Linkuri accesibilitate

Acuzațiile de plagiat | Premierul vrea verificări, USR îi cere demisia. Ce spune președinția


În urma acuzațiilor de plagiat, premierul Nicolae Ciucă a transmis că teza sa de doctorat „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”. Plagiatul a fost vehement criticat în trecut de președintele Klaus Iohannis.
În urma acuzațiilor de plagiat, premierul Nicolae Ciucă a transmis că teza sa de doctorat „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”. Plagiatul a fost vehement criticat în trecut de președintele Klaus Iohannis.

Premierul Nicolae Ciucă este acuzat că a plagiat cel puțin 42 de pagini din teza sa de doctorat, în articolul publicat de PressOne marți dimineață. În urma dezvăluirilor, premierul a cerut analizarea lucrării.

ACTUALIZARE - Administrația prezidențială a transmis, într-un răspuns pentru Europa Liberă că președintele Klaus Iohannis își menține poziția privind combaterea fenomenului plagiatului și importanța integrității academice. El a salutat solicitarea de clarificare a situației formulată de premierul Ciucă.

Articolul inițial:

După ce în trecut președintele Iohannis a avut luări de poziție categorice împotriva plagiatului, răspunsul transmis acum Europei Libere de președinție a fost: „vom reveni noi dacă vom avea o reacție”.

Printr-un comunicat de presă al Guvernului, Nicolae Ciucă transmite că a cerut analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare “Carol I” (UNAp).

„În măsura în care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptățită sa solicite verificarea de către CNATDCU”, a precizat Nicolae Ciucă, după ce PressOne a dezvăluit că cel puțin 42 de pagini ar fi plagiate. Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) este forul care poate retrage titlurile de doctor obținute în urma unui plagiat.

În urma dezvăluirilor, președintele USR, Dacian Cioloș, a spus că premierul Ciucă trebuie să clarifice „de urgență” acuzațiile și i-a cerut demisia de onoare „dacă se se dovedesc adevărate”.

„Impostura este incompatibilă cu funcția publică, iar furtul academic nu are ce căuta la vârful Guvernului României”, a adăugat el.

Dacian Cioloș amintește că „președintele Klaus Iohannis a promis o 'Românie Educată' și 'toleranță zero față de orice abatere de la cultura integrității în mediul academic' motiv pentru care trebuie să ia atitudine în lumina informațiilor apărute azi”.

Europa Liberă a solicitat liderilor coaliției de guvernare o reacție față de acuzațiile de plagiat aduse premierului. Aceștia nu au răspuns până la momentul publicării articolului.

Reacția Cotroceniului. Azi vs. iulie 2021

La finalul lunii iulie 2021, când societatea academică îi cerea să oprească schimbările promovate de ministrul Sorin Cîmpeanu cu privire la analiza sesizărilor de plagiat, președintele Klaus Iohannis transmitea că „poziția față de fenomenul plagiatului române neschimbată”.

„Plagiatul reprezintă furt intelectual iar instituțiile abilitate trebuie să-i sancționeze drastic atât pe cei care își însușesc ilicit munca intelectuală a altora, cât și pe aceia care facilitează acest lucru”, afirma Klaus Iohannis în declarația de presă de anul trecut.

Poziția președintelui privind plagiatul a fost extrem de dură și în cazul fostului premier și lider PSD Victor Ponta, acuzat la rândul lui de plagiat când ocupa funcția de prim-ministru.

Ce spunea Klaus Iohannis în compania electorală pentru alegerile din 2014:

„Este greșit să fie domnul Ponta președintele României pentru că a mințit și speriat pensionarii că le tăi pensiile, și, în calitatea mea de profesor, cred că este o mare problemă dacă un copil plagiază. Dacă cineva care își scrie lucrarea de doctorat copiază, este o problemă proporțional mai mare și se numește 'plagiat'. Oriunde în lume, cineva care este prins că a plagiat, dintre politicieni, este obligat prin clasa politică să se retragă din politică. La noi, unul dintre aceștia dorește să fie președintele României.”

Ministru din Guvernul Ciucă, demisie în urma acuzațiilor

La jumătatea lunii decembrie, Florin Roman a demisionat din funcția de ministru al Digitalizării, după ce a fost acuzat de plagiat și că și-a trecut în CV o licență la Universitatea Babeș-Bolyai, fără să urmeze cursurile universității.

Guvernul Ciucă a primit votul de încredere din partea PSD, PNL și UDMR pe 25 noiembrie 2021.

„Lucrarea a fost elaborată onest​"

Guvernul a transmis marți dimineață presei că premierul a solicitat analizarea lucrării de către Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare (UNAp). Premierul insistă că subiectul tezei de doctorat a fost ales în urma misiunilor internaționale la care a participat ca militar activ.

„Teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale și exercițiile la care am participat, aceasta constituind, în mod evident, contribuția originală proprie unei teze de doctorat corect elaborată”, a transmis premierul.

Cu privire la faptul că unele referiri din notele de subsol nu apar și în lista bibliografică, Ciucă afirmă că „nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționată cel puțin într-un loc sursa bibliografică”.

Partidul Național Liberal, din care face parte Nicolae Ciucă, a transmis că nu dorește să comenteze acuzațiile de plagiat aduse premierului dincolo de comunicatul transmis de acesta. Purtătorul de cuvânt, Ionuţ Stroe, a declarat, marți, că premierul a transmis și partidului informațiile pe care le-a transmis presei. „Domnul premier Ciucă și-a arătat totala disponibilitate și deschidere în a trimite această teză pentru a fi verificată și de Comisia de etică și toate aceste instituții abilitate în a verifica veridicitatea acestor teze. Din punctul nostru de vedere, nu aș comenta mai mult decât atât”, a spus acesta.

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, scrie pe pagina sa de Facebook că dacă Nicolae Ciucă nu demisionează, președintele Klaus Iohannis, cel care l-a desemnat, ar trebui să îi ceară să demisioneze.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG