Linkuri accesibilitate

Operațiunea PSD cu Rafila vârf de lance: „Ne mint, numărați paturile ATI”


Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila
Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila

Șefii Consiliilor Județene conduse de PSD susțin că spitalele din subordine sunt depășite de numărul mare de îmbolnăviri cu COVID-19 și vor face o situație la zi a paturilor de la ATI.

Conducerea PSD a cerut tuturor șefilor de Consilii Județene deținute de social-democrați să prezinte în următoarele zile un raport privind situația paturilor ATI pentru COVID-19 și cea referitoare la stocurile de medicamente. Informațiile urmează să fie centralizate de Alexandru Rafila, care deschide lista PSD pentru deputați la București, pentru a arăta haosul care există în sistemul de sănătate.

În ședința Biroului Permanent al PSD, șefii de Consilii Județene s-au plâns că nu mai există loc în spitale pentru bolnavii de COVID-19.

Președinții Consiliilor Județene de la PSD susțin că ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a prezentat o situație în care vorbește despre 1.250 de paturi pentru cei infectați cu coronavirus, fără să precizeze însă unde sunt disponibile paturile ATI pentru COVID-19.

Ne interesează să ni se comunice paturile libere la ATI pentru COVID-19. Managerii de spitale sună ca nebunii, în orb, la colegii lor din alte județe să afle cine are un pat liber. Se sună la întâmplare din județ în județ, fără să se știe exact în ce județ sunt paturi libere pentru ca bolnavii de COVID-19 să fie transportați acolo cu o ambulanță. Nu există un sistem informatizat”, susțin cei din conducerea PSD.

Potrivit acestora, managerii se plâng că situația este foarte gravă și că nu sunt sprijiniți de Ministerul Sănătății.

Cei din teritoriu s-au plâns că nu există destul personal în spitale, că nu mai au cu cine să lucreze. Vin accidente și se ceartă medicii de la primiri urgență (UPU) cu cei de pe secția de COVID-19 din cauza pacienților. În multe spitale s-au închis anumite zone pentru a face loc pentru bolnavii de Covid-19. Suntem copleșiți”, au declarat pentru Europa Liberă surse din PSD.

Social-democrații dețin 20 de Consilii Județene în urma alegerilor locale din 27 septembrie.

Datele, folosite de Rafila în campania electorală

Toate datele care vin din teritoriu se vor centraliza în Kiseleff și urmează să fie prezentate de Alexandru Rafila într-o conferință de presă pentru a se vedea adevărata față a sistemului medical, nu ce spune Tătaru. Rafila va începe și un turneu electoral în timpul campaniei. Sunt șefi de Consilii Județene care sunt disperați, nu mai știu ce să facă cu bolnavii, primarii și managerii de spitale le cer lor ajutorul și ei nu au cum să îi ajute”, au precizat cei din conducerea PSD.

Și în privința stocurilor de medicamente sunt probleme, afirmă cei de la PSD.

Tema proastei gestionări a pandemiei de coronavirus reprezintă centrul strategiei electorale a PSD. Social-democrații i-au ofertat pe mai mulți doctori cu notorietate pentru a se afla pe listele pentru parlamentare. Printre numele cunoscute se numără Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, și Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului „Matei Balș”.

Marcel Ciolacu a afirmat în mai multe rânduri că specialiștii sunt la PSD, în timp ce guvernul nu a prezentat soluțiile necesare pentru ca epidemia de coronavirus să fie diminuată.

Gabriela Firea: Solicităm testare în masă

Prim-vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, a cerut Guvernului să schimbe protocolul privind testarea cetățenilor și să se dispună de urgență testarea în masă.

Trebuie să fie testate și persoanele care au suspiciune sau cele care au aflat că au intrat în contact cu o persoană pozitivă. Nu înțelegem de ce Guvernul nu vrea să testeze în masă populația, cerem Guvernului să schimbe definiția de caz, Ministerul Sănătății prin DSP să trimită populația să se testeze la clinici de stat”, a spus Firea.

Ea a acuzat Cabinetul Orban că a avut o „politică de sănătate criminală”.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG