Smirnova scrisese șapte postări în martie 2022 despre războiul din Ucraina, vorbind despre distrugerea orașelor ucrainene, despre victimele civile și despre bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie de către Rusia. Autoritățile au acuzat-o că „distribuie intenționat informații false” despre război - „operațiunea militară specială” după terminologia de propagandă a Kremlinului.
Olga Smirnova este un opozant al războiului încă din 2014, odată cu invazia Crimeei și a Donbasului. A renunțat la cariera de arhitect pentru a deveni activistă. Este un membru important al mai multor acțiuni civile care susțin tătarii din Crimeea și promovează rezistența pașnică în orașele rusești.
În timpul procesului, s-au prezentat drept dovezi capturi de ecran de pe rețeaua de socializare VKontakte, iar doi „prieteni” și un polițist au depus mărturie.
În mărturia sa, una dintre cei doi „prieteni” a dezvăluit că este fostă stagiară a instituțiilor de stat din Rusia și că nu o cunoaște pe Olga Smirnova. Conform martorei, se plimba pe lângă clădirea ministerului de Interne împreună cu celălalt martor, când un polițist i-a întâlnit și i-a chemat să fie martori într-un caz penal. Ar fi văzut postările Olgăi atunci.
Chestionată, însă, mai departe, martora n-a putut da detalii coerente nici despre clădirea pe lângă care s-ar fi plimbat, nici despre ce s-ar fi întâmplat înăuntru când ar fi fost rugată să citească postările activistei.
Mărturia celui de-al doilea „prieten” contrazice atât prima mărturie, cât și faptele de bază ale cazului.
Avocata Olgăi Smirnova a insistat că procurorii nu au putut dovedi distribuirea intenționată de informații false, nici ura politică. Procurorii nu au prezentat nicio consecință negativă a publicării acelor postări.
„Nu consider că sunt vinovată. Orice mesaje am publicat primăvara trecută pe rețelele sociale cu privire la ostilități, consider a fi de încredere”, a spus activista.
„Și dictaturile mor. Mai ales cele care o iau pe arătură. Patria nu este unde consideră Duma de Stat în acea zi că este. Să punem egal astăzi între agresori și apărători, din cauza propagandei, este o insultă față de amintirea istorică a celor care ne-au apărat țara de invadatorii naziști”, a spus Smirnova despre bunica sa, care locuia în Ucraina în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Smirnova a primit șase ani în închisoare și o interzicere de alți patru ani în a administra site-urile de activism. Câteva zeci de susținători ai activistei, prezenți în tribunal, au strigat „rușine!” când judecătorul a anunțat sentința.