Linkuri accesibilitate

Răceală, gripă sau Covid? Experții explică cum să faci diferența


Medicii arată că semnele timpurii de răceală, gripă și Covid tind să fie similare, de aceea e necesar un test de la primele simptome.
Medicii arată că semnele timpurii de răceală, gripă și Covid tind să fie similare, de aceea e necesar un test de la primele simptome.

Ai o durere în gât, îți curge nasul și ai dureri musculare? Ar putea fi o răceală comună, un caz de gripă sau de Covid. Toate aceste boli au simptome similare, uneori fiind dificil de distins între ele.

În 23 de judeţe şi în Capitală, rata infectărilor cu Covid este în creştere. Ultimele raportări oficiale arată că într-o săptămână numărul infectărilor s-a triplat, ajungând în prezent la 1.451 de cazuri. Numărul cazurilor cu tulpina Omicron a coronavirusului a ajuns la 92 în România, 49 de cazuri fiind confirmate vineri, în ultima zi din 2021.

Tulpina Omicron se răspândește peste tot în lume, dar deocamdată numărul de spitalizări pare să rămână relativ scăzut. Mai mulți specialiști au explicat care sunt diferențele dintre simptomele coronavirusului, gripei sau a unei răceli obișnuite.

Pentru persoanele vaccinate, dovezile sugerează că infecția cu această variantă pare mai puțin probabil să fie severă, spune epidemiologul și fostul director executiv al Departamentului de Sănătate din Detroit, dr. Abdul El-Sayed.

„Lucrul important de reținut la un vaccin este că e ca și cum ai da un avertisment sistemului tău imunitar: ‘fii atent’. Așadar, capacitatea sa de a identifica, ținti și distruge viruși este mult mai mare de fiecare dată când luăm o nouă doză de vaccin”, explică El-Sayed, citat de CNN.

„Este logic că simptomele sunt mai ușor de suportat dacă ești vaccinat”.

Asta nu înseamnă, totuși, că infectarea nu este o chestiune cât se poate de serioasă și nu trebuie prevenită prin protecție, mai ales ținând cont de riscul ca sistemul de sănătatate să fie suprasolicitat și să nu mai facă față internărilor, spune medicul.

„Doar pentru că riscul individual de îmbolnăvire gravă poate fi mai mic, asta nu înseamnă că la nivel societal Omicron nu prezintă un risc real”, a spus el. „Chiar și o proporție mică dintr-un număr relativ mare poate fi un număr relativ mare.”

Multe infecții cu Covid pot arăta ca o răceală sau o gripă. Cel mai bun mod de a ști este să faci un test, spune Sarah Ash Combs, medic curant la Spitalul Național de Copii.

„În lipsa unui test, aș spune că este foarte dificil să distingem care dintre boli e”, spune Combs.

La ce simptome să fii atent

Semnele timpurii de răceală, gripă și Covid tind să fie similare, spune El-Sayed.

Atât Covid, cât și gripa provoacă adesea simptome precum febră, oboseală, dureri în gât, dificultăți de respirație și vărsături sau diaree, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Infecția cu Covid poate fi distinsă, totuși, prin durerea de cap și tusea uscată care sunt adesea asociate cu ea. Pierderea gustului și mirosului, care a fost cel mai mare semn de avertizare al unei infecții cu Covid, este încă un simptom posibil, deși este mai puțin răspândit acum decât a fost cu alte variante de Covid, explică El-Sayed.

„Persoanele care simt dureri grave în piept, în special asociate cu o tuse uscată care se agravează, ar trebui să solicite asistență medicală”, a avertizat el.

Cel mai important factor de luat în considerare este expunerea.

„Dacă începeți să simțiți oricare dintre aceste simptome, merită să întrebați: a fost cineva dintre cei cu care am intrat în contact infectat cu Covid? Ar trebui, de asemenea, să vă izolați și să faceți un test rapid”, spune El-Sayed.

Chiar dacă nu aveți încă simptome, ar trebui să fiți cât se poate de precaut dacă ați fost în preajma unei persoane care a fost testată pozitiv pentru Covid, spune medicul. „Cred că merită să fim cât se poate de suspicioși că ar putea fi Covid, având în vedere că varianta Omicron se răspândește ca un incendiu”, a adăugat El-Sayed.

Când ne testăm pentru Covid-19

Atunci când ai cea mai mică suspiciune că ai putea avea Covid, nu strică să faci un test. Un test făcut la momentul potrivit poate face diferența, spune medicul El-Sayed.

Pentru cei care au fost expuși la un mediu cu Covid, dar nu au simptome, există posibilitatea ca virusul să nu se fi dezvoltat suficient pentru a apărea la un test rapid. În aceste cazuri, cel mai bine este să așteptați cinci zile după expunere înainte de testare și să rămâneți în izolare.

„Doar pentru că ai un test negativ, nu înseamnă neapărat că nu ai Covid”, spune El-Sayed. „Cea mai bună abordare este să vă faceți testul și apoi să reluați testul la 12 sau 24 de ore, iar dacă obțineți două teste negative consecutive, atunci puteți fi sigur că nu aveți Covid”.

Fie că este vorba de Covid sau de o răceală comună, întotdeauna e bine să te izolezi în timp ce te lupți cu o boală virală, spune medicul, cu atât mai mult odată cu creșterea riscului de răspândire a Covid.

Ce faci dacă începe să-i curgă nasul copilului tău?

Când o familie intră la secția de urgență a unui spital cu un copil care are dureri în gât și începe să-I curgă nasul și întreabă ce are, medicul e foarte sincer atunci când spune că nu are de unde ști fără un test, spune Combs.

Copiii se confruntă cu Omicron în aceeași măsură în care o fac și maturii, atât doar că simptomele pot fi mai blânge, spune medicul. Este important să vă vaccinați copilul împotriva gripei sezoniere, mai ales că nu a fost încă aprobată vaccinarea pentru copiii sub 5 ani, dar cei mari se pot vaccina anti-Covid pentru a reduce riscul de răspândire a coronavirusului.

Pe măsură ce se întorc la școală, esențială rămâne testarea mai ales în mediile unde sunt focare de Covid, spune Combs.

Riscul ca un copil care se întoarce la școală să răspândească virusul este foarte mare, spune medicul, de aceea esențială este testarea.

Vestea bună este că știm cum să gestionăm infecțiile atunci când copiii se întorc la școală. Când nu e clar, încă, dacă copilul dumneavoastră a fost expus sau nu expus la Covid sau rezultatul la test întârzie, respectarea protocolului de protecție, precum purtarea măștii, igienizarea, distanțarea și reducerea adunărilor în interior sunt considerate cât se poate de eficiente pentru a reduce răspândirea virusului, spune Combs.

Iar sfaturile pot evolua și pot fi îmbunătățite, spune El-Sayed. Să nu uităm că, totuși, „Omicron este o variantă pe care o cunoaștem doar de aproximativ o lună”, spune medicul.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG