Mai multe ONG-uri din țară și din străinătate solicită demisia procurorului care a instrumentat dosarul Țăndărei, în care cei 25 de inculpați au fost achitați pentru trafic de persoane. Procurorul vizat este Olga Vrînceanu de la DIICOT. În același caz, în Marea Britanie au fost trimise după gratii 125 de persoane.
În cazul Țăndărei este vorba de 25 de traficanți de copii exploatați și trimiși la cerșit în Marea Britanie, care au fost achitați în lipsa faptelor. Cazul a dus la redefinirea sclaviei în legislația UE, printr-o directivă adoptată și de România.
Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică, Freedom House România, Cambridge Center for Applied Research in Human Trafficking (UK), Human Trafficking Foundation (UK), Asociaţia WorldTeach România, Valoare Plus, Asociaţia Femeilor Românce din Italia, Centrul Syene pentru Educaţie, Uşa Deschisă şi Asociaţia Cultural Socială Economică Christiana au lansat o petiţie online prin care solicită demisia de onoare sau excluderea din magistratură a procurorului care a instrumentat Cazul Ţăndărei.
Petiţia se intitulează ”O rază de lumină şi speranţă pentru copiii români, victime ale traficului de persoane”.
„Împreună, noi – cetățenii României, solicităm demisia de onoare sau excluderea din magistratură a procurorului care nu a utilizat corespunzător probele și informațiile pe care le avea la dispoziție în cel puțin 2 cauze foarte mari de trafic de minori: Țăndărei și Shanghai.
Raportul UE din decembrie 2018 (pg.75) arată că românii reprezintă 74% dintre victimele traficului de persoane, cetățeni europeni, identificate în cele 28 de State Membre. În acest context de vulnerabilitate există unii procurori în România care, deși au probe clare împotriva rețelelor de crimă organizată, nu le utilizează în mod corespunzător. Aceste situații trebuie să înceteze acum!”, scriu asociațiile în textul petiției.
Cazul a implicat o anchetă comună la nivelul Uniunii Europene și, potrivit asociațiilor, Europol a denumit rețeaua „una dintre cele mai mari rețele de trafic de persoane din Europa”.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, marţi, cu privire la achitarea definitivă din dosarul Țăndărei că „fie nu au fost probe, fie au fost probe şi au fost ignorate de către judecători. Şi într-un caz şi în altul ceva pare a fi în neregulă”, transmite Agerpres.
„Am fost şi eu impresionat emoţional de acest rezultat. Nu pot fi multe alternative cu privire la explicaţii – fie nu au fost probe acolo, fie au fost probe şi au fost ignorate de către judecători. Şi într-un caz şi în altul ceva pare a fi în neregulă, mai ales că, iată, şi un alt expert în materie de anchete penale s-a pronunţat cu privire la acest lucru, pare-se în cunoştinţă de cauză. E clar că sunt probleme de rezolvat în justiţia noastră şi, iată, de aceea, facem eforturi ca să ducem până la capăt această procedură (de numire la şefia Parchetului General, DNA şi DIICOT – n.r.) şi să avem un Minister Public condus de lideri numiţi pe termeni prevăzuţi de lege, cu toată legitimitatea necesară, să se apuce de o treabă mult, mult mai serioasă decât a fost în ultima perioadă”, a declarat ministrul justiției Cătălin Predoiu.
Polițistul britanic, Bernie Gravett, care a lucrat alături de polițiștii români la cazul Țăndărei a declarat că erau probe suficiente în acest caz, ”dovezi privind exploatarea și munca forțată la care au fost supuși 181 de copii din Țăndărei, aici în Marea Britanie. În plus, le-am dat dovezi privind spălarea de bani întrucât încasările obținute în Marea Britanie erau trimise în România. În urma perchezițiilor din Țăndărei, în aprilie 2010, au fost găsiți bani, aur, bunuri furate, mașini scumpe, o bogăție inexplicabilă și mai multe arme de foc. Perchezițiile au fost filmate, cum poate Curtea să spună că nu există dovezi?”, a spus Bernie Gravett, la auzul veștii, pentru G4Media.ro.
”Mă întreb cum se face că britanicii au anchetat și condamnat 120 de membri ai acestei bande în timp ce românii nu au condamnat pe nimeni. Europol a calificat gruparea Țăndărei drept cel mai mare grup de trafic de persoane din Europa. Copiii au fost duși în fiecare țară din UE și exploatați pe străzile din nordul Norvegiei și până la coasta Mediteranei. Cei 25 de suspecți se ocupau cu traficul de copii în toată Europa. În ochii mei erau vârful grupării și existau probe ca să fie condamnați. Dacă i-am fi adus în Marea Britanie și i-am achetat aici, ar fi mers la închisoare de multă vreme”, a continuat polițistul.
Curtea de Apel Târgu Mureş a decis luni, definitiv, achitarea celor 25 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei, acuzaţi că au constituit o reţea care trimitea copii la cerşit în Marea Britanie. Decizia a fost luată penteu că în cea mai mare parte a cazurilor a intervenit prescripţia.
Facebook Forum