Linkuri accesibilitate

Ofertă turistică specială pentru ruși: cardul VISA și Mastercard în Uzbekistan


Rușii primesc carduri de debit în Uzbekistan pentru a le folosi în călătoriile în străinătate, după ce VISA și Mastercard au părăsit Rusia.
Rușii primesc carduri de debit în Uzbekistan pentru a le folosi în călătoriile în străinătate, după ce VISA și Mastercard au părăsit Rusia.

Vizitele rușilor în capitala uzbecă Tașkent sunt la mare căutare, spun agențiile de turism, după ce acestea au început să ofere tururi cu scopul obținerii de carduri VISA și Mastercard de la băncile uzbece.

Cardurile Mastercard și VISA emise în Rusia nu pot fi folosite în străinătate pentru plăți online internaționale, având în vedere că giganții americani din sectorul bancar și-au suspendat activitatea din țară în 6 martie, din cauza războiului cauzat de Rusia în Ucraina.

Grupul VEDI, care are birouri în Moscova și în alte 10 orașe rusești, a devenit în 23 martie prima agenție de turism din Rusia care a oferit clienților săi un pachet special numit „Pentru VISA în Uzbekistan”.

Operatorul de turism a devenit cunoscut după ce a organizat excursii în străinătate pentru rușii care nu voiau să se vaccineze împotriva COVID-19 cu Sputnik și preferau un alt vaccin.

Călătoria în Uzbekistan oferită de grupul VEDI are o durată de 3 zile, include două nopți de cazare și costă 23.000 de ruble (aproximativ 280 de dolari), însă nu prevede vizitarea obiectivelor turistice din Tașkent.

În schimb, VEDI organizează o vizită la o bancă din zonă, unde clienții își deschid conturi și intra în posesia cardurilor de debit. Aplicațiile și programările sunt făcute în avans de către agenția de turism și partenerii săi uzbeci.

Primul grup de turiști care va zbura către Uzbekistan va părăsi Rusia în 3 aprilie, iar prețul biletelor de avion este perceput separat.

Între timp, alte câteva agenții de turism rusești, precum BSI Group și Russky Express, au început deja să ofere pachete similare către Tașkent.

Cererea pentru astfel de călătorii este mare, clienții contactând agențiile de turism pentru întrebări, a informat presa rusă, citând agenții de turism.

De asemenea, agențiile iau în calcul și alte destinații pentru a obține carduri de credit, cum ar fi Armenia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan și Turcia.

De ce Uzbekistan?

Factori precum cerințele simple, viteza și taxele accesibile au făcut din Uzbekistan cea mai populară alegere de până acum pentru vânătorii de carduri de debit.

Potrivit unui anunț al Grupului VEDI, clienții ruși au nevoie de numai o zi pentru a-și obține cardurile.

Agentul de turism se ocupă în avans de acte și programări la bănci, singura sarcină rămasă pentru clienți este să să se prezinte personal cu pașapoartele și să semneze documentele. În plus, clienții nu trebuie să aibă o adresă validă în Uzbekistan.

După întoarcerea în Rusia, clienții își pot alimenta contul bancar atunci când este necesar, transferând bani prin diverse mijloace, inclusiv prin sistemul de plată rusesc Zolotaya Korona.

După cum se arată într-un anunț, băncile uzbece oferă aplicații mobile în limba rusă și o linie telefonică pentru clienți, unde se oferă asistență non-stop.

Lista băncilor uzbece care sunt dispuse să deschidă conturi pentru clienții ruși include Asaka Bank, Kapital Bank și Ipak Yoli.

Uzbekistanul este o destinație populară pentru călătorii ruși care solicită carduri Mastercard și VISA în băncile din țară.
Uzbekistanul este o destinație populară pentru călătorii ruși care solicită carduri Mastercard și VISA în băncile din țară.

Clienții au posibilitatea să aleagă dacă doresc să-și deschidă un cont în moneda locală, som, fie în dolari sau euro.

Spre exemplu, la Kapital Bank, taxa de aplicare în vederea obținerii unui card Mastercard sau VISA este de 2,5 dolari, respectiv 5 dolari. Este necesară și alimentarea contului cu o sumă simbolică: 5 dolari în cazul VISA, 10 euro în cazul Mastercard.

Pentru un card din Armenia, presa rusă relatează că este nevoie de mai mult timp de așteptare – până la 6 zile. Băncile armene solicită adesea o adresă de domiciliu în țară sau un contract de închiriere pe timp de șase luni, ca dovadă a unei adrese în Armenia.

Și unele bănci din Georgia și Turcia solicită străinilor să aibă o adresă locală pentru a deschide un cont bancar. Alte cerințe greu de îndeplinit includ un depozit mare pentru nerezidenți.

Mediatori kazahi

Unii kazahi se oferă să joace rolul de mediatori pentru rușii care doresc să obțină carduri în Kazahstan.

Ei susțin că un rus poate deschide conturi bancare printr-o terță parte în Kazahstan, fără ca aceștia să fie nevoiți să părăsească Rusia.

Conform unor articole și bloguri, serviciile mediatorilor includ solicitarea unui cod numeric personal și a unui număr de telefon kazah, înainte de a solicita un cont bancar și ulterior de a obține un card. Biometria și alte detalii pot fi trimise online.

Unii bloggeri spun că mediatorii au ajutat deja „zeci” de ruși să primească cu succes carduri de debit în Kazahstan.

Dar experții ruși avertizează clienții să fie precauți cu serviciile oferite de persoane sau firme necunoscute. Ei îi îndeamnă pe ruși să-și aleagă cu atenție operatorii de turism în călătoria pentru obținerea cardurilor de debit și să colaboreze numai cu firme cunoscute.

Rușii își pot folosi noile carduri numai atunci când călătoresc în străinătate, deoarece cardurile VISA și Mastercard emise în Uzbekistan sau în orice altă țară străină nu pot fi folosite în interiorul Rusiei.

Oficialii ruși le amintesc oamenilor să informeze autoritățile fiscale despre conturile lor bancare străine.

VISA și Mastercard și-au suspendat operațiunile în Rusia.
VISA și Mastercard și-au suspendat operațiunile în Rusia.

Președintele rus, Vladimir Putin, a interzis rezidenților să transfere bani în străinătate, inclusiv în propriile conturi bancare, începând cu 1 martie.

Dar se pare că interdicția nu se aplică țărilor precum Uzbekistan, care nu se supun interdicțiilor aplicate Moscovei. Lunar, rezidenții ruși pot transfera în străinătate o sumă de până la 5.000 de dolari.

VISA și Mastercard s-au numărat printre sutele de companii occidentale care și-au suspendat activitatea în Rusia din cauza sancțiunilor născute în urma războiul din Ucraina.

Cardurile existente emise de băncile rusești mai pot fi folosite doar în interiorul țării, până când vor atinge data de expirare, când nu vor mai fi reînnoite.

Cardurile emise de sistemul intern al Rusiei, Mir, sunt acceptate doar de un număr mic de țări, printre care Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Turcia și Vietnam.

Alături de excursiile oferite pentru emiterea unor carduri, unele agenții de turism oferă pachete dedicate cumpărăturilor de lux, fie oportunităților imobiliare din Uzbekistan.

Din cauza noilor restricții, noile realități cu care se confruntă rușii includ imposibilitatea de a mai achiziționa bunuri de lux, încât companiile internaționale au părăsesc Rusia.

XS
SM
MD
LG