Linkuri accesibilitate

Orban: „Să fim un partid puternic legat de Biserică”. Cîțu se laudă cu o intervenție pentru victimele de la Petromidia


Ludovic Orban și Florin Cîțu își dispută supremația în PNL și încearcă să capteze atenția prin orice mijloace.
Ludovic Orban și Florin Cîțu își dispută supremația în PNL și încearcă să capteze atenția prin orice mijloace.

Campania internă din PNL îi obligă pe Ludovic Orban și Florin Cîțu să capteze atenția prin declarații. Cu toate acestea, ultimele afirmații au generat controverse.

Președintele PNL s-a deplasat, duminică, la conferința de alegeri județene din Bacău, de unde a lipsit contracandidatul său, Florin Cîțu. Ludovic Orban a încercat să câștige simpatia delegaților din filială vorbind despre investițiile în autostrăzile din Moldova, dar și despre banii care ar trebui să vină către primării. Dacă premierul a vorbit despre un nou plan pentru drumuri în valoare de șapte miliarde de lei, Ludovic Orban a plusat.

Liderul PNL a susținut că este nevoie ca următorul Plan Național de Dezvoltare Locală (PNDL) să aibă o valoare de aproximativ 40 de miliarde de lei (10 miliarde de dolari).

Orban s-a prezentat drept un garant al faptului că toți primarii PNL vor beneficia de „susținere prioritară" la nivelul Guvernului.

Pentru prima oară de la începutul campaniei electorale în PNL, un candidat la funcția de președinte al partidului a atins și problema ideologică, nu doar cea legată de resurse.

„Trebuie să fim un partid care să fie puternic legat de Biserică, un partid care să promoveze morala creștină ca fundament al moralei publice, noi trebuie să fim un partid care să sprijinim toate valorile tradiționale ale românilor, valori cum sunt; familia, biserica, satul românesc, comunitatea”, a susținut Ludovic Orban.

În discursul său, liderul PNL nu i-a uitat nici pe partenerii de guvernare, despre care nu a avut cuvinte de laudă.

„Avem niște parteneri de guvernare care, de multe ori, parcă nu s-au născut aici. Nu i-am văzut la drapelul național, nu i-am văzut la momente esențiale în celebrarea a tot ceea ce este simbol al națiunii române, ca să nu spun că nu i-am văzut jurând pe Biblie și nu i-am văzut făcând cruce, a spus Orban la Bacău.

Declarația a fost criticată pe contul său de Facebook de analistul Sorin Ioniță.

„Natura are oroare de vid: se retrage PRM-ul din PSD, intră în PNL, efectul saltea cu apă”, a scris Ioniță. Acesta a adăugat: „PNL se agită în competiţia internă mai tare decât în alegerile generale, dacă investeau tot atâta efort şi bani anul trecut ieşeau ceva mai bine la vot”.

Cîțu și intervenția pentru victimele exploziei de la Petromidia

Premierul Cîțu a postat pe contul său de Facebook un mesaj prin care anunță că se bucură „că în urma intervenției mele, cele două persoane care sunt în prezent internate la Spitalul Floreasca, vor fi transferate în străinătate”. Prim-ministrul făcea referire la cei doi angajați ai Rafinăriei Petromidia, care au suferit arsuri după explozia de vineri.

Liderul de la Palatul Victoria dezvăluie că a discutat cu ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, dar și cu secretarul de stat, Raed Arafat, pentru ca pacienții să beneficieze de „cea mai bună îngrijire în țară”.

Mesajul premierului a fost extrem de criticat chiar pe pagina sa de Facebook. Cei care i-au scris premierului l-au întrebat de ce a trebuit să se laude cu intervenția sa, dacă premierul intervine pentru fiecare pacient din țară, de ce România nu poate trata marii arși și de ce nu s-a construit o secție specială la șase ani după Colectiv.

Departamentul de Comunicare al KazMunaiGaz a anunțat că firma ava suporta „toate costurile” și că este în contact direct cu toți membrii familiei colegilor care au avut de suferit din cauza exploziei.

Premierul a mai avut un mesaj pentru contracandidatul său. Dacă Ludovic Orban s-a comparat cu Cristiano Ronaldo, Florin Cîțu i-a transmis că echipa Portugaliei a părăsit Campionatul European de Fotbal.

Portugalia a plecat acasă. Păcat. A fost 4 ani campioană europeană! A venit momentul să înțeleagă toată lumea că lucrurile în fotbal s-au schimbat. Nu se mai construiesc echipe în jurul unui singur jucător. Fotbalul este despre echipă. Este important ca până și jucătorii în jurul cărora s-au construit echipe să facă un pas în spate și să conștientizeze că echipa e cea mai importantă dacă vrei să ai rezultate. La fel este și în viață", a fost replica premierului.

Congresul PNL este programat pentru 25 septembrie, iar până atunci urmează să aibă loc alegeri în toate organizațiile județene.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG