Linkuri accesibilitate

Orban îl contrazice pe Vela privind ridicarea restricțiilor de deplasare în afara localităților


Premierul Ludovic Orban a contrazis joi anunțul făcut de ministrul său de Interne care a anunțat deplasarea fără restricții după 15 mai în afara localităților.

Într-o conferință de la presă susținută la Craiova unde a vizitat uzina Ford, Ludovic Orban a arătat că nu a fost luată nicio decizie privind regulile de deplasare în afara localităților.

Motivele pentru care se va permite părăsirea localităţi nu sunt încă stabilite în forma finală, pentru că evaluăm riscul epidemiologic legat de fiecare tip de deplasare şi când o să finalizăm evaluarea, cu siguranţă vom anunţa aceste măsuri. Decizia se va lua de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă printr-o hotărâre după declararea stării de alertă. Sigur, decizia se va lua, cel mai probabil, în ultima zi în care ne vom afla în starea de urgenţă care a fost instituită prin decretul preşedintelui aprobat de Parlament", le-a declarat Ludovic Orban jurnaliştilor insistând care semnalizau o contradicție în declarații între președintele Iohannis care a vorbit de reguli strice și ministrul de Interne care anunța miercuri seară ridicarea tuturor restricțiilor.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că deplasările se vor face doar pentru motive profesionale, medicale sau pentru sport individual, în timp ce Vela anunța că deplasările nu vor mai fi restricționate nici în afara localităților, oamenilor putând să călătorească liber între localități și județe fără a fi nevoie de declarații pe proprie răspundere.

Eu comunic deciziile atunci când vor fi luate. Suntem într-o analiză, există mai multe variante. Sigur că ceea ce a comunicat președintele, este sigur. Dacă vor apărea și alte motive temeinice de părăsire a localității, evident ele vor fi impuse. Evident suntem într-o analiză a acestor motive de părăsire a localității. Când vom lua o decizie, o vom anunța, iar această decizie va fi cuprinsă într-o hotărâre a unui Comitet Național pentru Situații Speciale de Urgență, după declararea stării de alertă”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Întrebat cum comentează declarația lui Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, care afirmase anterior că după 15 mai nu va mai exista o limită teritorială administrativă pentru deplasări, Ludovic Orban a răspuns: „Eu nu comentez ce spun colegii mei. V-am spus, eu aduc la cunoștința oamenilor decizii”.

Premierul a dat asigurări că amenzile pot fi acordate în continuare în ciuda deciziilor CCR în baza legii vechi.

Noi am mărit amenzile pentru a crește gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat această decizie a CCR nu înseamnă că nu se mai dau amenzi, numai că se dau amenzile la nivelul anterior Ordonanței de Urgență. Dacă a fost declarat neconstituțional un articol, declararea ca neconstituțional poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi. Când vom avea și motivarea vom înțelege cu adevărat care sunt toate consecințele legale”, a declarat premierul.

Valoarea inițială a amenzilor era cuprinsă între 100 și 5.000 de lei. Ulterior, prin OUG, guvernul a mărit cuantumul amenzilor la 2.000 de lei până la 20.000 de lei.

Citește și:

XS
SM
MD
LG