Linkuri accesibilitate

ONU: 100 de camioane cu ajutoare au fost jefuite în Gaza


Mideast Palestinian UNRWA
Mideast Palestinian UNRWA

Un convoi ONU cu 109 de camioane care transportau alimente a fost jefuit în Gaza sâmbătă, a declarat agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA).

Nouăzeci și șapte dintre camioane au fost pierdute, iar șoferii lor au fost forțați sub amenințarea armelor să-și descarce camioanele după ce au trecut de Kerem Shalom, frontieră a Israelului cu sudul Gazei.

Martorii oculari au spus că convoiul a fost atacat de bărbați mascați care au aruncat cu grenade, transmite BBC.

Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, spune că nu i-a identificat pe făptuitori, dar că lipsa totală a ordinii civile transformă Gaza într-un mediu în care este imposibil să se poată lucra.

Fără o intervenție imediată, penuria severă de alimente se va agrava pentru cele două milioane de oameni care depind de ajutor umanitar pentru a supraviețui, transmite UNRWA.

O evaluare făcută recent de ONU avertizează că foametea este iminentă în zonele din nordul Fâșiei Gaza.

Situația din Gaza survine ofensivei terestre israeliene din nord, iar ONU spune că luna trecută au intrat în Gaza mai puține camioane de ajutor decât oricând de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, început în octombrie 2023.

Jaful de sâmbătă a fost raportat de agenția de presă Reuters, care a citat un oficial UNRWA care spunea că convoiul a fost instruit de autoritățile israeliene să „plece în scurt timp pe o rută necunoscută” din Kerem Shalom.

Ministerul de Interne din Gaza, condus de Hamas, a declarat că personalul său de securitate a ucis „peste 20 de membri ai bandelor implicate în furtul camioanelor de ajutor” într-o operațiune desfășurată în cooperare cu „comitete tribale”, o rețea de clanuri familiale tradiționale.

Lazzarini a spus că nu poate face comentarii cu privire la traseul convoiului, când a fost întrebat la o conferință de presă luni, la Geneva, dar a confirmat jafurile și a spus: „Am avertizat cu mult timp în urmă cu privire la distrugerea totală a ordinii civile”.

„Până în urmă cu patru sau cinci luni încă mai aveam ordine locală, oameni care escortau convoiul. Acest lucru a dispărut complet, ceea ce înseamnă că ne aflăm într-un mediu în care bandele locale, familiile locale se luptă între ele pentru a prelua controlul asupra oricărei afaceri sau activități din sud. A devenit un mediu în care este imposibil de operat.”

El a adăugat că sute de oameni disperați după mâncare au încercat să ia cu asalt centrul condus de UNRWA din sudul orașului Khan Yunis, pentru că oamenii credeau că ajutorul a fost livrat acolo.

„Dar convoaiele au fost jefuite și nu a fost absolut nimic de luat din depozite.”

UNRWA a publicat o declarație separată pe X în care acuză autoritățile israeliene că continuă „să nesocotească obligațiile legale care le revin în temeiul dreptului internațional pentru a asigura satisfacerea nevoilor de bază ale populației și pentru a facilita livrarea în siguranță a ajutorului”.

„Astfel de responsabilități continuă atunci când camioanele intră în Fâșia Gaza, până când oamenii sunt contactați de asistența esențială.”

Nu a existat niciun comentariu din partea armatei israeliene.

Anterior, organismul militar israelian responsabil cu afacerile umanitare din Fâșia Gaza, Cogat, a scris pe X: „Cu provocările pe care organizațiile de ajutor ale ONU le întâmpină în distribuirea ajutorului, lucrăm împreună la diferite măsuri care vor facilita transferul de ajutor din partea ONU.”

Israelul a susținut permanent că nu există limite pentru cantitatea de ajutor care poate fi livrat în Gaza și a acuzat Hamas de furtul ajutoarelor, ceea ce organizația a negat.

Săptămâna trecută, un grup de 29 de organizații neguvernamentale au declarat că jefuirea convoaielor de ajutoare reprezintă „o consecință a țintirii de către Israel a forțelor de poliție rămase în Gaza, a deficitului de bunuri esențiale, a lipsei de rute și a închiderii majorității punctelor de trecere”, ceea ce explică „disperarea populației în aceste condiții groaznice”.

Ei au citat informații din presă spunând că „multe incidente au loc în apropierea sau în vizorul forțelor israeliene, fără ca acestea să intervină, chiar și atunci când șoferii de camion au cerut asistență”.

Tot luni, autoritățile palestiniene au declarat că loviturile israeliene au ucis peste 30 de persoane în Gaza.

Cel puțin 17 au fost uciși după ce o casă a fost lovită în apropierea spitalului Kamal Adwan din Proiectul Beit Lahia, în nordul Gazei.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a spus că morţii erau membri ai familiei unuia dintre medicii spitalului, doctorul Hani Badran.

Agenția de Apărare Civilă, condusă de Hamas, a declarat că a recuperat cadavrele a șapte persoane dintr-o casă care a fost lovită în nord-vestul orașului Gaza.

Alte patru persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise într-un atac israelian asupra unui cort în interiorul zonei umanitare al-Mawasi, din sudul Gazei.

Israelul a lansat o campanie de distrugere a Hamas ca răspuns la atacul fără precedent al grupării asupra sudului Israelului din 7 octombrie 2023, în care aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 251 au fost luate ostatici.

Peste 43.920 de oameni au fost uciși în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG