Linkuri accesibilitate

Olaf Scholz la Chișinău: sprijin pentru Maia Sandu pe fondul acțiunilor Rusiei de destabilizare a țării


Olaf Scholz în compania Maiei Sandu, pe 21 august, la Chișinău.
Olaf Scholz în compania Maiei Sandu, pe 21 august, la Chișinău.

Aflat în vizită la Chișinău, cancelarul german Olaf Scholz a acuzat Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova și a amintit sprijinul ferm al Germaniei pentru această țară.

„Știm că Rusia și actori pro-ruși caută să destabilizeze țara. De aceea, mesajul cel mai important astăzi la Chișinău este: suntem alături de dvs., dragă Maia Sandu”, a scris cancelarul german Olaf Scholz pe rețeaua X după conferința de presă comună cu președinta Moldovei.

Social-democratul Olaf Scholz, care conduce un guvern de coaliție de centru-stânga cu Verzii și Liberii-Democrații, a devenit primul șef al executivului german aflat în vizită bilaterală în R. Moldova în ultimii 12 ani.

„Germania a spus mereu că sprijină aderarea Moldovei la UE, în paralel cu reformarea organizației care are în prezent 27 de membri, și a ajutat constant Moldova să facă față impactului războiului din Ucraina vecină.

Scholz a repetat aceste mesaje și a spus la Chișinău că Germania va ajuta în continuare Moldova „din răsputeri”.

Potrivit unor date guvernamentale germane din februarie 2024, între 1993 și 2023 Berlinul a oferit Chișinăului cu titlu de ajutor pentru dezvoltare peste 332 de milioane de euro. Germanii au cheltuit, de asemenea, zeci de milioane de euro pentru ajutorarea Moldovei în domeniul apărării și securității, de când a început războiul din Ucraina.

Migrația - subiect delicat

În afara promisiunilor de sprijin pentru Moldova pe fondul războiului din vecini, Olaf Scholz a menționat în discuțiile cu președinta Maia Sandu și o temă mai controversată a relațiilor bilaterale, migrația.

În anii trecuți, Germania a fost destinația multor moldoveni săraci, inclusiv de etnie romă, care au cerut azil politic acolo.

Între timp, Republica Moldova a fost declarată „țară sigură”, ceea ce înseamnă că oamenii pot fi repatriați fără mari îngrijorări că în țara de origine li se va întâmpla ceva rău.

Cu toate acestea, fenomenul migrației din Moldova în Germania nu a dispărut.

Chiar săptămâna trecută, cinci moldoveni aflați într-un cămin de refugiați din estul Berlinului au ajuns în atenția presei după ce au fost înjunghiați (fără urmări grave) de un algerian, locatar al aceleiași instituții.

Elogii pentru Maia Sandu

Ca și președintele francez Emmanuel Macron, ca și șefa Parlamentului European Roberta Metsola și mulți alți lideri europeni importanți, cancelarul german a făcut o legătură indirectă, în declarațiile sale de la Chișinău, între succesele Moldovei, cu referire mai ales la stabilitatea țării, și președinta Maia Sandu.

Sprijinul declarat din partea liderul german vine cu puțin timp înainte ca președinta Maia Sandu să își anunțe oficial candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 20 octombrie.

„Doresc să subliniez bunele legături între ţările noastre şi să exprim dorinţa noastră de a sprijini Republica Moldova pe calea sa europeană. Relaţiile noastre sunt strânse, sunt bazate pe încredere”, a mai spus cancelarul federal.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG