Linkuri accesibilitate

Olguța Vasilescu, reclamată la CNCD de Cristina Iurișniți, de la USR


Olguța Vasilescu nu este la prima declarație în care asociază apartenența etnică a președintelui Klaus Iohannis cu nazismul și lagărele de exterminare
Olguța Vasilescu nu este la prima declarație în care asociază apartenența etnică a președintelui Klaus Iohannis cu nazismul și lagărele de exterminare

Deputata USR Cristina Iurișniți, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați, a reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) declarațiile Olguței Vasilescu la adresa președintelui Klaus Iohannis .

„Insinuările făcute de doamna Olguța Vasilescu fac parte din discursul public asumat de PSD cu privire la etnia președintelui României, menite să instige la ură, intoleranță și discriminare”, se arată în solicitarea oficială a deputatei USR adresată CNCD.

Olguta Vasilescu, nou derapaj
Plângerea depusă la CNCD de deputata USR Cristina Iurișniți la adresa Olguței Vasilescu


Cristina Iurișniți a cerut să fie constatată fapta contravențională a șefei campaniei PSD pentru alegerile prezidențiale. Totodată, Iurișniți a solicitat ca în decizia CNCD să i se solicite lui Vasilescu să prezinte scuze șefului statului.

„În data de 16 noiembrie, în cadrul unei emisiuni la postul Antena 3, deputata social-democrată Olguța Vasilescu a afirmat, cu privire la șeful statului, următoarele - Domnul Klaus, cred deja se și vede șef de lagăr de concentrare și toți PSD-iștii băgați acolo la reeducare”, a citat Iurișniți declarația lui Vasilescu.

Potrivit deputatei USR, astfel de comentarii făcute în spațiul public contravin

  • Codului Penal, art 369 - incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură și discriminare împotriva unei categorii de persoane - se pedepsește cu închisoare de la 6 luni șa 3 ani sau cu amendă
  • OUG 31/2002, care incriminează folosirea simbolurilor cu caracter fascist sau xenofob - se pedepsește cu ănchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă
  • OUG 137/2000 privind prevenirea tuturor formelor de discriminare

În ce o privește pe Olguța Vasilescu nu este la primul derapaj de acest gen. După protestul din 10 august 2018, la care zeci de oameni care manifestau pașnic au fost brutalizați de jandarmi, ocazie cu care președintele Iohannis a acuzat PSD că a gazat protestatarii, folosind în exces gaze lacrimogene, Vasilescu a spus la Antena 3: "Ca neamț, să vorbești de gazare, trebuie să ai mult curaj". Pentru această afirmație Olguța Vasilescu a fost reclamată la Consiliul Național al Discriminării.

Dar Olguța Vasilescu nu este singura voce din PSD care face referire la Klaus Iohannis în acest context, acuzându-l, mai mult sau mai puțin voalat, de ”nazism”. Acum circa zece zile, senatorul PSD, Șerban Nicolae, a postat pe Facebook următorul mesaj:

„Neofanarioții. Fără voința românilor, fără alegeri democratice, guvernul Orban Omul-Foarfece a preluat frâiele Puterii. Rețeta e verificată și încă funcționează. Ca acum trei sute de ani, s-au milogit târându-se în fața stăpânilor, au dus peșcheșuri grase la Înalta Poartă și au făgăduit averile Țării, dar au căpătat firmanul dorit. Gauleiterul rânjește satisfăcut ( conducătorul unui district din Germania nazistă sau al unui teritoriu ocupat de Germania nazistă n.r.). Și stăpânii lui sunt mulțumiți și sigur o să-și țină promisiunile”.

Și alți social-democrați au avut derapaje similare. Darius Vâlcov, de exemplu, fost consilier al Vioricăi Dăncilă, condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru corupție, a postat la începutul lunii septembrie 2018, pe pagina sa de Facebook, un clip video cu imagini care sugerează că #rezist și Forumul Democrat al Germanilor din România sunt organizatii naziste. In montaj apărea și o fotografie în care președintele Iohannis era aseamănat cu Hitler. Vâlcov a fost amendat de Consiliul Național al Discriminării cu 1.000 de lei.

Declarațiile Olguței Vasilescu, pentru care aceasta și-a prezentat scuze ulterior, au fost amendate și de reprezentantul minorității evreiești în Parlament, Silviu Vexler, care a cerut încetarea folosirii Holocaustului în discursul public din campania electorală.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG