Ministrul Apărării al României, Ionuț Moșteanu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă susținute după Summitul NATO de la Haga că avioanele oferite de Olanda vor intra în proprietatea statului Român pentru un preț simbolic de un euro.
„Sunt 18 avioane care, până la finalul anului, vor intra în proprietatea statului român pentru un preț modic”, a spus Ionuț Moșteanu.
Aceste 18 aeronave F-16, dislocate deja la Baza 86 Aeriană Borcea din Fetești, vor rămâne definitiv în dotarea Forțelor Aeriene Române. Ele vor deservi centrul de instruire al NATO pentru piloți, unde se antrenează inclusiv aviatori ucraineni.
Donația se înscrie în eforturile NATO de consolidare a flancului estic și susține dezvoltarea centrului regional de pregătire pentru piloți F-16, deja operațional pe teritoriul României.
Odată cu acest transfer, România va dispune de un total de 67 de avioane F-16, organizate în patru escadrile.
În prezent, Escadrila 53 Vânătoare, dislocată la Baza 86 Aeriană Borcea, este operațională cu 17 avioane F-16 achiziționate anterior din Portugalia.
Alte două escadrile sunt în formare, ca parte a unui contract cu Norvegia, prin care România a cumpărat 32 de avioane F-16, la un preț de 388 de milioane de euro. Acest contract include și motoare de rezervă și suport logistic, fiind destinat tranziției către viitoarele avioane F-35.
Până în prezent, 16 avioane norvegiene au fost livrate, formând Escadrila 48, dislocată la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.
Ultimele 16 avioane, care vor completa a treia escadrilă, urmează să fie livrate în cursul acestui an.
Specialiștii citați de Defense România spun că o dotare de aproape 70 de avioane de luptă reprezintă o capabilitate semnificativă, iar România își consolidează relevanța în domeniul securității regionale.
Ei mai spun că provocarea principală pentru România va fi gestionarea mentenanței și funcționalității unei flote atât de mari.
În noiembrie 2024, România a semnat un acord cu Statele Unite pentru cumpărarea a 32 de avioane F-35 Lightning II.
Procesul de livrare este estimat să dureze până în 2030, România beneficiind între timp de flota sa de F-16 și de centrul de pregătire F-16 pentru tranziția către noul program.
Contractul are o valoare estimată de aproximativ 6,5 miliarde de dolari plus TVA. Această sumă acoperă atât avioanele propriu-zise, cât și motoarele, munițiile, suportul logistic, serviciile de instruire, simulatoarele de zbor și pachetul de cooperare industrială
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.