Linkuri accesibilitate

ONU cere Rusiei să se retragă din centrala nucleară de la Zaporojie


Centrala nucleară de la Zaporojie este nefuncțională în acest moment și se află sub controlul forțelor ruse de la începutul războiului.
Centrala nucleară de la Zaporojie este nefuncțională în acest moment și se află sub controlul forțelor ruse de la începutul războiului.

Adunarea Generală a ONU a cerut joi Rusiei să-și retragă urgent personalul militar și civil neautorizat de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie și să o treacă sub controlul Kievului. Rezoluția a fost votată cu 99 de voturi pentru, 9 împotrivă și 60 de abțineri.

Rezoluția ONU „solicită încetarea imediată a atacurilor Federației Ruse împotriva infrastructurii energetice critice a Ucrainei, care sporesc riscul unui accident sau incident nuclear la toate instalațiile nucleare ale Ucrainei”, scrie Reuters.

Rezoluția adoptată joi cere din nou Rusiei „să înceteze imediat agresiunea împotriva Ucrainei și să-și retragă necondiționat toate forțele militare”.

Înainte de vot, ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Ksiliția, a cerut țărilor să voteze în favoarea rezoluției. „Datorăm acest lucru generațiilor viitoare. Trebuie să ne asigurăm că ororile dezastrelor nucleare nu se vor repeta.”

Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a declarat Adunării Generale că scopul rezoluției este „de a încerca să promoveze narațiunea falsă occidentală despre sursa amenințărilor la adresa instalațiilor nucleare din Ucraina”.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de Rusia la scurt timp după ce a lansat invazia Ucrainei în februarie 2022. Centrala este închisă dar are nevoie de energie și mentenanță pentru a păstra materialul nuclear rece și pentru a preveni topirea.

De-a lungul războiului, Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei și de distrugerea liniilor electrice. Ucraina a respins acuzațiile Rusiei, spunând că nu atacă instalațiile nucleare.

Rusia a fost izolată diplomatic la ONU de mai multe ori în primul an de război, când aproape trei sferturi din Adunarea Generală a votat în mod repetat pentru a denunța invazia Moscovei în Ucraina și pentru a-i cere să-și retragă trupele.

Adunarea Generală a devenit forul principal de acțiune al ONU în cazul războiului din Ucraina, în condițiile în care Consiliul de Securitate format din 15 membri a fost paralizat de Rusia, care deține drept de veto, alături de SUA, China, Franța și Marea Britanie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG