Linkuri accesibilitate

OMS se întrunește de urgență pe tema virusului din China


Personal medical de la spitalul din Jinyintan, unde sunt tratați pacienți cu pneumonie cauzată de noua tulpină de coronavirus
Personal medical de la spitalul din Jinyintan, unde sunt tratați pacienți cu pneumonie cauzată de noua tulpină de coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății se va întruni, miercuri, într-un comitet de urgență, pentru a decide dacă noul virus identificat în China, care se poate transmite de la o persoană la alta, ar trebui declarat o urgență globală de sănătate.

Între timp, numărul deceselor provocate de acest coronavirus a ajuns la nouă, cu 440 de cazuri confirmate, potrivit Reuters. Peste 2.000 de persoane care au intrat în contact cu persoane infectate au fost plasate în carantină.

SUA au raportat primul caz de virus, la un bărbat de 30 de ani care s-a întors săptămâna trecută din China. Bărbatul a fost internat în apropiere de Seattle, a transmis agenția AP.

SUA se adaugă astfel altor 4 state care au raportat cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus, China, Thailanda, Japonia și Coreea de Sud.

Anunțul privind o reuniune de urgență la nivelul OMS a fost făcut marți, într-un mesaj lansat pe social media, directorul general, Tedros Ghebreyesus, urmând să convoace „un comitet de urgență pentru noul #coronavirus (2019-nCoV) în conformitate cu reglementările internaționale de sănătate”, cu scopul de a stabili „dacă focarul constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional și ce recomandări ar trebui făcute pentru gestionarea situației”, potrivit unui comunicat de presă transmis de Națiunile Unite.

În ultima zi a anului 2019, OMS a fost informată în legătură cu câteva cazuri de pneumonie de cauză necunoscută detectate în orașul Wuhan, provincia Hubei din China. Autoritățile chineze au identificat un nou coronavirus (2019-nCoV) ca fiind cauza îmbolnăvirilor.

Pe 10 ianuarie, OMS a publicat o serie de îndrumări provizorii pentru toate țările cu privire la modul în care se pot pregăti pentru acest virus, inclusiv modul de monitorizare a bolnavilor, testarea eșantioanelor și tratarea pacienților.

Noul virus e greu de recunoscut, fiindcă simptomele lui includ febră şi respirație dificilă, similare cu multe alte boli respiratorii.Virusul provine din aceeasi familie de coronavirusuri ca SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), Sindromul Respirator Acut Sever, care a omorât în timpul epidemiei din 2002-2003 circa 800 de oameni la nivel global. La fel ca acest coronavirus, SARS a debutat în China.

XS
SM
MD
LG