Linkuri accesibilitate

Orban anunță că PNL a obținut sprijinul majorității din Parlamentul European în favoarea lui Kovesi


Orban nu a precizat dacă este vorba doar despre PPE sau despre un sprijin mai larg
Orban nu a precizat dacă este vorba doar despre PPE sau despre un sprijin mai larg

PNL continuă bătălia pentru a asigura succesul candidatului român pentru funcția de procuror-sef european, a scris liderul PNL, Ludovic Orban pe faceebok, anunțând că partidul său a convins majoritatea din Parlamentul European să o susțină pe Laura Codruța Kovesi la consucerea EPPO. În ciuda „sabotajului Guvernului”.

Liderul liberalilor nu a precizat dacă este vorba doar despre susținerea PPE sau dacă sunt incluse și alte grupuri politice - socialiștii sau Renew Europe. PNL face parte din PPE, fracțiunea cu cele mai multe mandate în PE, dar care nu deține majoritatea.

Orban a arătat că, „după alegeri, se va relua procedura de negociere între Parlament și Consiliu. Cu un parlament proaspăt relegitimat prin vot democratic, forța sa de negociere va fi mult mai mare în fața unui Consiliu, care a luat decizia la nivel de reprezentanti”, a spus liderul liberalilor.

El consideră că țările din est, care nu au obținut funcții-cheie în ierarhia instituțiilor europene, pot revendica cu mai multă forță poziții importante la nivel european.

„Macron nu prea mai are argumente politice pentru a susține candidatura franceză. Dacă și guvernul român își înceteaza boicotul și dacă și celalalte forțe politice românești din Parlamentul European vin în sprijinul PNL, șansa României de a câștiga pozitia de procuror sef va fi foarte mare”, a scris Orban.

Anunțul liderului PNL coincide cu o informație preluată astăzi de presa română, potrivit căreia Jean Francois Bohnert, contracandidatul francez al Laurei Codruța Kovesi la șefia EPPO, ar putea prelua conducerea Parchetului de la Paris specializat în fraude financiare.

Informația se alătură unor informații neoficiale din politica românească, potrivit cărora Dacian Cioloș l-ar fi convins pe președintele Franței, Emmanuel Macron, să-l retragă pe Bohnert. Informația nu este confirmată deocamdată, însă Dacian Cioloș a prezentat în plenul PE solicitarea ca Laura Codruța Kovesi să fie susținută la șefia EPPO.

Negocierile între Consiliul UE (influenațat și de împotrivirea Guvernului PSD-ALDE) și Parlamentul European s-au blocat în legislatura trecută, Consiliul sprijinindu-l pe francez, Parlamentul, pe Kovesi.

Problema este dacă se păstrează poziția vechiului Parlament European, care este înnoit în proporție de peste 50% și cu un alt echilibru de forțe.

Kovesi a ajuns în această finală după ce s-a înscris pe cont propriu, ca procuror, în cursa pentru șefia Parchetului antifraudă al UE. A fost declarată favorită și a grupului de experți europeni, cu reputație și experiență neștirbite. În PE, Kovesi a fost boicotată de PSD și ALDE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG