Linkuri accesibilitate

Unde fug oligarhii lui Putin


O clădire construită de compania imobiliară EMAAR în Dubai, Emiratele Arabe Unite.
O clădire construită de compania imobiliară EMAAR în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Oligarhi ruși care fug de sancțiuni par să își caute proprietăți în Emiratele Arabe Unite, în special în Dubai.

Peste 15.000 de milionari sunt așteptați să părăsească Rusia în acest an, potrivit The Guardian. Cetățenii bogați întorc spatele regimului lui Vladmir Putin după invazia din Ucraina, potrivit publicației.

Aproximativ 15% dintre rușii cu active în valoare de peste 1 milion de dolari ar urma să emigreze în alte țări în anul 2022, potrivit proiectelor bazate pe datele privind migrația realizate de Henley & Partners.

În trecut, SUA și Marea Britanie au fost destinațiile principale pentru milionari. Raportul Henley arată că Emiratele Arabe Unite urmează să devina numărul 1 ca destinație pentru aceștia.

„Regatul Unit și-a pierdut coroana de centru de bogăție, iar SUA se estompează rapid ca magnet pentru bogații lumii, fiind de așteptat ca Emiratele Arabe Unite să le depășească prin atragerea celor mai mari fluxuri nete de milionari la nivel global în 2022", a declarat Henley în raportul său.

Statele vestice au luat măsuri dure împotriva oligarhilor ruși. Sancțiunile aplicate de Occident împiedică emigrarea milionarilor ruși în SUA sau în UE.

Ei sunt nevoiți să emigreze în state care le permit venirea și care se află în relații bune cu Rusia. Astfel, Emiratele Arabe Unite (EAU) devine o destinație tot mai atractivă pentru rușii bogați care caută un refugiu sigur pentru averea lor.

Mai mult, EAU găzduiau deja 40.000 de cetățeni ruși înainte de izbucnirea războiului, arată Al Jazeera.

Emiratele Arabe Unite și, în special, Dubai, au reputația de a fi un loc de joacă pentru cei bogați și de a nu pune prea multe întrebări cu privire la modul în care a fost obținută averea acestora. Așadar, achizițiile de proprietăți în Dubai de către ruși au crescut cu 67% în primele trei luni ale anului 2022, potrivit BBC.

Se pare că acest lucru va continua, în pofida presiunilor tot mai mari ale Occidentului de a sancționa Rusia din punct de vedere financiar. EAU nu au impus sancțiuni Rusiei și nici nu au condamnat invazia acesteia în Ucraina.

Chiar dacă sancțiunile aplicate de statele vestice asupra Rusiei sunt motivul principal care duce la emigrarea oligarhilor ruși, moartea misterioasă a unor milionari ruși a deschis ușa la tot felul de speculații.

Fostul director al LUKoil, Aleksandr Subbotin, ar fi murit în circumstanțe ciudate luna trecută. Aceasta face parte din seria de decese misterioase ale oamenilor de afaceri ruși de când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

XS
SM
MD
LG