Linkuri accesibilitate

Numiri controversate | Fostul colaborator al lui Dan Voiculescu a fost numit la șefia Companiei de Autostrăzi


Premierul PNL Florin Cîțu (dreapta) a ales să guverneze cu oamenii fostei puteri. Ultimul pe listă, Bogdan Pascu, numit de Dan Vîlceanu (foto stânga) la șefia Consiliului de Administrație al Companiei de Autostrăzi
Premierul PNL Florin Cîțu (dreapta) a ales să guverneze cu oamenii fostei puteri. Ultimul pe listă, Bogdan Pascu, numit de Dan Vîlceanu (foto stânga) la șefia Consiliului de Administrație al Companiei de Autostrăzi

Deși critică apropierea USR PLUS de AUR și PSD, premierul Florin Cîțu face sau aprobă mutări care-l arată cel puțin familiar cu oamenii fostei puteri, pe care-i și numește în posturi cheie.

Oamenii care s-au aflat în apropierea lui Dan Voiculescu încep să apară tot mai des în guvernarea PNL. Dacă Sorin Cîmpeanu este ministrul Educației, iar Daniel Constantin este favorit să preia ministerul Agriculturii de la Adrian Oros, un alt nume avansat este cel al lui Bogdan Pascu.

Ministrul Finanțelor Dan Vîlceanu (ex-PSD), numit interimar la Transporturi după plecarea USR PLUS de la guvernare, și om de încredere al premierului Cîțu, l-a numit recent în Consiliul de Administrație (CA) al Companiei de Autostrăzi pe Bogdan Pascu, de unde acesta a și fost ales președinte al CA.

Pascu a fost deputat al Partidului Conservator (fostul Partid Umanist Român -PUR) în perioada 2004-2008.

PUR este partidul fondat de Dan Voiculescu, eliberat condiționat pentru devalizarea Institutului de Cercetări în Agricultură (ICA) și deconspirat oficial ca fost turnător la Securitate sub numele de cod „Felix”. Între timp, partidul s-a convertit la conservatorism și s-a transformat în Partidul Conservator.

Pascu, fost vicepremier din partea Partidului Conservator în guvernul Tăriceanu (2006), a condus și fundația care poartă numele fostului său șef de partid.

Numirea lui Pascu în Consiliul de Administrație (CA) al Companiei de Autostrăzi și alegerea sa în funcția de președinte al CA a avut loc după ce întregul consiliu a fost schimbat, imediat după plecarea USR PLUS din Guvern și a ministrului Cătălin Drulă de la Transporturi.

La scurt timp, Mariana Ioniță, managerul companiei, a fost demisă și înlocuită cu un consilier al premierului Florin Cîțu, Cristian Pistol, fost director în CNAIR.

Ioniță a fost numită la șefia companiei în februarie 2020, în guvernul Ludovic Orban, pentru a debloca marile proiecte de infrastructură și pentru transparentizarea derulării lor. Ea a fost menținută în funcție și de ministrul USR PLUS al Transporturilor, Cătălin Drulă.

Pascu, aflat acum la conducerea Consiliului de Administrație al Companiei, a mai fost și consilier de stat în fostul cabinet al premierului PSD Viorica Dăncilă, unde conducea Departamentul pentru dezvoltarea și monitorizarea proiectelor de investiții în infrastructură.

El a mai fost dorit în Ministerul Transporturilor, pe post de consilier, și de secretarul de stat liberal Ionel Scrioșteanu, dar fostul ministrul Cătălin Drulă a refuzat semnarea documentelor de angajare, scrie G4Media.ro.

Potrivit aceleiași surse, care citează pagina sa de Linkedin, între timp dezactivată, Pascu a condus în ultimii șase ani compania de proiectare și consultanță Consitrans, care a derulat numeroase contracte cu Compania de Administrare a Infrastructurii, inclusiv pentru realizarea drumului expres Craiova – Pitești.

Dan Vîlceanu, despre salariul minim: Nu are cum să fie 1.300 de lei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:29 0:00

El a lucrat și la trustul de presă Antena 1 și Grivco, ambele controlate de Dan Voiculescu.

Între 2012 și 2013 a lucrat în cadrul CNADNR (actuala CNAIR), în departamentul care se ocupa cu implementarea proiectelor cu finanțare externă, iar între 2012 și 2014 a condus Consiliul de Administrație al Autorității Metropolitane de Transport București.

Potrivit ultimei sale declarații de interese, a cumpărat 6550 de acțiuni ale gigantului energetic rus Gazprom, cu o valoare totală de 158.000 de lei.

CNAIR, ale cărei acțiuni sunt deținute de Ministerul Transporturilor, este una dintre cele mai mari companii românești cu capital de stat și gestionează marile proiecte de infrastructură rutieră dezvoltate de guvern.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG