„Este timpul să abordăm migrația neregulamentară și introducerea ilegală de migranți într-un mod concret. De aceea, vom începe să reintroducem controalele la frontieră în Țările de Jos de la începutul lunii decembrie”, a anunțat ministrul pentru Migrație, Marjolein Faber, la Haga.
Măsura a fost convenită în coaliția de guvernare dominată de partidul de extremă dreapta al populistului Geert Wilders. Persoanele fără statut de azil vor fi deportate mai repede, iar refugiații cu permis de ședere vor fi găzduiți în locuințe modeste.
Geert Wilders, al cărui partid anti-imigrație a câștigat alegerile de anul trecut, a declarat pe rețelele de socializare că partidul său, PVV, „livrează”, referindu-se la promisiunea din campania electorală de a combate imigrația.
Olanda are sute de puncte de trecere a frontierei terestre cu Germania și Belgia, iar ministrul Marjolein Faber spune că controalele la frontieră vor fi efectuate cu cât mai puține obstacole în trafic.
Măsura va fi în vigoare până pe 9 iunie 2025 însă autoritățile de la Haga transmit că, în cazul în care situația nu se ameliorează, Țările de Jos ar putea decide să prelungească suplimentar controalele la frontieră.
Anunțul de reintroducere a controalelor la frontiere vine după ce, în octombrie, guvernul olandez de extremă dreapta a aprobă un pachet de măsuri fără precedent pentru controlul migrației.
Pe lângă controalele de la frontiere, planul prevede și reducerea membrilor de familie familiei care se pot alătura unei persoane care a primit azil în Olanda.
De asemenea, se reduce durata vizelor temporare iar unele regiuni din Siria, țară devastată de un război civil, sunt declarate sigure, pentru a permite respinge cererile de azil ale migranților din acele regiuni. Sirienii formează cel mai mare grup de migranți care sosesc în Olanda.
Măsura Olandei vine după ce și Germania a început controale similare la granița cu Franța, Olanda, Belgia, Luxemburg și Danemarca în septembrie, cu scopul de a pune capăt migrației ilegale.
Autoritățile germane au declarat că măsura a dat rezultate până acum.
Germania și Țările de Jos fac parte din spațiul Schengen, zona de călătorie fără controale la frontiere care include majoritatea statelor membre ale UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.
Potrivit legilor din Uniunea Europeană, statelor membre li se permite să reintroducă temporar controale la frontierele interne ale UE în cazul unei amenințări grave, cum ar fi una la adresa securității interne. Legea europeană mai prevede că verificările la frontieră ar trebui aplicate ca ultimă soluție, în situații excepționale, și trebuie limitate în timp.
Pe lângă Germania, Franța a restabilit controalele la frontieră cu țările vecine, autoritățile invocând motive de migrație neregulamentară și amenințări teroriste. La rândul ei, Italia a înăsprit măsurile de control, dar numai la granița cu Slovenia.
Articol redactat cu informații oferite de dpa, AP și Reuters.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.