Ziua 14 | Sumarul principalelor evenimente
- Trei faze ale războiului. Ministrul israelian al apărării a prezentat vineri cele trei faze ale războiului, menționând că, după ce Hamas va fi învins, Israelul va căuta un nou „regim de securitate” în Gaza.
- O mamă și o fiică eliberate. Hamas spune că eliberează doi ostatici americani, o mamă și o fiică, din motive umanitare.
- Proteste în lumea musulmană. Zeci de mii de musulmani din mai multe orașe ale lumii, din Tunisia până în Indonezia, au ieșit vineri în stradă și au cerut oprirea atacului israelian. Unii au ars steagul Israelului și al Statelor Unite.
- Peste 4.000 de persoane ucise în Gaza și alți peste 13.000 de palestineni au fost răniți. Este cea mai gravă escaladare a conflictului din ultimele decenii, care a izbucnit pe 7 octombrie, când Hamas a ucis peste 1.400 de persoane.
- Șeful ONU se află la Rafah. Antonio Guterres a ajuns în Egipt, la punctul de frontieră cu Fâșia Gaza.
- „Crime împotriva umanității” în Gaza. Asediul Fâșiei Gaza a dus la crime împotriva umanității, susțin experții independenți ai ONU.
- Joe Biden cere americanilor să sprijine Israelul. Președintele SUA anunțat că va trimite Congresului o solicitare de sprijin pentru Israel și Ucraina.
- Biserică Ortodoxă din Gaza a fost lovită. Cel puțin 18 persoane ar fi fost ucise. Patriarhia Ortodoxă de la Ierusalem condamnă atacul pe care îl atribuie armatei israeliene și anunță că anchetează explozia.
Ora 22:06 - Guvernul Israelului spune că cele două femei eliberate de Hamas sunt în drum spre o bază militară
Un comunicat al biroului premierului israelian confirmă că Judith Raanan și fiica sa, Natalie, au fost „eliberate din mâinile organizației teroriste Hamas”.
Comunicatul adaugă că generalul de brigadă Gal Hirsch și alte forțe de securitate „le-au primit la granița din Fâșia Gaza și în acest moment se află în drum spre un punct de întâlnire la o bază militară din centrul țării, unde le așteaptă membrii familiilor lor”.
Aproximativ 200 de ostatici sunt încă deținuți de Hamas în Gaza.
Ora 22:00 - SUA și aliații fac presiuni asupra Israelului să amâne invazia în Gaza pentru a scoate ostaticii - presă
Guvernele american și european au exercitat presiuni asupra Israelului pentru a amâna invazia terestră în Gaza, pentru a câștiga timp la negocierile secrete în curs de desfășurare în vederea eliberării ostaticilor deținuți de Hamas.
Negocierile cu Hamas prin intermediul Qatarului sunt delicate și ar putea eșua, relatează Bloomberg în baza unor surse.
Aceste surse au declarat pentru publicație că există semne că Hamas ar putea fi de acord să elibereze cel puțin o parte dintre ostaticii civili fără a cere Israelului să elibereze în schimb vreun prizonier.
Israelul ar fi acceptat, sub presiunea SUA, să amâne o operațiune militară masivă, menționează sursele Bloomberg.
Ora 21:50 - Semiluna Roșie palestiniană spune că armata israeliană cere evacuarea spitalului din Al-Quds
Organizația palestiniană Semiluna Roșie a declarat că operațiunile sale de la spitalul Al-Quds din orașul Gaza sunt „amenințate iminent” după ce armata israeliană a ordonat evacuarea spitalului.
Organizația spune că spitalul este „un sanctuar pentru peste 400 de pacienți și aproximativ 12.000 de civili strămutați”, transmite The Guardian.
„Facem apel la comunitatea internațională să acționeze de urgență, evitând o altă catastrofă precum cea a spitalului Al-Ahli”, se arată în comunicat.
Ora 20:11 - Hamas susține că a eliberat doi ostatici americani
Hamas ar fi eliberat doi ostatici americani, potrivit unui purtător de cuvânt al brațului armat al Hamas.
O mamă și fiica ei au fost eliberate „din motive umanitare”, ca răspuns la eforturile de mediere din Qatar, se arată în comunicatul Brigăzilor Al-Qassam.
Canalul 12, o televiziune israeliană, citează surse din armată care confirmă anunțul Hamas.
Cele două femei ar urma să fie transferate la Crucea Roșie Internațională, care le va duce în Egipt și apoi în Israel.
Spre deosebire de anunțul Hamas, televiziunea israeliană mai spune că se așteaptă ca transferul să aibă vineri seară, dar nu se cunoaște încă un termen exact.
Guvernul israelian a anunțat recent că mișcarea Hamas a capturat 203 civili din Israel și i-a dus în Fâșia Gaza.
Ora 19:52 - Recep Tayyip Erdoğan a cerut Israelului să oprească atacurile
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a cerut Israelului să înceteze atacurile asupra Fâșiei Gaza, afirmând că acestea „nu vor aduce decât mai multă durere, moarte și lacrimi”.
„Reiterez apelul nostru către administrația israeliană de a nu extinde niciodată domeniul de aplicare al atacurilor sale împotriva civililor și de a opri imediat operațiunile sale care echivalează cu un genocid”, a scris președintele turc, pe X/Twitter, conform The Guardian.
„Turcia va continua să își facă partea sa pentru a împiedica vărsarea de sânge nevinovat, pentru a preveni alte tragedii umanitare și pentru a rezolva conflictele din Palestina înainte ca acestea să ajungă la un punct de neîntoarcere”, a mai spus Erdoğan.
Ora 18:27 - Musulmanii protestează în întreaga lume pentru a cere încetarea campaniei israeliene din Gaza
Proteste cu mii de oameni au loc vineri în Iordania și Egipt (vezi update ora 17:00), țări învecinat conflictului, dar musulmanii din mai multe orașe de pe glob manifestează, cerând ca Israelul să-și oprească ofensiva din Fâșia Gaza, conform Reuters.
Mii de demonstranți s-au adunat și în Turcia, cerând încetarea bombardamentelor.
Aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat în fața Moscheii Beyazit din Istanbul, au ars o efigie a premierului israelian Benjamin Netanyahu și au fluturat steaguri palestiniene. Unii au ținut pancarte pe care scria: „Opriți genocidul” și „Israelul terorist”.
Un proteste este anunțat și în Maroc, o țară al cărei guvern a acceptat în 2020 să normalizeze legăturile cu Israelul în schimbul recunoașterii de către SUA a suveranității marocane asupra teritoriului disputat al Saharei Occidentale.
Sute de persoane au mărșăluit în centrul Tunisului, iar alți manifestanți au mers în fața ambasadei SUA.
În sud-estul Asiei, sute de persoane s-au adunat pentru a protesta în apropierea ambasadelor americane din Indonezia și Malaezia, arzând steaguri israeliene și călcând pe fotografii ale premierul israelian Beniamin Netanyahu și ale președintelui american Joe Biden.
Musulmanii din India au organizat proteste de mai mică amploare în Jaipur și Mumbai, afișând pancarte pe care scria „Free Palestine”.
În Iran, cel mai mare dușman al Israelului, sunt organizate constant proteste autorizate de stat, iar vineri seară este programată o mare mișcare de stradă.
În Irak, milițiile șiite susținute de Teheran au mobilizat sute de susținători în Bagdad, în apropierea podului care duce la Zona Verde fortificată, unde se află ambasada SUA.
Ora 18:05 - Peste 14 miliarde de dolari, sprijin american pentru Israel
Casa Albă a detaliat în ce constă cererea de finanțare de 106 miliarde de dolari, pe care a adresat-o Congresului. Deocamdată nu se știe când fi aprobat pachetul legislativ.
Conform propunerii, Israelul ar urma să primească asistență în valoare de 14,3 miliarde de dolari.
Banii ar urma să meargă în principal către sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă.
Cea mai mare parte, de 61,4 miliarde de dolari, este dedicată pentru sprijinirea Ucrainei, care luptă împotriva Rusiei pentru a-și elibera teritoriile.
Ora 17:30 - Cele trei faze ale războiului împotriva Hamas
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat vineri în fața parlamentarilor că, după ce țara va distruge gruparea Hamas, armata nu intenționează să controleze viața în Fâșia Gaza.
A fost prima dată când un lider israelian a discutat despre planurile pe termen lung în ceea ce privește Gaza, conform Associated Press.
Gallant a declarat că Israelul se așteaptă ca războiul său cu Hamas să se desfășoare în trei faze.
El a spus că mai întâi va ataca grupul din Gaza cu lovituri aeriene și manevre la sol, apoi va învinge focarele de rezistență și, în cele din urmă, va înceta „responsabilitatea sa pentru viața din Fâșia Gaza”.
Ora 17:00 - Proteste în mai multe orașe din Orientul Mijlociu
În Cairo, zeci de mii de egipteni au ieşit vineri în stradă pentru a-şi arăta sprijinul pentru palestinienii din Gaza, potrivit AFP.
În Piaţa Tahrir, ei au scandat „Pâine, libertate, Palestina arabă”, preluând unul dintre sloganurile revoluţiei din 2011 din Egipt care l-a răsturnat de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak.
În Iordania, aproximativ 6.000 de oameni au mărşăluit în capitala Amman şi în întreaga ţară pentru a protesta faţă de campania de bombardamente a Israelului în Gaza.
Mulţi dintre cei 10 milioane de cetăţeni ai Iordaniei sunt de origine palestiniană.
Ei au scandat sloganuri prin care îi îndemnau pe militanţii islamişti din Hamas să îşi intensifice loviturile asupra Israelului, relatează Reuters.
Mitingul din capitala iordaniană a fost organizat de partidele de opoziţie şi de grupurile tribale într-un regat în care tensiunile sunt la cote înalte de la escaladarea violenţelor dintre palestinieni şi Israel.
De asemenea, la Amman, mii de persoane s-au adunat în apropierea ambasadei israeliene, un loc obişnuit pentru proteste anti-israeliene în momentele de agitaţie din teritoriile palestiniene. „Fără ambasadă evreiască pe pământ arab!”, au scandat protestatarii, potrivit news.ro.
Poliţia a blocat drumurile care duc la complexul fortificat al ambasadei pentru a ţine manifestanţii la distanţă
Ora 15:35 - Ajutorul umanitar nu va intra în Fâşia Gaza mai devreme de sâmbătă
Însărcinatul ONU cu Situaţii de Urgenţă, Martin Griffiths, a declarat că un prim convoi umanitar, care era așteptat să intre vineri în Fâşia Gaza, nu va ajunge în enclavă până cel mai devreme sâmbătă, relatează AFP.
„Ne aflăm în negocieri aprofundate şi avansate cu toate părţile vizate pentru a garanta ca o operaţiune de ajutare a Fâşiei Gaza să înceapă cât mai rapid posibil”, a spus Griffiths.
Egiptul a acceptat miercuri - în urma unei convorbiri cu preşedintele american Joe Biden şi unui acord al Israelului - să lase să treacă prin punctul de frontieră de la Rafah, singurul care nu se află sub controlul Israelului, un prim convoi de 20 de TIR-uri.
În prezent, zeci de TIR-uri aşteaptă să intre în enclava palestiniană, unde situaţia umanitară se agravează oră de oră.
Între timp, BBC relatează că Egiptul face pregătiri pentru ca punctul de trecere a frontiere de la Rafah să fie deschis, eliberând structurile de beton de pe drumul de acces, iar în paralel sunt mobilizați mai mulți soldați.
Martin Griffiths şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se află în Egipt, pentru a negocia cu autorităţile egiptene detaliile trimiterii de ajutor umanitar în Fâşia Gaza.
Ora 13.50 - Hamas se oferă să elibereze câțiva ostatici israelieni în schimbul încetării focului
În timp ce discuțiile continuă pentru a asigura eliberarea multora dintre cei aproximativ 203 ostatici deținuți în Gaza, Hamas s-a oferit să-i elibereze pe unii în schimbul unei încetări imediate a focului, arată o actualizare BBC. Până în prezent, Israelul nu a fost de acord cu acest lucru.
BBC precizează că nu toți ostaticii se află sub controlul Hamas. Unii dintre prizonieri sunt deținuți de alte grupuri militante armate. Prezența ostaticilor în Gaza complică activitatea militară a Israelului care își planifică o probabilă incursiune în teritoriu. Ostaticii au șanse mult mai mari să iasă vii dacă acest lucru se poate face prin negociere.
De cealaltă parte, armata israeliană (IDF) declară că majoritatea ostaticilor din Gaza sunt în viață, anunță CNN. Peste 20 dintre ostatici au sub 18 ani, în timp ce 10-20 dintre ei au peste 60 de ani. În continuare nu se cunoaște numărul exact al ostaticilor israelieni din Gaza.
IDF a declarat că numărul dispăruților este între 100 și 200 de persoane, în timp ce un purtător de cuvânt al aripii militare a Hamas, Brigăzile Al-Qassam, a declarat luni într-o declarație video că numărul este de cel puțin 200-250.
Peste 4.000 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza, a declarat Ministerul palestinian al Sănătății
Numărul morților celor uciși începând cu 7 octombrie în Fâșia Gaza a urcat la 4.127, inclusiv 1.661 de copii, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului palestinian al Sănătății din Gaza, transmite CNN.
Alte 13.162 de persoane au fost rănite, a declarat purtătorul de cuvânt Ashraf Al-Qidra.
În Gaza, spitalele sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de energie, medicamente, echipamente și personal, a avertizat joi Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.
Șeful ONU a ajuns în Egipt, la punctul de frontieră cu Fâșia Gaza
Șeful ONU, Antonio Guterres spune despre camioanele cu ajutoare care așteaptă la punctul de frontieră Rafah că pot face diferența dintre viață și moarte.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a sosit în nordul Sinaiului, în timp ce ONU se concentrează asupra eforturilor de a aduce ajutor umanitar peste granița egipteană în Gaza.
„Timp de aproape două săptămâni, Gaza a rămas fără transporturi de combustibil, alimente, apă și medicamente. ONU își concentrează toate eforturile pentru o operațiune susținută de furnizare de ajutor umanitar critic oamenilor din Gaza”, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, potrivit CNN.
11:10 - Israelul l-a arestat pe purtătorului de cuvânt al Hamas din Cisiordania
Purtătorul de cuvânt al Hamas, Hassan Yousef, a fost arestat joi în timpul raidurilor israeliene din Cisiordania, potrivit autorităților israeliene. Yousef a fost arestat „sub suspiciunea că a acționat în numele Hamas”, a declarat vineri agenția israeliană de securitate Shin Bet pentru CNN.
Hassan Yousef este o figură politică palestiniană de frunte, servind ca purtător de cuvânt oficial al Hamas în Cisiordania și deținând un loc în Consiliul Legislativ Palestinian.
Hassan Yousef a fost arestat de forțele israeliene în mai multe rânduri și a petrecut un total de 24 de ani în închisorile israeliene sub diferite acuzații.
13 persoane ucise în timpul unei operațiuni israeliene în Cisiordania
13 persoane, inclusiv cinci copii, au fost ucise în timpul unei operațiuni israeliene în tabăra de refugiați Nour Shams din Cisiordania, potrivit ministerului palestinian al Sănătății.
„Armata israeliană de ocupație a comis un masacru în tabăra de refugiați Nour Shams din Tulkarem în timpul agresiunii sale asupra taberei de ieri, unde numărul martirilor a ajuns la 13 martiri, inclusiv 5 copii”, a transmis ministerul într-o declarație vineri, potrivit CNN.
Începând de vineri dimineață, forțele israeliene s-au retras din tabără, a informat canalul oficial de televiziune Palestine TV.
Peste 80 de palestinieni au fost uciși în violențele din Cisiordania începând cu 7 octombrie, iar Israelul a arestat peste 900 de persoane., transmite Reuters.
Israelul a lovit peste 100 de ținte Hamas în Gaza peste noapte
Forțele de apărare israeliene au lovit peste 100 de ținte Hamas în Gaza peste noapte, potrivit unui comunicat al armatei israeliene, transmite CNN.
„Peste noapte, avioane de luptă IDF au lovit peste o sută de ținte teroriste aparținând organizației teroriste Hamas, inclusiv un tunel subteran, depozite de arme și zeci de centre de comandă operaționale”, se arată în declarație.
Bunurile teroriste și armele aflate într-o moschee din cartierul Jabaliya din Gaza au fost, de asemenea, distruse. Potrivit declarației, moscheea a fost folosită ca „posturi de observație și teren de așteptare de către teroriștii Hamas”.
China, pregătită să colaboreze cu Rusia pentru medierea între Israel și Hamas
China și Rusia „împărtășesc aceeași poziție în problema Palestinei”, a declarat vineri trimisul special al Chinei în problema Orientului Mijlociu, Zhai Jun, după întâlnirea cu omologul său rus la Doha, Qatar, transmite postului de televiziune chinezesc de stat CCTV.
China a pus declanșarea conflictului pe „faptul că drepturile naționale legitime ale poporului palestinian nu au fost garantate", a relatat CCTV.
El a mai spus că China este pregătită să colaboreze cu Rusia „pentru a juca un rol pozitiv” în reluarea discuțiilor de pace dintre cele două părți.
„Federația Rusă este pregătită să colaboreze cu China pentru a promova o încetare timpurie a focului și pentru a opri luptele dintre palestinieni și israelieni și pentru a crea condiții pentru o revenire rapidă pe calea cea bună în problema palestiniană”, a declarat și omologul său rus, Mihail Bogdanov, mai relatează CCTV.
„Qatarul are o influență importantă asupra problemei palestiniene”, a spus Zhai Jun, adăugând că Beijingul este „dispus să mențină comunicarea și coordonarea cu Qatarul pentru a juca un rol constructiv în ameliorarea situației tensionate actuale”.
Ministerul israelian al Apărării ordonă evacuarea unui oraș de lângă granița libaneză
Locuitorilor din Kiryat Shmona, în nordul Israelului, li s-a ordonat să evacueze orașul, potrivit unei declarații publicate vineri de Ministerul israelian al Apărării.
Situat în apropiere de granița libaneză, Kiryat Shmona găzduiește 23.000 de locuitori. Locuitorii vor fi mutați în pensiuni subvenționate de stat, potrivit ministerului.
Luni, Forțele de Apărare Israeliene și alte agenții au anunțat un plan de evacuare a 28 de comunități care trăiesc la 2 kilometri de granița libaneză. Kiryat Shmona nu se afla pe listă la acea vreme, dar se încadrează în rază.
Ordinul de evacuare vine în contextul în care tirurile reciproce între Israel și miliția șiită libaneză Hezbollah s-au intensificat.
Pe de altă parte, Hezbollah a început să distrugă camerele de supraveghere de la mai multe avanposturi ale armatei israeliene de-a lungul graniței cu Libanul. Scopul Hezbollah pare a fi acela de a împiedica armata israeliană să monitorizeze mișcările de pe partea libaneză a frontierei.
Atac cu rachete din apropierea aeroportului din Bagdad
Un atac cu rachete în apropierea Aeroportului Internațional din Bagdad se adaugă unui număr tot mai mare de atacuri care vizează forțele americane și ale coaliției din Orientul Mijlociu, scrie CNN.
Două rachete au vizat Centrul de Sprijin Diplomatic din Bagdad din apropierea aeroportului, care găzduiește personal militar, diplomatic și civil american, vineri dimineața devreme. Nu există victime, potrivit oficialilor.
Atacul cu rachete este cel mai recent dintr-o serie de lovituri care au vizat forțele americane și ale coaliției din Irak în ultimele zile, potrivit ofițerului de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder:
- Miercuri, două drone au vizat garnizoana al-Tanf din Siria, unde se află forțele coaliției americane și anti-ISIS, a declarat un ofițer de presă al Pentagonului.
- Marți, forțele americane s-au apărat împotriva a trei drone în apropierea forțelor americane și ale coaliției din Irak.
- Joi, distrugătorul USS Carney a interceptat trei rachete de croazieră și mai multe drone care ar fi putut viza Israelul, trase de forțele Houthi susținute de Iran în Yemen.
Ryder a declarat că SUA vor lua toate măsurile pentru a se apăra.
„Deși nu voi prevedea niciun răspuns potențial la aceste atacuri, voi spune că vom lua toate măsurile necesare pentru a apăra forțele americane și ale coaliției împotriva oricărei amenințări”, a spus el.
Joe Biden spune că SUA nu vor lăsa Rusia și Hamas să câștige
Președintele SUA, Joe Biden, le-a explicat americanilor, într-un discurs din Biroul Oval, de ce un ajutor masiv al SUA pentru Ucraina și Israel este esențial pentru securitatea țării.
De cealaltă parte, el le-a cerut liderilor israelieni să învețe din greșelile SUA după atacurile din 9/11 și să nu ia decizii „orbiți de furie”.
Joe Biden și-a început discursul spunând că asistăm la un „punct de inflexiune” în istorie, „unul dintre acele momente în care deciziile pe care le luăm astăzi vor modela viitorul pentru deceniile următoare".
Președintele american a descris momentul actual ca pe o luptă între democrațiile și autocrațiile lumii. El a cerut poporului american să susțină Ucraina și Israelul și a anunțat că va solicita Congresului un ajutor pentru cele două țări.
Se estimează că pachetul financiar destinat celor două țări ar fi de 100 de miliarde de dolari.
Este încă neclar cum va putea fi aprobat ajutorul financiar în condițiile în care activitatea legislativă a Camerei Reprezentanților este blocată de lipsa uni președinte numit al Camerei.
Patriarhia Ortodoxă condamnă explozia de lângă biserica din Gaza
O explozie a avut loc în apropierea Bisericii Sfântul Porfirie - biserică ortodoxă greacă din orașul Gaza. Hamas a declarat că mai multe persoane au fost rănite și ucise. Separat, agenția palestiniană de știri Wafa a raportat că cel puțin două femei au fost ucise, transmite BBC.
Martorii au declarat agenției de știri AFP că explozia a deteriorat fațada bisericii și a provocat prăbușirea unei clădiri adiacente. Într-un declarație prin care își exprimă „cea mai puternică condamnare”, Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului atribuie explozia unui atac aerian israelian.
Patriarhia transmite că vizarea bisericilor și a instituțiilor lor, folosite adesea ca adăpost de civili, „constituie o crimă de război care nu poate fi ignorată”.
Armata israeliană investighează problema, potrivit AFP.
Experți ONU: asediul Fâșiei Gaza „duce la crime împotriva umanității”
Lipsa accesului la ajutoare în Gaza duce la „crime împotriva umanității”, potrivit unui grup de experți independenți ai ONU, transmite CNN.
„Având în vedere declarațiile făcute de liderii politici israelieni și aliații lor, însoțite de acțiuni militare în Gaza și escaladarea arestărilor și crimelor în Cisiordania, există, de asemenea, un risc de genocid împotriva poporului palestinian”, au spus experții.
Experții sunt îngrijorați de aspecte umanitare și juridice legate de „înăsprirea asediului de 16 ani asupra enclavei și populației sale și de ocupația de lungă durată, care a privat 2,2 milioane de oameni de alimente esențiale, combustibil, apă, electricitate și medicamente”, arată un comunicat al Biroului ONU pentru Drepturile Omului.
Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a respins acuzațiile experților ONU.
„Ei apără teroriștii care sunt angajați în genocidul poporului evreu și tocmai au comis unul în comunitățile noastre sudice. Aceste declarații ale oficialilor de rang înalt arată cât de distorsionată este ONU”, a spus Gilad Erdan.
„Cea mai importantă situație umanitară pe care ar trebui să se concentreze este starea a peste 200 de civili nevinovați ținuți ostatici în Gaza, în loc să-i ajute pe teroriști și pe susținătorii lor”, a adăugat el.
Armata israeliană are „undă verde” pentru a intra în Gaza oricând va fi pregătită
Ministrul israelian al economiei, Nir Barkat, a declarat joi într-un interviu pentru ABC News că armata israeliană are „undă verde” pentru a intra în Fâșia Gaza oricând va fi pregătită.
Ostaticii și victimele civile vor fi secundare față de distrugerea Hamas, a declarat ministrul.
„Vom face toate eforturile pentru a ne aduce ostaticii, pentru a-i aduce pe ostatici [înapoi] în viață...”, dar „prima și ultima prioritate” este distrugerea Hamas „chiar dacă va dura un an”, a spus el.
Hamas și Jihadul Islamic ar avea împreună aproximativ 50.000 de luptători.
Militarii israelieni vor vedea în curând Gaza „din interior”, spune ministrul Apărării
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat joi că trupele adunate la granița cu Gaza vor vedea în curând enclava palestiniană „din interior”, sugerând că s-ar putea apropia o invazie terestră cu scopul de a anihila Hamas, potrivit Reuters.
„Acum vedeți Gaza de la distanță, în curând o veți vedea din interior. Comanda va veni”, le-a spus Gallant soldaților.
Ministrul a mai spus că bătălia va fi lungă și grea.
La scurt timp după declarația acestuia, premierul israelian Beniamin Netanyahu a publicat o înregistrare în care apare alături de soldați în apropierea graniței, promițând victoria.
Alertă rară a Departamentului de Stat al SUA, în care le recomandă tuturor americanilor din străinătate „să manifeste o prudență sporită”
Departamentul de Stat al SUA a emis joi o alertă rară la nivel mondial pentru a-i sfătui pe toți cetățenii americani din străinătate „să dea dovadă de o prudență sporită”.
Alerta invocă „tensiuni crescute în diverse locuri din întreaga lume, posibilitatea unor atacuri teroriste, demonstrații sau acțiuni violente împotriva cetățenilor și intereselor SUA”.
Ea vine în contextul protestelor tot mai dese și mai violente din Orientul Mijlociu, ca răspuns la războiul dintre Israel și Hamas, în care au fost vizate clădirile diplomatice americane.
De asemenea, Departamentul de Stat a ridicat la cel mai înalt nivel recomandarea de călătorie pentru Liban și Israel și a autorizat plecarea personalului guvernamental american și a membrilor de familie care nu sunt în situații de urgență.
Ultima dată, Departamentul de Stat a emis acest tip de alertă în august 2022, în urma uciderii liderului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, avertizând că „susținătorii Al-Qaida sau ai organizațiilor teroriste afiliate acesteia ar putea încerca să atace instalațiile, personalul sau cetățenii SUA”.