Linkuri accesibilitate

Cine a transmis mandatul ambasadorului de la Bruxelles pentru depunctarea lui Kovesi la șefia Parchetului European


Laura Codruța Kovesi a fost primită cu flori pe aeroport după audierile la Parlamentul European, de la care a ieșit pe primul loc. SIIJ o aștepta a doua zi la audieri
Laura Codruța Kovesi a fost primită cu flori pe aeroport după audierile la Parlamentul European, de la care a ieșit pe primul loc. SIIJ o aștepta a doua zi la audieri

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, nu a transmis niciun mandat ambasadorului României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu, în momentul în care s-a votat în COREPER II procurorul-șef european, în cadrul căruia Laura Codruța Kovesi nu a primit niciun punct din partea României, fiind preferat reprezentantul Franței, Jean Francois Bohnert.

La vremea respectivă, se credea că Tudorel Toader a fost cel care a cerut ca fosta șefă a DNA să nu fie susținută de guvern pentru a accede la funcția cea mai înaltă a nou-înființatului Parchet European. Noile date schimbă problema și o așează pe Luminița Odobescu într-o situație în care riscă rechemarea de la post.

Tudorel Toader a transmis în ultimele zile de mandat (documentul, aici) un răspuns senatorului PNL Iulia Scântei, care a înaintat o solicitare către Tudorel Toader și către Ministerul Afacerilor Externe, în care întreba care a fost mandatul în baza căruia Luminița Odobescu nu a susținut candidatura Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european.

Tudorel Toader a răspuns că „nu a transmis niciun proiect de mandat”, în sensul unei Hotărâri de Guvern, care stabilește modul de reprezentare a României în UE.

Ministerul de Externe s-a eschivat în răspunsul oficial (aici, documentul) pe care i l-a transmis senatoarei Iulia Scântei și a cerut ca întrebarea să-i fie adresată Ministerului Justiției.

Votul din COREPER II, structura care reunește ambasadorii statelor membre la UE, a fost important, în condițiile în care această structură avea un cuvânt greu de spus în procedura de numire a procurorului-șef al Parchetului European. În COREPER, Kovesi s-a clasat pe locul al doilea, în vreme ce Parlamentul European, prin două comisii, ca și Comisia de experți au clasat-o pe fosta șefă a DNA pe primul loc. Ulterior, au intervenit negocieri între COREPER II și Parlamentul European care s-au blocat până după alegerile europene, din cauza pozițiilor rigide ale celor două instituții ale UE.

Potrivit Legii după care funcționează Ministerul de Externe, niciun ambasador nu acționează în nume propriu, ci doar în baza unui mandat pe care îl primește din centrala de la București. În cadrul procedurii, Externele primesc de la ministere indicații scrise, care apoi sunt transmise ambasadorilor după avizare. Aceasta era și procedura care trebuia urmată în cazul candidaturii lui Kovesii în fruntea EPPO, au arătat surse diplomatice.

În 2017, o Hotărâre de Guvern a detaliat atribuțiile ministrului delegat pentru afaceri europene, în care atribuțiile legate de reprezentarea României în toate structurile UE sunt definite limpede.

Întrebarea este care a fost baza legală după care a acționat ambasadorul Luminița Odobescu la desemnarea procurorului-șef european? Surse diplomatice susțin că Odobescu nu ar fi primit un mandat scris, așa cum menționează legea, ci doar o îndrumare verbală din partea ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba. Dacă lucrurile au stat astfel, este important de urmărit cine va răspunde în cazul încălcării protocolului și prevederilor legii în acest caz. Când un ambasador rămâne descoperit în aplicarea calității de reprezentare, susțin surse diplomatice, nu este exclusă revocarea diplomatului care a acționat fără mandat scris din partea MAE.

Pe tot parcursul desfășurării procedurilor de selecție a procurorului-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, care a candidat în nume propriu, a fost subminată de către autoritățile române. Nu doar votul împotrivă din COREPER, în momentul în care România deținea președinția Consiliului UE, dar și piedicile europarlamentarilor PSD și ALDE au reprezentat dovada clară că Puterea de la Bucureșți nu o vrea pe Kovesi în fruntea EPPO. Tudorel Toader este cel care, în calitatea de ministru influent în JAI, a trimis o circulară în care o înfiera pe Kovesi.

Autoritățile europene, de la șefi de grupuri politice, la președintele PE sau cel al Comisiei Europene au protestat față de hărțuirea lui Kovesi. Cel mai mare impact l-au avut cele două dosare care i s-au deschis Laurei Codruța Kovesi de către Secția Specială de investigare a magistraților pe parcursul selecției. Kovesi a fost pusă inclusiv sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi țara, însă a câștigat în instanță revocarea măsurii dispuse de Secția specială.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG