Linkuri accesibilitate

Orban, despre votul UDMR la rectificarea bugetară: E regretabil


Romania - Liderii PNL și UDMR, Ludovic Orban și Kelemen Hunor
Romania - Liderii PNL și UDMR, Ludovic Orban și Kelemen Hunor

Premierul Ludovic Orban consideră regretabil votul dat de UDMR, marți, alături de PSD la rectificarea bugetară, după ce partidul condus de Kelemen Hunor și-a arătat disponibilitatea de a deveni parteneri la guvernare alături de liberali.

Este regretabil faptul că după ce au fost alături de noi în Comisia de buget-finanţe şi n-au participat la această decizie, și-au schimbat poziţia şi într-un fel au avut o contribuţie la această decizie a PSD", a spus Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, cu privire la votul dat de UDMR pentru mărirea pensiilor cu 40% și dublarea alocațiilor pentru copii.

Cu atât mai mult, a spus Orban, PNL trebuie să câștige detașat alegerile parlamentare pentru a nu mai fi nevoie de alianțe care să complice actul guvernării.

„În ce ceea ce ne priveşte pe noi, PNL, ne interesează să câştigăm alegerile cu un scor cât mai mare, astfel încât să nu fie necesare alianţe foarte ample care să complice guvernarea României. România are nevoie în următorii ani - nu numai patru ani, în următorii opt până la zece ani - de o guvernare stabilă, coerentă, care să acţioneze clar, precis, pentru o dezvoltare rapidă a României, pentru o creştere a venitului oamenilor, pentru o modernizare reală a României, pentru o creştere a vitezei de realizare a tuturor proiectelor în societate şi în economie", a mai spus preşedintele PNL.

Liderii UDMR au sprijinit în plenul Parlamentului majorarea pensiilor cu 40%, spunând că este vorba de consecvență și predictibilitate. În Comisiile de specialitate, reprezentanții UDMR nu au dat votul pentru Raportul votat marți în Parlament.

Recent, preşedintele UDMR Kelemen Hunor a făcut un apel la stabilitate și alianțe pe termen lung, spunând că după alegerile din 27 septembrie partidul său va căuta că facă alianțe cu PNL „acolo unde se poate”, susținând că UDMR şi PNL au deziderate şi scopuri comune.

„După alegerile locale avem nevoie de o stabilitate, de o majoritate parlamentară, avem nevoie de proiecte şi priorităţi foarte clare, proiecte tehnice bine creionate, altfel degeaba avem 80 de miliarde la dispoziţie. Fără proiecte, fără prioritizarea acestor proiecte, fără stabilitate politică, fără solidaritate şi fără dialog va fi greu şi, din acest punct de vedere, discutând cu colegii din PNL, cu Ludovic, cu ceilalţi colegi din PNL, mi-am dat seama că în această perioadă nu avem încotro decât să căutăm împreună în anii care urmează o ieşire din această criză", a spus Kelemen Hunor, citat de Agerpres, la reuniunea preşedinţiei Grupului PPE, "Solidari pentru redresarea Europei", desfăşurată în sistem videoconferinţă.

Premierul Ludovic Orban a anunțat marți că va ataca la Curtea Constituțională legea adoptată marți de „majoritatea toxică” a PSD din parlament, care prevede creșterea pensiilor cu 40% . El i-a acuzat pe „criminalii economici de la PSD” că nu fac altceva decât să îndrepte România spre incapacitate de plată și a spus că prin decizia sa de marți, PSD vrea să blocheze bugetul, pentru a nu mai fi, bani de pensii, salarii și cheltuieli sociale.

Decizia luată marți de parlamentul controlat de PSD va îndrepta România spre incapacitate de plată, punând sub semnul întrebării capacitatea ei de a accesa fondurile din facilitatea de recuperare și reziliență, a mai spus Ludovic Orban.

„Orice creștere de cheltuieli, așa cum sunt cele provocate de criminalii economici de la PSD, nu face altceva decât să îndrepte România spre incapacitate de plată. La ora actuală, urmare a votului din parlament, deja România suferă, deja este pusă sub semnul întrebării capacitatea de a accesa fondurile din facilitatea de recuperare și reziliență. Există oficiali europeni care au spus că vor pune sub semnul întrebării capacitatea României de a accesa fondurile din capacitatea de reziliență și recuperare din cauza acestor creșteri aberante ale cheltuielilor publice care nu au la bază niciun venit și care nu au la bază nicio creștere economică.”

De asemenea, a spus el, decizia de marți pune în pericol ratingul de țară.

„Aagențiile de rating sunt în evaluarea economiei românești și urmează să dea ratingul de țară și o astfel de decizie impusă de majoritatea PSD riscă să aibă consecințe dramatice pentru România.”

El a făcut un apel către pensionari pe care i-a rugat să-l creadă pe cuvânt că bugetul României nu are capacitatea de a susține o majorare mai mare decât cea deja făcută.

„Îi rog pe părinții și bunicii noștri să mă creadă pe cuvânt: creșterea punctului de pensie cu 177 de lei este maximum pe care ni l-am putut permite în condiții de raționalitate economică și în condițiile în care noi vrem ca orice creștere a pensiei să fie însoțită de garanția capacității de a plăti acea pensie. Nu se poate mai mult. Oricine promite mai mult le dă oamenilor un măr otrăvit. Credeți că dacă am fi avut resurse financiare nu am fi crescut pensiile? Populismul și demagogia PSD nu fac altceva decât să arunce România într-o situație de criză din care vom ieși și mai greu.”

Orban a punctat și riscurile la care este expusă România în acest moment:

  • degradarea României de agențiile de rating, care va crește costul finanțărilor, nu doar al celor publice ci al tuturor companiilor din România și a tuturor persoanelor fizice.
  • în consecința acestei degradări la agențiile de rating, creditele vor fi mai scumpe și mai greu de accesat.
  • risc major să nu se mai poată face față plăților de la bugetul de stat.

„De fapt, PSD își dorește să nu mai fie plătite pensiile, să nu mai fie bani de salarii, de investiții, pentru administrația locală, pentru cheltuieli sociale. Asta vrea PSD și acesta va fi rezultatul dacă noi acceptăm decizia unei majorități toxice care distruge România”, a conchis Ludovic Orban.

XS
SM
MD
LG