Linkuri accesibilitate

Atacuri ale forțelor rusești, cu 20 de răniți, în Odesa și Nikolaev. Kremlin: O tânără a murit într-un atac ucrainean din Crimeea


Clădire avariată ca urmare a bombardamentelor din Nikolaev, joi 20 iulie.
Clădire avariată ca urmare a bombardamentelor din Nikolaev, joi 20 iulie.

Douăzeci de persoane au fost rănite în urma atacurilor forțelor rusești din porturile Odesa și Nikolaev, anunță guvernatorii ucraineni din cele două regiuni.

La rândul lor, forțele rusești spun că un atac cu drone al trupelor ucrainene a avariat mai multe clădiri și a provocat moartea unei adolescente în Crimeea.

„Rușii au atacat centrul orașului. Un garaj și o clădire rezidențială cu 3 etaje sunt sub flăcări”, a anunțat joi dimineață pe canalul de mesagerie Telegram guvernatorul din Nikolaev, Vitaliy Klim, citat de agenția France Presse.

Potrivit acestuia, 18 persoane au fost rănite, dintre care nouă, inclusiv cinci copii, au fost spitalizați. Guvernatorul nu a oferit detalii despre evoluția medicală și nici dacă se aflau sau nu în imobilul avariat.

Fotografii postate de primarul din Nikolaev Oleksandr Senkevych înfățișează o echipă de pompieri care încearcă să stingă focul dintr-o clădire a cărei fațadă este parțial distrusă.

Potrivit acestuia, cel puțin cinci clădiri rezidențiale cu mai multe etaje și 16 garaje au fost avariate.

Alarme aeriene au fost anunțate anterior în împrejurimilr Nikolaev-ului precum și în zona Odesei, dar și în alte regiuni.

Un atac a avut loc și la Odesa, potrivit guvernatorului Oleg Kiper.

„Ca rezultat al atacului rusesc, există distrugeri în centrul Odesei”, a transmis el. A menționat că două persoane ar fi fost spitalizate, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Fotografii postate de Sergiy Bratchuk pe Telegram arată o clădire cu mai multe etaje ale cărei ferestre erau avariate, respectiv un bărbat care strânge sticlă fărâmițată căzută pe străzi.

Porturile Odesei au fost punct-cheie în acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră, până ca Rusia să se retragă săptămâna aceasta.

Nikolaev, situat de asemenea la MArea Neagră, la aproximativ 170 de kilometri de Crimeea, a fost o țintă predilectă a forțelor rusești după declanșarea invaziei din februarie 2022.

A Ukrainian drone attack on Crimea damaged administrative buildings and killed a teenage girl, its Moscow-installed governor said on Thursday, days after Kyiv struck a strategic bridge linking the region to Russia.

O persoană a murit în nord-vestul Crimeei

La rândul lor, forțele rusești au anunțat că un atac cu drone al armatei ucrainene a avariat patru clădiri administrative dintr-o așezare din nord-vestul Crimeei, regiune anexată de Rusia, ilegal, în 2014.

„Din nefericire, nu a rămas fără victime - o adolescentă a murit”, a scris guvernatorul instalat de Moscova în regiune, Sergei Aksyonov, pe canalul de mesagerie Telegram, citat de AFP.

El a adăugat că familia tinerei va primi sprijinul autorităților, dar nu a detaliat circumstanțele incidentului.

Atacul vine la o zi după ce forțele rusești au evacuat câteva mii de persoane ca urmare a unui foc la o bază militară din peninsulă.

De asemenea, la începutul săptămânii forțele ucrainene au atacat podul Kerci, care leagă Rusia de Crimeea. În urma atacului, două persoane civile au murit, în timp ce copilul acestora a fost rănit, amintește agenția de presă.

Vladimir Putin a anunțat atunci o ripostă a forțelor rusești, chiar dacă Kremlinul a minimalizat pe de altă parte impactul logistic pe care atacul l-ar fi avut asupra forțelor rusești.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG