Linkuri accesibilitate

OMS, despre întrerupea testelor pentru vaccin: Este o lecție, o trezire la realitate


AstraZeneca a anunţat marţi că suspendă studiul clinic de fază a 3-a al posibilului său vaccin pentru coronavirus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a numit drept „un apel de trezire la realitate" decizia companiei AstraZeneca de a amâna studiul de fază a treia a vaccinului său experimental Covid-19 din motive de siguranţă după ce un voluntar s-a îmbolnăvit.

Organizația reamintește că munca pentru că dezvoltarea unui vaccin „nu este întotdeauna un drum rapid şi drept”.

„Cred că acesta este un lucru bun ... poate un apel de trezire sau o lecţie pentru ca toată lumea să recunoască faptul că există urcuşuri şi coborâşuri în cercetare, există urcuşuri şi coborâşuri în dezvoltarea clinică şi trebuie să fim pregătiţi pentru acestea. Sperăm că lucrurile vor putea merge mai departe, dar depinde. Depinde de multe lucruri şi trebuie să aşteptăm să vedem detaliile a ceea ce s-a întâmplat de fapt”, a declarat, joi, dr. Soumya Swaminathan, directorul ştiinţic al OMS, în timpul unui briefing de presă susţinut la sediul organizaţiei de la Geneva, citat de CNBC.

În timp ce OMS speră ca studiul clinic al vaccinului să se reia în curând, trebuie să aştepte mai multe informaţii furnizate de un consiliu de monitorizare a datelor şi siguranţei, care va stabili cum să procedeze cu studiile, a spus Swaminathan.

Reprezentanta OMS a precizat că nu trebuie să fim „extrem de dezamăgiţi” pentru că studiul a fost suspendat şi a adăugat că „aceste lucruri se întămplă”.

„Există un protocol pentru ceea ce trebuie făcut atunci când apare ceva. Dacă este un efect secundar uşor, sunt lucruri de făcut. Dacă este o reacţie gravă, aşa cum a fost în acest caz, a fost un efect secundar sever, prin urmare procesul a fost oprit. Şi din nou, aceasta este o procedură normală”, a precizat dr. Soumya Swaminathan.

Compania farmaceutică AstraZeneca a întrerupt un studiu aflat în stadiu avansat al vaccinului său împotriva coronavirusului după ce un voluntar care a primit vaccinul a dezvoltat o boală inexplicabilă.

Vaccinul potențial, dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford din Marea Britanie, este unul dintre principalii candidați pentru viitorul vaccin COVID-19.

AstraZeneca a declarat marți că un proces standard de revizuire a fost declanșat atunci când voluntarul s-a îmbolnăvit și compania „a întrerupt vaccinarea pentru a permite revizuirea datelor de siguranță de către un comitet independent”.

Compania a numit-o drept „o acțiune de rutină”, spunând că trebuie să se întâmple ori de câte ori apare o boală potențial inexplicabilă în timpul unuia dintre studii.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG