Linkuri accesibilitate

Planul OMS pentru criza sanitară din România. „Comunicarea este o problemă"


Heather Papowitz a vorbit deschis despre problemele cu care se confruntă România și că situația este una „dramatică". Imagine cu reprezentanta OMS și deputatul PSD, Alexandru Rafila.
Heather Papowitz a vorbit deschis despre problemele cu care se confruntă România și că situația este una „dramatică". Imagine cu reprezentanta OMS și deputatul PSD, Alexandru Rafila.

Ca să iasă din valul IV cu cât mai puține pagube, România ar trebui să aibă un plan în care comunicarea să fie coerentă, consideră managerul de criză al OMS România, Heather Papowitz, aflată în România în ultimele două săptămâni.

Experta OMS susține că informația transmisă de toate persoanele importante către oameni trebuie să fie coerentă. Heather Papowitz spune că, în prezent, situația din spitalele din România este copleșitoare. „Am vizitat mai multe spitale și la secțiile de urgență era plin de pacienți, iar situația este dramatică. Numărul de infectări este mare, numărul deceselor este mare. Aș spune că este o situație copleșitoare”, a spus reprezentanta OMS la București, întrebată despre cum vede situația de la noi.

Vaccinarea masivă ar evita apariția unei noi tulpini a coronavirusului

Heather Papowitz susține că pentru a evita ca în România să se dezvolte o nouă tulpină a coronavirusului, ar trebui ca tot mai mulți oameni să se vaccineze.

„Dacă ne uităm la nivel global, unde nu avem acoperire vaccinală pe scară largă, în special în țările aflate la risc, vom avea tot timpul o nouă variantă, pentru că am observat că acest virus se poate schimba. Lucrăm împreună cu autoritățile din România și monitărizăm situația. Mesajul nostru este că e nevoie de vaccinare pentru a reduce riscul unei tulpini noi a coronavirusului”, a mai spus Heather Papowitz.

Reprezentanta OMS recomandă un plan în contextul pandemiei de Covid-19 din România, cu obiective şi elemente clare, apreciind totodată că vaccinarea este singura soluţie.

Heather Papowitz s-a aflat în România timp de două săptămâni şi s-a întâlnit cu reprezentanţi ai medicilor de familie, ai spitalelor, precum şi din alte sectoare de activitate.

„Cred că toată lumea este interesată să găsească soluţii, începând de la nivel comunitar până la instituţii guvernamentale. Și doreşte într-un fel sau altul să fie parte a soluţiei. Cel mai important este să aducem la masa discuţiilor toţi actorii, astfel încât să existe un plan şi o voce pentru controlul pandemiei. Trebuie să existe un plan de acţiune foarte clar, cu obiective foarte clare, cu elemente care ţin de responsabilităţile fiecăruia şi care să fie aplicat la nivel de decizie. Prima dată trebuie să oprim acest val şi să reducem nivelul înalt al mortalităţii", a declarat Heather Papowitz.

Medicii de familie ar trebui să intervină primii

Experta OMS susține că tratamentul pacientului ar trebui să plece de la domiciliul acestuia, de la asistenţa medicală primară.

„Important este ca să nu ajungem în situaţia în care viaţa pacienţilor este în pericol. Cel mai important, în momentul de faţă, este sistemul de acordare a asistenţei medicale primare, care trebuie să fie implicat în detectarea cât mai precoce a bolii, să asigure testarea şi să facă consiliere în ceea ce priveşte vaccinarea. Deci rolul medicinei de familie, medicinei ambulatorii, este foarte important, pentru că, dacă pacientul apelează repede şi trebuie educat în sensul acesta, la medicul de familie, trebuie să găsească o soluţie de diagnostic şi o soluţie terapeutică la medicul de familie. Este important să-i protejăm în primul rând pe cei vulnerabili şi pentru aceasta există aceste măsuri de sănătate publică - distanţarea, purtarea măştii", a explicat directorul OMS.


Heather Papowitz a arătat, în context, că doar 21% dintre pacienţii cu vârsta de peste 80 de ani sunt vaccinaţi în România.

„Deci cei mai vulnerabili au cea mai mică acoperire vaccinală, deci ei rămân la risc crescut de infecţie şi la boală, care duce la complicaţii şi, din nefericire, la deces”, a spus medicul.

„Școlile trebuie închise ultimele, dar cu respectarea măsurilor de protecție”

„Foarte importante sunt locurile de muncă care trebuie organizate în așa fel încât să se reducă riscul de transmitere, să fie sigure pentru angajați pe de o parte. Și același lucru trebuie să existe și pentru școli. Școlile trebuie deschise cât mai mult timp, dar lucrul acesta trebuie făcut cu asigurarea condițiilor care să prevină infectarea”, a arătat experta de la OMS.

Heather Papowitz a spus că vaccinarea rămâne principala măsură și că trebuie să protejeze mai ales categoriile vulnerabile şi există evidenţe, inclusiv în România, că în general, în la terapie intensivă ajung persoanele nevaccinate cu forme complicate ale bolii.

„Dacă vrem să prevenim noi valuri de infecţie, vaccinarea rămâne, din păcate, dar şi din fericire pentru că avem vaccin, singura soluţie", a arătat managerul OMS.

Heather Papowitz a arătat că cea mai importantă este comunicarea, apreciind că informaţia transmisă la nivel comunitar trebuie să fie coerentă şi să ajungă la oameni pe calea potrivită pentru fiecare categorie.

În 2022, patru țări vor scăpa cel mai probabil de pandemie

România este departe de a fi alături de celelalte țări care au trecut de pandemie și care vor considera în curând Covidul care o boală obișnuită. Potrivit unei analize Reuters, oamenii de știință stabilesc când și unde, Covidul va trece la o boală endemică în 2022.

Cercetătorii se așteaptă ca primele țări care au ieșit din pandemie să fie Statele Unite, Marea Britanie, Portugalia și India. Dar ei avertizează că SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil care suferă mutații pe măsură ce se răspândește prin populațiile nevaccinate.

„Credem că, de acum până la sfârșitul anului 2022, acesta este punctul în care obținem controlul asupra acestui virus... unde putem reduce semnificativ cazurile severe și decesele”, a spus Maria Van Kerkhove, epidemiolog la Organizația Mondială a Sănătății, într-un răspuns pentru Reuters.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG