Linkuri accesibilitate

Zelenski: Situația pe front, din ce în ce mai dură. Un nou asalt rusesc a fost respins în Bahmut


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul discursului său din 4 februarie 2023.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul discursului său din 4 februarie 2023.

Ucraina a anunțat că a respins sâmbătă un nou asalt rusesc asupra orașului Bahmut din estul țării. În același timp, forțele rusești au realizat noi bombardamente în regiunea Donețk.

Președintele ucrainean a avertizat sâmbătă că Rusia aruncă tot mai multe forțe în luptă și că situația de pe linia frontului din estul țării se înăsprește.

„Ocupantul își aruncă tot mai multe forțe pentru a sparge apărarea noastră”, a declarat Volodimir Zelenski, în discursul său de sâmbătă seară.

„Situația este din ce în ce mai grea (...) în Bahmut, Vuhledar, lângă Liman și în alte zone. Dar, ca în fiecare zi, rezistența soldaților noștri decide totul”, a completat el.

Mai mulți martori au declarat pentru RFE/RL că la periferia orașului Bahmut sunt în desfășurare lupte strânse, clădire cu clădire.

Kremlinul a făcut presiuni pentru o victorie semnificativă pe câmpul de luptă, după luni de eșecuri, forțele rusești încercând să închidă controlul asupra Bahmut și luptând pentru controlul unei rute importante de aprovizionare, din apropierea orașului, pentru forțele ucrainene.

Trupele rusești încearcă, de asemenea, să captureze orașul minier de cărbune Vuhledar, la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de Bahmut, tot în regiunea estică Donețk.

Anterior în cursul zilei, ministrul adjunct al Apărării, Hanna Malyar, a afirmat că eforturile Rusiei de a sparge apărarea din Bahmut și Liman au eșuat, scrie Reuters.

Liman, care se află chiar la nord de Bahmut, a fost eliberat de forțele ucrainene în octombrie.

Vineri, Volodimir Zelenski a promis că forțele sale vor lupta pentru Bahmut „atât timp cât vom putea”.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat zilnic numeroase confruntări de luptă în zonă, iar bloggerii militari de la Moscova au susținut o serie de succese rusești neverificate de-a lungul liniei de front.

Luptele din jurul Bahmut au fost costisitoare pentru Rusia în ceea ce privește viețile soldaților.

Postul de știri independent rusesc Meduza a raportat la sfârșitul lunii ianuarie că aproximativ 40.000 din cei 50.000 de recruți ai puternicului grup militar privat Wagner implicat în campania din acea zonă au murit sau sunt dați dispăruți.

Analistul militar ucrainean Petro Cernik a declarat că numărul mare de victime rusești înseamnă că Moscova nu poate lua o pauză pentru a opri o ofensivă acolo pentru a se reface, deoarece aceasta ar ușura luptele.

„Iar aceasta ar fi o condiție excelentă pentru acțiunile noastre de contraofensivă”, a declarat Cernik pentru televiziunea ucraineană 24 Kanal.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG