Linkuri accesibilitate

Orban îi cere Vioricăi Dăncilă să nu majoreze salariul minim pe economie


Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că guvernul demis condus de Viorica Dăncilă nu are dreptul legal de a decide privind creșterea salariului minim. Orban a avertizat că, dacă totuși acest lucru se va întâmpla, noul cabinet va modifica hotărârea.

Guvernul demis al PSD a pus miercuri în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern prin care salariul minim pe economie ar urma să fie majorat cu 100 de lei.

Ministrul demis al Muncii, Marius Budăi, a spus că decizia a fost luată luni seară, într-o discuție cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Reacția premierului desemnat, Ludovic Orban:

„Salariu mimin pe economie nu poate fi scos din burtă de un ministru al muncii sau de un funcționar fără să aibă un fundament real pentru că salariul minim pe economie este un instrument reglator al întregii piețe (...)”, a declarat președintele PNL.

„Îi somez să nu adopte nicio hotărâre. Nu au capacitatea de a adopta o astfel de hotărâre care are un impact economic important, care are impact asupra mediului de afaceri și care are consecințe bugetare”, a mai adăugat Ludovic Orban.

„Acest guvern nu are dreptul legal de a adopta această hotărâre de guvern. Dacă totuși vor să adopte o astfel de hotărâre de guvern, o vom modifica”, și-a încheiat Orban declarația.

Marți, premierul desemnat a avut o primă reacție pe tema modificării salariului minim.

”Mai era cineva prin 1989 care mai dădea câte 100 de lei sau câte un leu... Băieții ăștia nu înțeleg, oamenii ăștia nu înțeleg că ei au fost demiși prin moțiune de cenzură, că nu mai pot să se comporte ca un guvern care e în funcțiune”, spunea Orban.

Ce prevede programul de guvernare adoptat de PNL?

• Adoptarea Ordonanței de Urgență privind restructurarea Guvernului.
• Asigurarea condițiilor pentru buna organizare a alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie și 24 noiembrie.
• Nominalizarea candidatului pentru funcția de Comisar european din partea României.
• Rectificarea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2019.
• Elaborarea proiectelor Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020.
• Organizarea examenului de rezidențiat pentru absolvenții făcultăților de medicină.
• Pregătirea stocurilor de energie și a infrastructurii de transport pentru perioada de iarnă.
• Avizarea proiectului de Lege pentru abrogarea recursului compensatoriu și consolidarea serviciului de probațiune pentru monitorizarea condamnaților eliberați condiționat.
• Inițierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor.
• Prorogarea intrării în vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistraților de la 1 ianuarie 2020.
• Desecretizarea documentelor din MAI necesare în ancheta privind Dosarul 10 august.
• Adoptarea măsurilor necesare pentru a evita riscul de dezangajare a fondurilor europene și pentru soluționarea situațiilor care fac obiectul procedurilor de infringement”, potrivit măsurilor urgente enunțate în programul de guvernare al PNL.

Dăncilă: Vor să înghețe pensiile

Viorica Dăncilă a declarat, joi, în Maramureș, că țara se întoarce în perioada în care a avut austeritate deoarece programul de guvernare al PNL este unul al austerității.

„Din câte am văzut în programul de guvernare, un program care a alocat Educației doar două pagini și acelea cu lucruri foarte rele pentru educație, am văzut că de fapt oamenii au de ce să fie îngrijorați, pentru că nu am văzut mărirea punctului de pensie de la 1 septembrie, deci asta înseamnă că vor să înghețe pensiile, am văzut că o să privatizeze companiile din transport, am văzut că vor să aducă salariul bugetarilor la nivelul salariilor din mediul privat în loc să își dorească creșterea salariilor, am văzut că vor să comaseze spitale. Deci am impresia că ne întoarcem în perioada în care am avut austeritate, pentru că acest program de guvernare este un program al austerității”, a declarat Dăncilă, citată de Mediafax.

În discursul susținut la întâlnirea cu membrii PSD din Sighetul Marmației, ea a mai spus că programul de guvernare al PNL este cunoscut și acceptat de președintele Iohannis care „probabil vrea să îi pedepsească pe români”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG