Linkuri accesibilitate

Strategia grupării influente și tăcute din PNL | Cheia de la Iohannis și miza Congresului


Florin Cîțu și Ludovic Orban merg prin organizațiile județene pentru a-și convinge colegii să îi voteze la Congres. O grupare a ales însă o altă strategie. Imagine: Florin Cîțu (stânga), Ludovic Orban (dreapta), 2021
Florin Cîțu și Ludovic Orban merg prin organizațiile județene pentru a-și convinge colegii să îi voteze la Congres. O grupare a ales însă o altă strategie. Imagine: Florin Cîțu (stânga), Ludovic Orban (dreapta), 2021

Ludovic Orban și Florin Cîțu se luptă pentru supremație în PNL, iar cele două tabere încearcă să câștige câți mai mulți delegați pentru Congres. În acest timp, în partid s-a format o grupare influentă, care vrea să controleze viitorul Birou politic al PNL și să se afle în tabăra câștigătorului.

În plin scandal pentru putere în PNL, mai mulți lideri din teritoriu s-au întâlnit pentru a negocia o nouă strategie. Gruparea influentă, dar mai puțin vocală, este formată în prezent din aproximativ 15 organizații.

Decizia majoră luată este să susțină în bloc un candidat la funcția de președinte PNL.

Anunțul o să fie făcut după 15-17 iulie, după finalizarea alegerilor interne în mai multe organizații liberale. Printre liderii grupării se numără Ilie Bolojan (Bihor), Dan Motreanu (Giurgiu), Iulian Dumitrescu (Prahova), Mircea Hava (Alba), Gheorghe Falcă (Arad) și Bogdan Huțucă (Constanța). Lor urmează să li se alăture și alți șefi de organizații.

Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, liderul organizației locale
Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, liderul organizației locale

Miza lor o reprezintă controlul asupra viitorului Birou Politic al PNL, rezultat în urma Congresului. Formarea unei grupări de acest tip are drept scop creșterea influenței teritoriului în PNL, pentru ca viitoarea structură de conducere să nu fie făcută de „Orban sau Cîțu”.

„Ce sens avea să anunțăm separat ce facem? Ne-am înțeles că mergem toți în aceeași direcție, vom merge în bloc spre un candidat. După 15 iulie vom anunța pe cine susținem”, a declarat un lider din teritoriu al PNL.

Liderii grupării consideră că strategia unor șefi de organizație de a apărea într-o poză alături de un candidat la Congres sau rezoluțiile de susținere date înainte de alegerile interne din filială demonstrează „infantilism politic”.

„Cătălin Boboc (Brăila) și Pavel Popescu (Sector 4) nu vor mai fi sigur președinți de organizație, dar au apărut în poză cu Cîțu. Nelu Tătaru s-a poziționat alături de Cîțu, dar s-ar putea să piardă alegerile la Vaslui”, a explicat un lider PNL.

Apariția unui al treilea candidat pentru Congres este destul de improbabilă în acest moment, deși s-a vehiculat numele lui Dan Motreanu, europarlamentar PNL. Surse din partid au declarat pentru Europa Liberă că Motreanu a avut mai multe discuții informale cu președintele Klaus Iohannis despre viitorul PNL.

Dan Motrean, europarlamentar PNL, președintele organizației PNL Giurgiu
Dan Motrean, europarlamentar PNL, președintele organizației PNL Giurgiu

Miza Congresului: cine o să fie premier?

Controlul viitorului Birou Politic este miza centrală a grupului din PNL descris de Europa Liberă. La Congres, Biroul de conducere nu se alege în aceeași zi cu președintele PNL, astfel că jocurile făcute pot fi diferite. Liderii de organizații vor să fie siguri că nu sunt lăsați în afara jocului și beneficiază de sprijinul altor colegi.

Sunt astfel două planuri de discuție și strategii diferite: una pentru Biroul Politic și alta pentru funcția de președinte PNL.

Miza acestui Congres e în jurul unei singure decizii: ce vom face cu prim-ministrul?”, dezvăluie un lider PNL.

Partidul așteaptă un semnal de la președintele Klaus Iohannis: o victorie a lui Ludovic Orban în alegeri echivalează cu schimbarea lui Florin Cîțu din funcția de premier sau nu?

„Bolojan a spus o chestie: învingătorul ia totul sau nu? Dacă președintele dă o declarație și spune că cine câștigă Congresul poate impune premierul, atunci Ludovic Orban are șansa lui. Dacă președintele spune că nu are de gând să schimbe Guvernul și lasă impresia că va rămâne Cîțu, Orban a pierdut”, a explicat un lider de organizație pentru Europa Liberă.

Surse din partid au declarat că Ilie Bolojan a avut rezerve în a se alătura rapid taberei Cîțu. În primul rând, Bolojan este cunoscut pentru relațiile reci pe care le are cu Klaus Iohannis și nu dorește ca partidul să fie controlat 100% de președinte. De asemenea, prezența Alinei Gorghiu în tabăra Cîțu nu este pe placul lui Ilie Bolojan. Ca atare, apariția unei grupări i-ar ușura misiunea lui Bolojan de a se exprima public de partea unui candidat, deoarece va avea garanția că va avea un cuvânt de spus în viitorul Birou Politic.

Liderii grupării susțin că un Birou Politic ar putea să-i corecteze lui Ludovic Orban „tâmpeniile” sau l-ar putea ajuta în politică pe neexperimentatul Cîțu. Declarațiile acestora indică dorința unei conduceri colective, mai democratice, în care președintele PNL să poată fi contrazis.

„Primarii au o singură întrebare: îl pune Iohannis premier pe Ludovic dacă câștigă Congresul sau nu? Asta e întrebarea. Nimeni nu vrea să stea în Opoziție la Cîțu trei ani de zile. Dacă Iohannis nu răspunde la întrebare și îl susține pe Cîțu, primarii întorc armele împotriva lui Orban”, spune un șef de organizație de la PNL.

Scopul edililor este să obțină finanțare de la Guvern, iar decizia stă în pixul lui Florin Cîțu, care este premier. De aceea, viitorul președinte al PNL depinde de mesajul prezidențial despre titularul de la Palatul Victoria.

Declarația lui Florin Cîțu că a convins o „Românie să fie premier” și acum îi e mai ușor să-și convingă colegii din PNL a fost privită ironic în partid.

„Cîțu nu a câștigat niciodată alegerile. Niciodată. Nici el, nici Orban nu au câștigat în București unde au candidat. Am râs când am auzit declarația lui Cîțu. Să spună ce scor a avut la București”, a afirmat un alt șef de organizație.

O altă problemă pentru Florin Cîțu ar putea-o reprezenta eșecul campaniei de vaccinare, dar și amânarea aprobării PNRR.

Probleme cu baza de date a partidului

Apropierea Congresului a declanșat un scandal în PNL legat de baza de date și plata cotizațiilor. Chiar președintele Comisiei de organizare a Congresului (COCON), Theodor Stolojan, a descoperit că nu apare în baza de date a PNL Sector 2 cu cotizația plătită.

„Nu e vorba de o persoană la Sectorul 2, ci de sute de membri ai partidului care nu se regăsesc în baza de date. Se va clarifica acest lucru. Este vorba de un fișier care nu a fost preluat când s-a format baza informatică nouă a registrului cu membrii de partid. E o chestiune tehnică”, a declarat Theodor Stolojan.

El a precizat că a plătit în calitate de europarlamentar cotizația la centru.

„Nu e vorba de cinci lei pe lună, ci de o mie de euro pe lună. Problema nu e a mea, ci e vorba de sute de membri”, a afirmat Stolojan pentru Europa Liberă.

Theodor Stolojan a precizat că situația de la Sectorul 2 se regăsește și „în alte părți, dar nu la această dimensiune”.

Congresul PNL este programat pentru 25 septembrie, iar a doua zi se va alege Biroul de conducere. Secretarul general este propus de președintele partidului. Până atunci, în toate organizațiile județene se vor organiza alegeri interne și se vor stabili delegații.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG