Linkuri accesibilitate

Europa, copleșită de Omicron. Ce măsuri impun Italia, Spania, Franța sau Germania


Din punct de vedere al celor mai slabe rate de vaccinare din Uniunea Europeană, România ocupă al doilea loc: 40.5% dintre românia sunt vaccinați cu ambele doze. Cea mai mică rată de vaccinare o are Bulgaria, cu 27.8% populație vaccinată în totalitate, arată datele.
Din punct de vedere al celor mai slabe rate de vaccinare din Uniunea Europeană, România ocupă al doilea loc: 40.5% dintre românia sunt vaccinați cu ambele doze. Cea mai mică rată de vaccinare o are Bulgaria, cu 27.8% populație vaccinată în totalitate, arată datele.

Cu peste o sută de mii de cazuri pe zi și cu o răspândire din ce în ce mai rapidă a variantei Omicron, țările din Europa reconsideră măsurile adoptate pe plan intern.

„Deși varianta Omicron pare a fi mai puțin severă decât Delta, în special la cei vaccinați, nu înseamnă că ea ar trebui clasificată drept o formă «ușoară»​”, a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus, liderul Organizației Mondiale a Sănătății.

Italia

În luna decembrie, numărul de infectări cu Covid se afla în creștere. Un studiu bazat pe analiza apelor menajere a demonstrat că varianta Omicron s-a regăsit în sistemele de canalizare a 14 din cele 20 de regiuni ale Italiei; Uniunea Europeană încurajează verificarea apelor uzate, pentru detectarea mutațiilor coronavirusului.

Miercuri, guvernul a aprobat un decret, prin care măsurile naționale au fost înăsprite. Vaccinarea devine obligatorie pentru locuitorii cu vârste de peste 50 de ani, altfel, aceștia riscă o amendă de 100 de euro. Noua regulă intră în vigoare de la 1 februarie și va dura până în 15 iunie.

Pentru această categorie de persoane, accesul la locul de muncă se va face pe baza unui certificat verde special, care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală – neprezentarea lui poate aduce o amendă în valoare de până la la 1.500 de euro.

Super certificatul verde este valabil pentru nouă luni de la generarea sa.
Super certificatul verde este valabil pentru nouă luni de la generarea sa.

Conform decretului, pe lângă personalul sanitar, polițiști, profesori și angajații din universități sau cei care activează în domenii precum arta, muzica și dansul trebuie să prezinte o asemenea dovadă, numită „super certificatul verde”.

Ultimele actualizări ale Ministerului Sănătății arată că, în prezent, toate regiunile sunt încadrate în zona albă sau în cea galbenă, care prezintă cel mai mic risc. Cu toate acestea, Liguria, Calabria, Marche și Trento riscă să intre în zona portocalie: când o regiune înregistrează o rată de incidență săptămânală de peste 150, raportat la suta de mii de locuitori, ea trece în această categorie.

În zonele portocalii, super certificatul verde este necesar pentru a putea desfășura diferite activități. Mersul la muzeu, la cinematograf, șederile la hotel și nunțile vor fi condiționate de astfel de documente. În perioada sărbătorilor, accesul în centrele comerciale se face pe baza unui super certificat verde, iar din 10 ianuarie, sălile de sport și piscinele vor putea fi frecventate numai de cei care îl dețin.

Rată de vaccinare: 74.3%
Dată4 ianuarie5 ianuarie6 ianuarie
Număr de infectări68.034170.837189.088

Franța

„Chiar îmi doresc să îi enervez și vom continua să facem asta până la capăt”, declara Emanual Macron, citat de Le Parisien, cu referire la persoanele nevaccinate.

Joi, planul de vaccinare al președintelui francez a fost aprobat de Parlament, cu 216 voturi pentru, 93 împotrivă și 27 de abțineri.

Dacă măsurile vor trece de Senat, persoanele de peste 12 ani vor trebuie să prezinte certificatul verde pentru a utiliza mijloacele de transport în comun, fie pentru a intra în baruri și restaurante.

Până în prezent, un test negativ putea înlocui documentul folosit la scară europeană, însă, dacă ideile lui Macron vor fi puse în practică, testele vor putea fi utilizate doar pentru accesul în unitățile medicale.

De la sfârșitul anului 2021, Omicron este varianta dominantă în Franța: 62.4% dintre testele efectuate în ultima săptămână a anului trecut indicau acest lucru. Procentul se afla în creștere cu 15%, față de săptămâna 20-26 decembrie.

În 2 ianuarie, duminică, cu o zi înainte de sfârșitul vacanței, Guvernul a publicat noile reguli pentru școlari. Conform protocolului Covid din unitățile de învățământ, există patru nivele, numerotate în funcție de gravitatea situației: nivelul 1 permite cea mai mare libertate, în timp ce nivelul 4 este cel mai restrictiv.

În 2022, elevii din școlile primare s-au întors în clase în scenariul 3; cei din gimnazii și licee în scenariul 2. Excursiile nu mai sunt recomandate, iar întrunirile festive impun purtarea măștii și interzic consumul de alimente.

Rată de vaccinare: 73.6%
Dată4 ianuarie5 ianuarie6 ianuarie
Număr de infectări67.461271.686332.252

Germania

Deși numărul de cazuri din țară este în creștere, 49% din respondenții unui sondaj au răspuns că nu sunt speriați de varianta Omicron; pentru a încetini răspândirea ei, ministrul german al Sănătății afirmă că mai sunt necesare 15 milioane de doze booster.

„A treia doză este cea mai bună soluție împotriva Omicron”, a declarat acesta.

Precum și alte state europene, Germania urmează să adopte noi reguli. Cele 16 regiuni sunt conduse de către două guverne, care urmează a se reuni, pentru a decide un plan comun.

Este luată în calcul scrutarea duratei de carantină, întrucât varianta Omicron este diferită, a afirmat Tino Sorge, purtătorul de cuvânt pentru politici de sănătate al Creștin Democraților.

Ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, susține atât măsuri mai restrictive, cât și obligativitatea vaccinării. El mai adaugă faptul că numărul de bolnavi ar fi de două sau de trei ori mai mare, decât realitatea pe care o indică numerele.

Rata de vaccinare: 71.2%
Dată4 ianuarie5 ianuarie6 ianuarie
Număr de infectări30.56158.91264.340

Marea Britanie

Numărul de cazuri se află în creștere cu 29 de procente față de săptămâna trecută. La insistențele Serviciului Național de Sănătate, prim-ministrul Boris Johnson a decis ca țara să respecte măsurile prevăzute în așa-zisul Plan B, până în 26 ianuarie.

Aceste reguli prevăd ca masca să fie purtată în majoritatea spațiilor închise, precum teatrele și cinematografele, dar și la utilizarea transportului public sau în interiorul magazinelor și a saloanelor. În restaurante și săli de sport, masca nu este obligatorie.

Este recomandată munca de acasă, în cazul meseriilor care permit acest lucru. Pentru cei care merg fizic la locul de muncă, este indicată efectuarea unui test antigen. Accesul în spațiile aglomerate, precum sălile de spectacole, se face pe baza dovezii de vaccinare.

Rată de vaccinare: 71.17%

Spania

Aflându-se în cel de-al șaselea val, numărul de cazuri din Spania suprasolicită sistemul de sănătate, cât și polițiștii, pompierii și angajații din sistemul de transport – în aceste domenii, mulți dintre angajați se află în carantină, din cauza contactului pe care l-au avut cu cei deja infectați.

Până de curând, majoritatea europenilor care intrau în Spania erau considerați ca venind din zone de risc. Inclusiv România fusese încadrată în această categorie. Totuși, locuitorii din zonele de centru, nord-vest, sud, sud-est, vest și din București-Ilfov au fost exceptați de pe lista regiunilor expuse.

Copiii spanioli, cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, au început să fie vaccinați din decembrie.
Copiii spanioli, cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, au început să fie vaccinați din decembrie.

Recent, Ministerul Sănătății a actualizat lista statelor care prezintă pericole, iar locuitorii tuturor țărilor din Uniunea Europeană și din Spațiul Schengen trebuie să respecte mai multe condiții, pentru a intra în Spania. Este nevoie de certificatul de vaccinare, un test negativ sau dovada trecerii prin boală.

În Spania, în situația persoanelor de sub 65 de ani care au fost infectate cu Covid, doza booster poate fi efectuată la patru săptămâni după – această măsură face parte din noua strategie elaborată de Ministerul Sănătății. Doza a treia este aprobată doar pentru persoanele de peste 40 de ani.

Rata de vaccinare: 75.2%
Dată3 ianuarie4 ianuarie5 ianuarie
Număr de infectări372.76611.775137.180

Datele referitoare la rata de vaccinare și la numărul de infectări au fost preluate de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și Johns Hopkins Coronavirus Resource Center .

  • 16x9 Image

    Norbert Nemeș

    A absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2021, iar în prezent urmează masteratul de Jurnalism și Comunicare Politică din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. A colaborat cu Radio Cluj și Factual. În octombrie 2021 a devenit stagiar al Europei Libere, iar din ianuarie 2022 este freelancer.

    nemesn-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG