Linkuri accesibilitate

Minister britanic: Orașul Bahmut este din ce în ce mai izolat de forțele rusești


Un militar ucrainean conduce o mașină pe unul dintre drumurile de acces din Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina, 2 februarie 2023.
Un militar ucrainean conduce o mașină pe unul dintre drumurile de acces din Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina, 2 februarie 2023.

Lupte grele au loc duminică în orașul Bahmut, după ce forțele ucrainene au rezistat cu o zi înainte unui nou asalt al forțelor rusești.

Rusia a continuat să facă mici progrese în încercarea de a încercui orașul ucrainean Bahmut, potrivit unei actualizări de duminică a Ministerului britanic al Apărării.

Potrivit actualizării, cele două drumuri principale de acces către orașul din estul regiunii Donețk se află acum sub amenințarea directă a bombardamentelor rusești, iar un alt drum, care face legătura cu Siversk, este controlat de mercenarii Wagner.

Ministerul britanic mai spune că deși „forțele ucrainene au la dispoziție mai multe rute alternative de aprovizionare, Bahmut este din ce în ce mai izolat”.

Șeful Wagner: Lupte grele în nordul Bahmut

Lupte grele au avut loc duminică în părțile de nord ale orașului ucrainean Bahmut, a declarat șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit AFP.

„În cartierele din nordul Artemovskului se duc lupte crâncene pentru fiecare stradă, fiecare casă, fiecare scară”, a declarat Prigojin, referindu-se la Bahmut după vechiul său nume.

El a precizat că armata ucraineană nu se retrage: „Forțele armate ucrainene luptă până la ultimul”.

Lupte intense în estul Ucrainei, civilii fug de atacurile rusești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00

Forțele rusești încearcă de luni de zile să preia controlul orașului Bahmut, în ceea ce a devenit cea mai lungă și sângeroasă bătălie de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Rusia a revendicat în ultimele zile unele câștiguri teritoriale în regiune.

Sâmbătă seară, președintele Ucrainei a declarat că apărătorii ucraineni au respins un nou asalt rusesc asupra orașului, menționând că Rusia aruncă tot mai multe forțe în luptă și că situația se înăsprește.

„Ocupantul își aruncă tot mai multe forțe pentru a sparge apărarea noastră. Situația este din ce în ce mai grea (...) în Bahmut, Vuhledar, lângă Liman și în alte zone. Dar, ca în fiecare zi, rezistența soldaților noștri decide totul”, a completat Volodimir Zelenski.

Atac cu rachete în Harkov

Între timp, în orașul Harkov din nord-estul țării, o rachetă a lovit duminică o clădire rezidențială, rănind patru persoane, a declarat Oleg Sînegubov, șeful administrației regionale.

O altă lovitură s-a soldat cu rănirea unui agent de securitate, după ce o rachetă a a lovit o clădire administrative.

Sâmbătă, Pavlo Kirilenko, șeful administrației regionale, a declarat că „rușii au ucis patru locuitori din regiunea Donețk”, iar alte 11 persoane au fost rănite.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG