Linkuri accesibilitate

Olimpiade fără Română, Engleză și Istorie în 2022. Explicațiile ministerului


Materii importante precum Limba Română, Istorie sau Limba Engleză nu vor fi printre cele pentru care se vor organiza olimpiade anul acesta, a decis ministerul.

Cei mai buni elevi români vor putea participa din nou, după doi ani de pauză, la olimpiadele și concursurile școlare, aprobate prin ordin de ministru la finalul lunii decembrie. Elevii au semnalat că din lista de olimpiade naționale lipsesc trei discipline.

Mai multe asociaţii ale elevilor au semnalat că pe lista Ministerului Educaţiei cu olimpiadele şcolare nu figurează cele la Limba română, Limba engleză sau Istorie şi solicită introducerea lor, pentru a le oferi tuturor elevilor oportunitatea de a performa, indiferent de materie.

În 2020 și 2021, olimpiadele școlare au fost suspendate din cauza pandemiei. A fost organizată numai olimpiada de matematică de către Societatea Română de Științe Matematice – dar online, cea de astro-fizică și chimie, iar elevii care au câștigat au participat la etapele internaționale.

Anul acesta olimpiadele se vor desfășura din nou, iar dacă vor fi restricții din cauza pandemiei se vor organiza online. Însă nu la toate disciplinele, ci la cele cu etape internaționale, după cum au spus oficialii din Ministerul Educației. Limba Română, Engleza și Istoria nu apar în lista cu olimpiadele școlare naționale publicată de Ministerul Educației.

În schimb, lista cuprinde Olimpiada Națională de Lectură - pentru elevii din clasele liceale - a IX-a - a XII-a și, tot pentru liceu, Olimpiada Națională de Lingvistică „Solomon Marcus”.

La finalul listei cu cele 34 de olimpiade și concursuri școlare care se vor desfășura în România există o notă: lista poate fi completată cu alte competiții naționale pe discipline școlare și proiecte educative, cu avizul Ministerului Educației.

De asemenea, această precizare există și în comunicatul prin care se anunță organizarea olimpiadelor în acest an școlar: Listele pot fi completate și cu alte competiții internaționale și naționale pe discipline școlare și proiecte educative, cu avizul Ministerului Educației.

Elevii spun că este inadmisibil ca olimpiadele de la Română, Istorie și Engleză să nu se organizeze în acest an și solicită ministrului Sorin Cîmpeanu reintroducerea olimpiadelor care nu sunt în lista din ordinul publicat.

„Amintim că vorbim despre materii la care anual participau o mulțime de elevi și punem accentul pe faptul că Limba Engleză este o limbă de circulație internațională, Limba Română este esențială țării noastre, iar disciplina Istorie surprinde o vastă cultură generală, alături de reprezentarea poporului nostru, ceea ce reprezintă clar argumente pentru care elevii ar trebui să poată susține Olimpiade și la aceste materii”, au explicat elevii de la Asociația Elevilor din Constanța într-o solicitare către minister.

Profesoara de limba română Cristina Hopp, de la Colegiul Silvic Bucovina Câmpulung Moldovenesc, spune că Limba Română ar trebui să existe printre olimpiade, chiar dacă nu are fază internațională.

„Nu la toate olimpiadele trebuie să ne raportăm la nivel internațional. Eu cred că trebuie să existe olimpiadă la Română. Poate fi și în alte țări, limba română se vorbește și în țări limitrofe. Și să nu uităm că există atâția elevi care vorbesc limba română în țările din Uniunea Europeană. Dacă se dorește, cred că se poate organiza și olimpiadă internațională de limba română. Nu ca limbă modernă, ci ca limbă a Uniunii Europene”, a spus Cristina Hopp.

Profesoara arată că olimpiada nu este numai pentru a promova competiția între copii. „O olimpiadă îi mobilizează pe copii să învețe și ceva în plus, programa pentru olimpiadă este alta decât cea pentru bacalaureat”, a mai spus profesoara.

Sorin Ion: „Logica a fost să organizăm acele olimpiade care au etapă internațională”

Întrebat de Europa Liberă de ce nu au fost incluse cele trei olimpiade care în anii precedenți pandemiei existau, secretarul de stat Sorin Ion a spus că Ministerul Educației nu a vrut să nedreptățească niciun elev, dar criteriul a fost ca olimpiadele să aibă și etape internaționale.

„Logica a fost să organizăm acele olimpiade care au etapă internațională, pentru a asigura prezența României la acele competiții. Nu e nicio conspirație. Am publicat și lista competițiilor internaționale pentru a se vedea legătura”, a spus Sorin Ion.

Secretarul de stat spune că pentru limba engleză nu există olimpiadă internațională.

„Iar de limba română avem de fapt doua în listă: olimpiada națională de lectură și cea de lingvistică”, a completat Sorin Ion.

Deocamdată, așa cum specifică și nota de la finalul listelor, atât la olimpiadele școlare, cât și la cele internaționale pot fi adăugate și alte competiții pe discipline școlare, cu avizul Ministerului Educației.

Spre deosebire de alți ani, când la început de an erau stabilite datele clare, anul acesta listele nu cuprind deocamdată și data la care se vor desfășura.

Precizările Ministerului Educației

Ministerul Educației precizează că a selectat olimpiadele și concursurile școlare dintr-un număr de 2.000 de astfel de competiții.

„Din păcate, contextul epidemiologic nu permite reluarea tuturor acestor competiții în condiții de siguranță, motiv pentru care principiul care a stat la baza primei selecții a fost prioritizarea participării României la competițiile internaționale anunțate pentru anul 2022. Toate competițiile listate în prima etapă sunt competiții care prevăd etape internaționale”, se arată într-un comunicat emis luni de Ministerul Educației.

În același timp, oficialii de la minister precizează că listele vor fi actualizate: „În perioada următoare, listele competițiilor vor fi actualizate cu alte olimpiade și concursuri care nu prevăd etape internaționale, dar au tradiție și participare națională în sistemul de învățământ preuniversitar, precum olimpiadele de istorie sau de limba și literatura română”.

Sorin Cîmpeanu: Olimpiadele se vor ține online, dacă situația o va impune

Lista cu olimpiadele naționale a lăsat pe dinafară limba română, engleza și istoria, dar cuprinde concursuri noi – precum cele de robotică.

„Alături de olimpiadele clasice de matematică, chimie, fizică, am introdus anul acesta recunoașterea pentru olimpiadele de robotică, pentru olimpiadele de creativitate și de inovare. Consider că este un lucru important, Ministerul Educației va susține inclusiv financiar organizarea acestor olimpiade și concursuri”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu la finalul ședinței de guvern din 30 decembrie.

Ministrul a mai spus că dacă vor fi din nou multe cazuri de infectare și multe restricții, olimpiadele se vor ține online.

„Avem în vedere, pe baza experienței acumulate pe parcursul crizei sanitare, și posibilitatea de organizare a acestor olimpiade și concursuri în format online, dacă situația o va impune, deci acest lucru este o garanție că Ministerul Educaţiei va susține, indiferent de evoluția situației, derularea acestor olimpiade și concursuri școlare”, a spus Cîmpeanu.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG