Premierul Cîțu și-a demonstrat forța politică în momentul remanierii lui Vlad Voiculescu din fruntea ministerului Sănătății. Invocând Constituția și fiind susținut de președintele Iohannis, Florin Cîțu a reușit să producă modificarea în echipa guvernamentală în pofida opoziției USR PLUS. La momentul respectiv, Dan Barna doar a fost înștiințat de hotărârea luată, fără a fi consultat.
Surse guvernamentale susțin că premierul pregătește o nouă remaniere, de data asta fiind vizați și miniștrii PNL. În special cei apropiați de Ludovic Orban, dar care au avut și performanțe mai slabe. Spre exemplu, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, e contestat de fermieri și nu a reușit să aducă vreun euro din PNRR pentru irigații.
Ludovic Orban a reacționat vehement, afirmând că nu a fost consultat pe acest subiect, iar decizia, aparține conform Statutului PNL, forurilor de conducere.
„Și eu evaluez miniștri și nu există motiv de nemulțumire, discuția apărută pe la colțuri mi se pare nepotrivită”, a declarat Orban. Acesta a insistat că remanierea nu se poate face fără respectarea Statutului PNL. Cu toate acestea, în Statut nu scrie explicit că un prim-ministrul nu poate face remaniere.
Premierul Cîțu are ultimul cuvânt în cazul remanierii și nu trebuie să aibă acordul lui Ludovic Orban. Are nevoie de un alt aliat.
„Cîțu nu are nevoie de aprobarea lui Orban sau a Biroului Executiv, ci de aprobarea lui Iohannis. Dacă premierul trimite hârtie la Cotroceni pentru remanierea unui ministru și președintele o acceptă, ce să mai facă Orban sau conducerea PNL?”, a afirmat un lider PNL pentru Europa Liberă.
Conform Constituției, premierul poate decide singur remanierea unui ministru și are nevoie ca decizia sa să fie acceptată de președintele în funcție.
Florin Cîțu și Ludovic Orban își dispută supremația în partid, iar Congresul din 25 septembrie va stabili câștigătorul. Președintele PNL a declarat ieri că învingătorul de la Congres trebuie să fie și premier.
Dan Barna a precizat că USR-PLUS nu va accepta un „nou caz Voiculescu”, când a fost pus în fața faptului împlinit. El a invocat noul Acord al Coaliției de guvernare, care prevede că premierul trebuie să se consulte cu liderii Coaliției în cazul remanierii.
„Prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în Coaliție”, prevede noul Acord al Coaliției semnat după remanierea rapidă a lui Vlad Voiculescu.
Cu toate acestea, nici acest document nu interzice premierului să decidă remanierea unui ministru.
„Dacă premierul spune că trebuie să fie înlocuit un ministru USR PLUS și noi decidem că nu e cazul, iar premierul decide totuși remanierea, se rupe Coaliția. Cam asta e. Ne forțează mâna, nu putem să acceptăm a doua oară că nu ține cont de punctul nostru de vedere. Sperăm să nu ajungem în această situație”, a explicat un lider USR PLUS.
Potrivit acestuia, discuția vizează, în acest moment, mai ales miniștrii PNL care nu au performat.
Premierul Cîțu a subliniat că va face o evaluare a miniștrilor după șase luni de activitate, iar criteriul principal va fi legat de reforma din ministere. Decizia remanierii stă astfel în hotărârea lui Florin Cîțu și aprobarea lui Klaus Iohannis.
Facebook Forum