Linkuri accesibilitate

OFICIAL. Regulile pentru deschiderea teraselor și a plajelor: patru clienți la o masă, pe plajele concesionate, doar cu rezervare  


Terasele sunt în focul pregătirilor pentru redeschiderea de luni, 1 iunie.
Terasele sunt în focul pregătirilor pentru redeschiderea de luni, 1 iunie.

Normele care trebuie respectate la redeschiderea, începând de luni, 1 iunie, a teraselor și a plajelor au fost publicate în Monitorul Oficial. În ambele situații, regulile sunt destul de drastice: la terase nu va fi permis accesul clienţilor cu simptome respiratorii, iar la plajele concesionate accesul va fi permis doar cu rezervare, telefonică sau online, în timp ce pe plajele neconcensionate, cum sunt o parte din cele din Vama Veche sau 2 Mai, autorităţile locale sunt responsabile de evitarea aglomeraţiei.

La o masă de pe terasă pot sta doar patru persoane care nu sunt membri ai aceleiași familii și nu pot fi pasate solnițele, meniurile sau alte obiecte de la o masa la alta.

Pe plaje numărul de persoane va fi limitat, având în vedere că şezlongurile trebuie aşezate cu păstrarea distanţei de doi metri între ele.

Terasele

Terasă din Centrul Vechi, București, pregătindu-se pentru redeschidere
Terasă din Centrul Vechi, București, pregătindu-se pentru redeschidere

În documentul semnat de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare se arată că trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor, iar clienții trebuie înscriși într-un registru de rezervări, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică.

Patronii de terase trebuie să asigure distanța între angajați, curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent.

"Se permite prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în spații deschise în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a patru persoane la o masă dacă provin din familii diferite și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară", se precizează în Normele metodologice.

Principalele reguli pentru terase

  • nu se va permite accesul clienţilor cu simptome respiratorii,
  • la o masă vor putea sta maxim patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii,
  • nu se vor transfera meniuri, solniţe sau alte obiecte de la o masă la alta,
  • toate acestea se vor dezinfectata după plecarea clienţilor de la o masă.
  • personalul de servire trebuie să poarte măşti şi mănuşi.
  • trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, unde este cazul, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor,
  • trebuie să existe unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică.
  • trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie).
  • curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent.
  • la intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.

Plajele

Accesul pe plajele concesionate se va face cu rezervare, telefonică sau online, șezlongurile şi alte echipamente de pe plajă trebuie dezinfectate înainte de a fi folosite de alţi clienţi. Între şezlongurile de pe plajă trebuie păstrată o distanţă de doi metri, dacă acestea sunt utilizate de persoane care nu sunt din aceeaşi familie și este obligatorie păstrarea unei distanțe de doi metri atât între turiștii care nu fac parte din aceeași familie, cât și de către personalul angajat.

Principalele reguli pentru plaje

  • administatorii plajelor trebuie să ia măsuri pentru a limita accesul în funcţie de locurile disponibile, pentru a se evita aglomeraţiile, să stabilească în mod clar culoare unidirecţionale, de intrare/ieşire, să limiteze numărul de angajaţi care intră în contact cu publicul.
  • Accesul la plajă se va face după o rezervare, telefonică sau online.
  • Clienţii vor fi serviţi la locurile lor de pe plajă şi se recomandă servirea de produse ambalate individual.
  • angajaţii operatorului economic trebuie să poarte măşti de protecţie.
  • zonele de lucru de pe plajă (scaunele sau turnurile salvamarilor) trebuie reamenajate, astfel încât aceştia să poată păstra distanţa de minim 1,5 metri între ei.
  • echipamentele de pe plajă (şezlonguri) vor fi dezinfectate după fiecare utilizare, înainte de a fi folosite de alţi clienţi.
  • trebuie asigurate substanţe dezinfectante pentru clienţi pe plajă şi la grupurile sanitare.
  • sunt interzise sporturile şi activităţile de agrement pe plaje în alte locuri decât cele amenajate, iar acolo se desfăşoară cu limitarea numărului de persoane care nu sunt din aceeaşi familie.
  • În cazul plajelor neconcesionate, autorităţile locale sunt responsabile pentru măsurile de evitare a aglomeraţiei.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG