Linkuri accesibilitate

OMS estimează că efectele pandemiei de coronavirus se vor resimți și la generațiile următoare


SARS-COV 2 (în galben), surprins la microscop electronic
SARS-COV 2 (în galben), surprins la microscop electronic

OMS anunță că riscul de Covid-19 este foarte crescut. Comitetul de urgenţă – compus din 18 membri şi 12 consilieri, reunit sâmbătă, la Geneva – a subliniat importanţa unui răspuns care trebuie să fie naţional, regional şi global în faţa pandemiei, transmite agenția.

„Această pandemie este o criză sanitară aşa cum nu vedem decât una pe secol şi efectele sale se vor resimţi în deceniile care vor veni”, a declarat vineri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Comitetul recomandă OMS să accelereze cercetările asupra punctelor încă necunoscute ale virusului, în special originea animală şi posibilele sale mijloace de propagare prin animale.

Este solicitată, de asemenea, clarificarea unor puncte precum „modul de transmitere (a virusului), mutaţiile sale potenţiale, imunitatea şi corelările de protecţie".

Comitetul de urgenţă a cerut OMS să furnizeze tuturor ţărilor instrucţiuni pragmatice ca răspuns la pandemie, „cu scopul de a reduce riscul ca reacţiile la epidemie să nu slăbească, în contextul presiunilor socio-economice”.

Şedinţa comitetului, care a durat şase ore, a avut loc la sediul OMS din Geneva, câţiva participanţi fiind prezenţi în sistem videoconferinţă. Următoarea reuniune urmează să aibă loc peste trei luni.

Coronavirusul a infectat cel puţin 17,6 milioane de persoane în lume şi a provocat peste 680.000 de morţi, potrivit unui bilanţ făcut de AFP, plecând de la surse oficiale.

XS
SM
MD
LG