Linkuri accesibilitate

Oprirea avioanelor la sol în ziua moțiunii de cenzură ajunge la DNA


DNA analizează dacă va deschide o cercetare penală împotriva ministrului PSD al Transporturilor, Răzvan Cuc, după acuzațiile pe care i le-a adus fosta directoare Tarom, Mădălina Mezei.

Luni, procurorii anticoupție au convocat-o pe Mezei pentru a da declarații, potrivit fostei șefe a companiei aeriene de stat. Mezei l-a acuzat pe Răzvan Cuc că i-ar fi cerut să oprească cinci curse Tarom din patru orașe, în ziua moțiunii de cenzură și s-ar fi ingteresat câți parlamentari se află la bord.Ministrul interimar, membru în Guvernul demis de Parlament săptămâna trecută, a respins acuzațiile Mădălinei Mezei. Într-o conferință de presă, Cuc a spus în mai multe rânduri că nu i-a cerut lui Mezei să oprească aeronavele în drum spre București, însă a recunoscut că a discutat cu directoarea Tarom, demisă între timp de Consiliul de Administrație al companiei, despre parlamentarii care urmeau să fie la bordul avioanelor cu destinația București, în ziua moțiunii de cenzură. Cuc a recunoscut că s-a dus acasă la Mezei și au discutat în stradă interogând-o cine sunt parlamentarii care urmau să plece la București.

Răzvan Cuc i-a cerut inițial Mădălinei Mezei să oprească cinci curse interne și să identifice parlamentarii care s-ar fi aflat la bord, a declarat fosta directoare a Tarom, la conferința de presă de vineri.

Mădălina Mezei, care a convocat, la rândul său, o conferință de presă, a spus că i s-a cerut anularea a două curse dinspre Timișoara și câte una de la Oradea, Baia Mare, Satu Mare. „I-am răspuns că așa ceva este imposibil, pentru că noi nu suntem stăpâni de sclavi, suntem o companie de oameni liberi, acești piloți, indiferent de ce le-aș fi spus eu, nu ar fi făcut niciodată așa ceva. Și evident eu nu aș fi putut să cer așa ceva subordonaților companiei”.

Fosta directoare a spus că solicitarea a fost făcută cu două zile înainte de votul moțiunii și i-a spus ministrului Răzvan Cuc că oprirea curselor nu este în atribuțiile ei.

Informația despre această controversă a fost lansată în spațiul public de Ludovic Orban, ministrul desemnagt pentru formarea noului guvern. Orban a spus că erau în joc voturile a 20 de parlamentari de opoziție. Moțiunea de cenzură a trecut de Parlament cu 238 de voturi, iar absența a 20 de parlamentari de opoziție ar fi schimbat soarta moțiunii, care ar fi picat, iar Guvernul din care face parte Răzvan Cuc ar fi rămas în funcție.

„Mi-a cerut domnul ministru să identific senatorii și deputații aflați la bord. I-am arătat, după care a zis că mă contactează a două zi să îmi spună finalul deciziei dumnealui. Bineînțeles în acea seară, vă dați seama, am fost afectată puternic emoțional. M-am gândit cum să fac, cum să îi demontez planul, cum să îi spun că așa ceva nu este posibil pentru că era vorba de proiectul Tarom, care risca să fie oprit. A două zi domnul ministru m-a chemat și mi-a spus că trebuie să anulăm una dintre curse și că să procedez în sensul asta. Și atunci i-am spus că din păcate asta nu stă în puterea mea”, a declarat Mezei.

La câteva zile după incident, Mezei a fost demisă din funcția de director al Tarom, pe care o ocupa din luna iunie, la propunerea lui Răzvan Cuc.

Mădălina Mezei a spus că a fost chemată de procurorii DNA în calitate de martor în baza unui dosar deschis pentru Ministerul Transporturilor, care are în vedere abuzul în serviciu.

Fosta directoare a Tarom a mai povestit că a încercat să intre în ședința Consiliului de Administrație în cadrul căreia a fost demisă, însă nu i s-a permis accesul.

La rândul său, Răzvan Cuc a acuzat-o pe Mezei că nu și-a îndepinit atribuțiile de manager. El a spus despre fosta șefă a Tarom că „face jocuri care țin de alte interese”. Ministrul interimar susține că Mezei lucrează în companie alături de soțul și fratele ei și că l-ar fi avantajat pe unul dintre aceștia. Cuc a prezentat un contract de muncă despre care a spus că ar fi fost semnat de Mezei imediat după preluarea funcției, crescând salariul unui membru al familiei de la 1.800 euro la 2400 euro.

Viorica Dăncilă trimite Corpul de control și promite că va fi neiertătoare

Premierul demis săptămâna trecută de Parlament a trimis Corpul de control de la Palatul Victoriei să ancheteze acuzațiile grave aduse de fosta directoare a Tarom, referitoare la solicitarea ministrului Răzvan Cuc de a opri la sol cinci curse interne în ziua moțiunii de cenzură. La bordul aeronavelor se aflau parlamentari care urmau să voteze căderea guvernului.

„Am trimis Corpul de control, atât la Tarom, cât și la Ministerul Transporturilor. Pe mine mă intersează adevărul, mă interesează lucrurile reale, pentru a lua măsuri. Și vă garantez că în momentul în care am să am această dovadă a unei greșeli din partea unuia sau altuia voi fi neiertătoare în a lua măsuri”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Mădălina Mezei a fost numită la șefia Tarom în luna iunie, iar demiterea sa a avut loc la doar câteva zile după ce același Consiliu de Administrație îi prelungise contractul de management cu două luni. Mădălina Mezei a fost al patrulea director al companiei numit în acest an.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG