Linkuri accesibilitate

Orban nu a reușit să-și impună calendarul: miniștrii, audiați două zile, votul abia luni


Parlamentul votează cabinetul Orban pe 4 noiembrie.
Parlamentul votează cabinetul Orban pe 4 noiembrie.

Miniștrii cabinetului Orban vor fi audiați în comisii marți și miercuri, iar votul de învestitură al Parlamentului se va da luni, 4 noiembrie, au decis birourile reunite ale celor două camere. Ludovic Orban ar fi dorit un audieri și un vot mai rapide, dar a pierdut la vot.

PNL a propus ca marți să fie audiați miniștrii în comisiile parlamentare, iar miercuri, de la ora 10.00 să fie convocată ședința plenului reunit pentru votul de învestitură, însă nu a strâns voturile necesare, astfel că propunerea a picat.

Votul de învestitură va avea loc luni, pe 4 noiembrie, iar miniștrii cabinetului Orban vor fi audiați pe parcursul a două zile, în comisiile de specialitate din Parlament, așa cum a dorit PSD.

„Prin consens s-a adoptat că pentru candidații la posturile de ministru audierile vor fi în ziua de marți și miercuri, de dimineață de la 9.00 până seara. Am căutat să evităm încălecarea mai multor comisii. Iar pentru luni, s-a decis de asemenea, în unanimitate, ca luni la ora 14.00, să aibă loc ședințele reunite învestitura Guvernului”, a declarat Teodor Meleșcanu, președintele Senatului, după ședință.

Meleșcanu a mai spus că intervențiile delegațiilor și prezentarea programului de guvernare vor fi făcute timp de 10 secunde pentru fiecare parlamentar.

„S-a convenit de asemenea ca timpul de prezentare al programului de guvernare și a intervențiilor delegațiilor să fie, potrivit cutumei noastre, de 10 secunde pentru fiecare parlamentar. Vreau să spun că a fost prezent, cu această ocazie, și prim-ministrul desemnat, domnul Orban, care a prezentat lista Guvernului și programul Guvernului. S-a luat notă de ele de către Birourile permanente reunite. Așa că a fost o zi foarte fructuoasă”, a explicat Meleșcanu.

Ludovic Orban a recunoscut că liberalii nu au majoritate în birourile permanente și deci au trebuit să se supună deciziei.

„Aşteptarea noastră este limitată ca ei să ţină cont de argumentele mai mult decât solide pe care le-am formulat pentru a susţine propunerea calendarului de învestitură pe care am făcut-o. Asta este, lumea îi va judeca. Dacă în ciuda acestor argumente şi a acestor urgenţe majore pe care le-am prezentat, dacă în ciuda cutumelor pentru guvernelor lor, ei din nişte calcule electoraliste şi politicianiste, să nu le spun de altă natură, decid un alt calendar de învestitură, asta e”, a spus Orban.

Orban a dat exemplu guvernele anterioare, ale PSD, care au fost trecute prin parlament mult mai rapid.

„Învestirea Guvernului Sorin Grindeanu - pe data de 3 ianuarie 2017 a fost primită de Parlament scrisoarea candidatului desemnat, însoţită de program şi lista Guvernului, pe data de 4 ianuarie 2017 au avut loc audierile. (...) Guvernul Tudose - pe 28 iunie 2017 a fost primită scrisoarea care a cuprins programul şi lista Guvernului, audierea miniştrilor şi votul au avut loc pe 29 iunie 2017. În ceea ce priveşte învestirea Guvernului Dăncilă, pe data de 26 ianuarie 2018, era vineri, a fost trimisă lista şi programul audierilor miniştrilor şi votul în plen a avut loc pe data de 29 ianuarie, prima zi lucrătoare", a explicat Ludovic Orban.

Parlamentarii PSD nu vor fi prezenți în sală, la plenul reunit în care va fi acordat votul de învestitură pentru noul Executiv, a anunțat liderul social-democraților Viorica Dăncilă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG