanitare veterinare în vigoare”, potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Rabia este o zoonoză precum Covid, este o boală mortală și combaterea preventivă a boli este parte a strategiei naționale și europene de eradicare și control al rabiei”, ne-a declarat președintele asociației READC (Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie), Marin Bleidner.

Programele multinaționale de eradicare a rabiei pot fi cofinanțate de UE, în conformitate cu regulamentul UE nr. 652/201423. Costurile sunt acoperite de către UE și de către guvern. Vaccinul este apoi administrat de membrii Colegiului Medicilor Veterinari (CMV).

Potrivit CMV, în mai 2021 erau 2.522.177 de câini vaccinați antirabic și un total de 3.429.769 câini înregistrați cu stăpân. În anul 2020, suma aprobată de Uniunea Europeană pentru programul de eradicare, control și combatere a rabiei a fost de 7,5 milioane de euro, o scădere față de anul precedent când suma aprobată fusese de 8,4 de milioane de euro.

Vaccinarea câinilor în România - problema accesibilității

În prezent, toate campaniile de vaccinare antirabică sunt derulate de direcțiile sanitare veterinare ale ANSVSA. În mediu rural, în 2020, fuseseră vaccinați doar circa 1,2 milioane de câini cu vaccinul antirabic.

Bucureștiul găzduiește 50.000 de câini vagabonzi.
Bucureștiul găzduiește 50.000 de câini vagabonzi.

Potrivit lui Flavius Nicoară, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş, costurile pentru vaccinarea câinelui ajung undeva între 250-300 lei (date pentru județul Timiș). Cei care nu au posibilitatea să achite această sumă trebuie să treacă printr-un medic concesionar aprobat de ANSVSA.

În cazul apelării la un medic concesionar, nu există costuri pentru manoperă. Stăpânul patrupedului nu trebuie decât să înregistreze câinele, devenind proprietarul oficial. Acest lucru reprezintă totuși o barieră legală pentru asociațiile non-profit, care nu se pot înregistra drept proprietari.

Doctorul Ovidiu Roșu de la organizația Visul Luanei din București a explicat pentru Europa Liberă că, în lipsa unui proprietar înregistrat, câinii nu pot fi vaccinați. Acest lucru reprezintă o problemă în București unde există peste 50.000 de câini fără stăpân.

Adăposturile pentru câini ajung să achite costurile aferente vaccinări anuale din propriul buzunar.

Traficul de câini și riscul răspândirii bolii

O consecință a nevaccinări câinilor are de a face cu traficul de animale. Vârsta minimă a unui câine pentru a părăsi țara este de 15 săptămâni și acesta poate traversa granițele cu stăpânul doar după ce toate vaccinurile necesare au fost administrate.

Actele câinilor traficați sunt falsificate iar aceștia trec granițele europene fără a fi vaccinați.
Actele câinilor traficați sunt falsificate iar aceștia trec granițele europene fără a fi vaccinați.

Totuși, mulți cumpărători doresc câini cât mai tineri. Această cerere aduce pe piața europeană căței de 8 săptămâni sau chiar mai puțin. Vârsta minimă pentru vaccinarea antirabică este de 12 săptămâni, deci acești câini trec granița neimunizați și prezintă un risc de îmbolnăvire atât pentru câine cât și pentru stăpân.

Lucrul acesta nu ar fi posibil fără complicitatea unui veterinar care să falsifice documentele și vaccinul câinelui. Parlamentul European ceruse în trecut printr-o rezoluție oficială introducerea unui sistem la nivel UE pentru identificarea și înregistrarea câinilor și a pisicilor. Parlamentul ceruse, de asemenea, sancționarea mai dură a veterinarilor care furnizează pașapoarte false.

O investigație DW a arătat că România este principala sursă de câini exportați spre Europa. Ca urmare a cooperări traficanților cu medicii veterinari, adesea documentele câinilor sunt falsificate și astfel câini posibil nevaccinați ajung să fie traficați în țări cum ar fi Germania. Traficul de câini generează anual profituri de până la 24 de miliarde de euro pentru dealeri.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG