Linkuri accesibilitate

ONU cere investigarea gropilor comune descoperite la două spitale din Gaza. Atacurile israeliene se intensifică


Lucrătorii sanitari din Gaza sapă în căutarea corpurilor îngropate în apropierea spitalului Nasser din orașul Khan Yunis, 21 aprilie 2024.
Lucrătorii sanitari din Gaza sapă în căutarea corpurilor îngropate în apropierea spitalului Nasser din orașul Khan Yunis, 21 aprilie 2024.

Organizația Națiunilor Unite a cerut marți „o investigație clară, transparentă și credibilă” a gropilor comune descoperite la două mari spitale din Gaza, după ce unitățile spitalicești au fost atacate și verificate de trupele israeliene.

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, s-a declarat „îngrozit” de distrugerea centrului medical Shifa din orașul Gaza și a spitalului Nasser din orașul sudic Khan Younis, precum și de descoperirea unor gropi comune în apropierea acestora după plecarea forțelor israeliene.

Volker Türk a cerut investigații independente și transparente privind producerea deceselor și apariția gropilor comune.

„Spitalele au dreptul la o protecție foarte specială în temeiul dreptului umanitar internațional”, a spus Türk, care a adăugat că „uciderea intenționată a civililor, deținuților și a altor persoane (...) este o crimă de război”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a numit marți rapoartele privind gropile comune din spitale „incredibil de îngrijorătoare” și a declarat că oficialii americani au cerut informații suplimentare guvernului israelian.

Armata israeliană a transmis că forțele sale au exhumat cadavrele pe care palestinienii le-au îngropat ca parte a căutării rămășițelor ostaticilor capturați de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, declară că Washingtonul a cerut Israelului informații despre gropile comune descoperite lângă marile spitale din Gaza.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, declară că Washingtonul a cerut Israelului informații despre gropile comune descoperite lângă marile spitale din Gaza.

Armata israeliană susține că a ucis sau reținut sute de militanți care s-au adăpostit în interiorul celor două unități spitalicești, afirmații care nu au putut fi însă verificate independent.

Apărarea civilă palestiniană din Fâșia Gaza a declarat luni că a descoperit 283 de cadavre dintr-un cimitir temporar din interiorul spitalului principal din Khan Younis. Acest cimitir a fost construit când forțele israeliene asediau complexul, luna trecută.

La acea vreme, oamenii nu au putut să-și îngroape morții într-un cimitir și au săpat morminte în curtea spitalului, a mai transmis apărarea civilă din Gaza.

Apărarea civilă palestiniană mai susține că unele dintre cadavre sunt ale unor persoane ucise în timpul asediului spitalului.

Urmările atacurilor asupra spitalului Al-Shifa din orașul Gaza.
Urmările atacurilor asupra spitalului Al-Shifa din orașul Gaza.

În atacul Hamas care a declanșat războiul, de pe 7 octombrie, militanții au ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și au răpit aproximativ 250 de ostatici. Israelul spune că militanții încă dețin aproximativ 100 de ostatici și rămășițele altor peste 30.

Ca răspuns, ofensiva aeriană și terestră a Israelului în Gaza a ucis peste 34.000 de palestinieni, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății, aproximativ două treimi dintre aceștia fiind copii și femei.

Atacurile israelian au devastat cele mai mari două orașe din această zonă, orașele Gaza și Khan Younis, și au creat o criză umanitară, determinând ca aproximativ 80% din populația teritoriului să fugă în alte părți ale enclavei.

Atacuri israeliene intensificate în Gaza

Atacurile israeliene s-au intensificat marți în Gaza, unde au fost relatate unele dintre cele mai grele bombardamente din ultimele săptămâni, transmite Reuters. Armata israeliană a ordonat noi evacuări în nordul enclavei, avertizând civilii că se află într-o „zonă de luptă periculoasă”.

Lovituri aeriene și bombardamente ale tancurilor la sol au fost relatate în centrul și sudul Fâșiei Gaza.

Într-o postare pe platforma de socializare X, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichai Adraee, a cerut locuitorilor din patru zone din Beit Lahiya, la marginea nordică a Fâșiei Gaza, să se mute în două zone desemnate.

El a spus că armata „va lucra cu forță extremă împotriva infrastructurii teroriste și a elementelor subversive” din regiune.

Reluarea bombardamentelor asupra nordului Fâșiei Gaza vine la aproape patru luni după ce armata israeliană a anunțat că retrage trupele de acolo, afirmând că Hamas nu mai controlează zona.

Bombardamentele de marți au avut loc după ce alertele de rachete au sunat în două orașe de frontieră din sudul Israelului, deși nu au fost raportate victime.

Aripa armată a Jihadului Islamic, un grup aliat cu Hamas, a revendicat responsabilitatea pentru atacurile asupra două localități, Saderot și Nir Am, indicând astfel că luptătorii săi sunt încă capabili să lanseze rachete la aproape 200 de zile de război care au devastat Fâșia Gaza.

Vorbind într-o înregistrare video difuzată de televiziunea Al Jazeera, Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al aripii armate a Hamas, a cerut o escaladare a conflictului pe toate fronturile și a lăudat Iranul pentru primul său atac direct împotriva Israelului la începutul acestei luni.

El a mai spus că Hamas își menține condițiile în discuțiile de încetare a focului și cere Israelului să pună capăt definitiv războiului, să-și retragă trupele din Gaza și să permită palestinienilor strămutați să se întoarcă în nord.

Israelul s-a opus unei încetări permanente a focului, spunând că acest lucru doar ar permite Hamas să se regrupeze.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG