Linkuri accesibilitate

Orban acuză ”delăsarea” autorităților locale în intervenția pentru salvarea oilor de la Midia: ”Acolo e o bombă ecologică”


Oi salvate Midia

Prim-ministrul Ludovic Orban a precizat că, în prezent, aproximativ 70% din transportul agricol al României este format din cereale vrac și animale vii. ”A interzice acum brusc exportul de animale vii ar fi o măsură pripită, sigur că asta trebuie să fie obiectivul, pe termen mediu, să nu mai exportăm animale vii. Este mult mai uman și în același timp este și mult mai rentabil”, a declarat Ludovic Orban, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Ludovic Orban reacționează astfel la incidentul din Portul Midia, unde o navă cu 14.600 de capete de „tineret ovin” la bord s-a răsturnat, duminică, în timpul manevrelor de pilotaj pentru ieșirea din port.

La începutul ședinței de Guvern de joi seara, Orban a vorbit despre evenimentul din portul Midia și s-a declarat nemulțumit de intervenția autorităților locale. ”(…) reacția reprezentanților din teritoriu a fost o reacție care mi-a arătat paralizia, delăsarea și incapacitatea de a face față unor situații care reclamă o intervenție serioasă și foarte bine pusă la punct. Nu vreau să treacă acest eveniment fără ca aceia care nu şi-au făcut datoria să fie demişi din funcții”, le-a spus Orban minisștrilor.

Premierul i-a cerut ministrului de Interne, Marcel Vela, să analizeze acțiunea prefectului și a comandamentului pentru situații de urgență, iar ministrului Transporturilor, Lucian Bode, să ia măsuri în cazul Administrației Portuare și al celorlalte instituții care trebuiau să se implice în acțiunile de salvare.

Ministrul Bode a spus că nu a existat ”o reacție fermă, rapidă, pe procedurile legale”. Cei 22 de membri ai echipajului au fost salvați. Din cele 14.600 de oi au fost salvate 230.

Noi avem o instituție abilitată să intervină, ARSVOM, iar imediat, în aceeași zi, ar fi trebuit notificată Căpitănia Portului Midia, ea să notifice armatorul și să solicite dezeșuarea navei şi ranfluarea ei, conform obligațiilor legale. Acest lucru s-a întâmplat de-abia luni, 25 noiembrie (…) Sunt absolut convins că, dacă intervenția ar fi fost fermă în prima zi, cu acele decupaje din corpul navei, (…)ar fi putut fi salvate mult mai multe animale”​, a spus Bode.

Orban: Este o bombă ecologică

Ludovic Orban i-a avertizat, la începutul ședinței de Guvern, pe cei doi miniștri că ”problema de urgență maximă este cea legată de scoaterea de pe vas, transportul și incinerarea cadavrelor”.

Deja este o bombă ecologică. Nu trebuie așteptați armatorul și cu asigurătorul, trebuie somați să efectueze de urgență toate operațiunile de descărcare a navei, de transport și de incinerare, pentru că altfel riscăm să producem efecte extrem de grave. Din câte am înțeles, nava nu a fost abandonată și costurile acestei operațiuni trebuie să fie suportate de asigurător”, a spus Orban.

Potrivit ministrului Transporturilor, polița de asigurare este în valoare de 50 de milioane de euro.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

VIDEO | Angajatii CFR protestează la Ministerul Transporturilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:32 0:00
XS
SM
MD
LG