Linkuri accesibilitate

Orban, „stupefiat” de decizia CNCD în cazul Iohannis. CNCD, „cotropit politic”


Premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban s-a arătat „stupefiat” de decizia Consiliului Național de Combatere a Discriminării în cazul președintelui Klaus Iohannis.

„Am rămas stupefiat de decizia de astăzi a așa-zisului Consiliu Național pentru Combaterea Discriminării. O majoritate PSD-UDMR a luat o decizie care nu are nicio legătură cu legea și cu regimul sancționatoriu pentru discriminare. Președintele României este victimă a unei decizii politice care arată clar că toate instituțiile, care sunt cotropite de PSD, iau decizii împotriva Constituției și împotriva legii”, a spus Orban.

Premierul Ludovic Orban spune că, de fapt, președintele a fost sancționat nu pentru că ar fi făcut vreo discriminare ci tocmai pentru că a acționat în spiritul Constituției apărând principiul integrității, devoalând complicitatea PSD care a făcut compromisuri inacceptabile.

„Președintele României a fost sancționat nu pentru că a făcut vreo discriminare, ci a fost sancționat pentru că a acționat în spiritul Constituției apărând un principiu constituțional, principiul integrității, și pentru că a demascat o politică constantă de complicitate a PSD care, pentru a-și atrage sprijinul UDMR, a făcut o serie de compromisuri inacceptabile, votând acte normative în repetate rânduri, cum sunt actele normative prin care practic se instituie obligativitatea utilizării limbilor minorităților peste tot, lăsând să treacă prin adoptare tacită un proiect de lege privind declararea autonomiei așa-zisului Ținut Secuiesc”, a mai spus premierul.

Ludovic Orban a acuzat PSD că „face compromisuri împotriva interesului României” și are „alte înțelegeri, departe de ochii publicului”, dar care s-au văzut în declarațiile unor oficiali maghiari.

„Toate aceste acțiuni ale PSD au arătat în ultimii trei ani de zile că PSD nu apără interesul României, că PSD, pentru a rămâne la putere, a fost capabil să facă orice compromis împotriva interesului României. Cum altfel ar putea fi calificată cedarea la o presiune care a fost pusă în cadrul procedurii de aderare la OECD în care au acceptat condiții care au fost puse de un stat care nu are nicio legătură cu diplomația și care încalcă suveranitatea României, invocând acest pretext: că urmăresc îndepărtarea unei eventuale exercitării a dreptului de veto în cursul procesului de aderare a României la OECD. Nu mai vorbesc de alte și alte înțelegeri, departe de ochii publicului, care s-au văzut în declarațiile unor oficiali maghiari, cum a fost, de exemplu, o declarația că tot gazul care va fi extras de la Marea Neagră va fi achiziționat de o stat vecin, ca și cum gazul respectiv ar fi fost o resursă aflată la dispoziția altui stat decât la dispoziția României. Condam energic acest comportament neconstituțional, ilegal și împotriva interesului național al unor reprezentanți ai PSD, care dețin majoritatea și care au călcat în picioare legea și care au transformat o instituție a statului român care trebuie să apere drepturile cetățenilor într-o instituție aflată la cheremul PSD și care ia decizii în funcție de coloratură politică a celor care se află în structura de conducere a instituției”, a mai spus Ludovic Orban, citat de Mediafax.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis sancționarea cu 5.000 de lei a președintelui Iohannis pentru „discriminare și încălcarea dreptului la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională" prin afirmațiile despre proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc când a vorbit de un troc PSD - UDMR „pentru a da Ardealul ungurilor".

„​Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotărârea de astăzi a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Având în vedere că decizia CNCD este una profund politică, Președintele României va contesta această hotărâre la instanța competentă", a fost răspunsul Administrației Prezidențiale transmis la solicitarea Europa Liberă.

Klaus Iohannis a acuzat PSD pe 29 aprilie că a făcut o înțelegere cu UDMR pentru a trece tacit prin Camera Deputaților proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.

„​În timp ce noi ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor", a acuzat președintele Iohannis.

Șeful statului a subliniat că nu va accepta un astfel de proiect de lege cât el va fi președinte.

Jo napot kívanok, Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?", a încheiat Klaus Iohannis.

Declarația președintelui a fost făcută după ce un proiect de lege care prevede că limba maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice din Ținutul Secuiesc care va deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în România a fost adoptat tacit de Camera Deputaților pe 28 aprilie. Proiectul a căzut, ulterior, la vot în Senat, cameră decizională.

Asociația pentru protecția drepturilor minoritare Miko Imre și PSD au depus o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării împotriva președintelui Klaus Iohannis pe motiv că a făcut afirmații discriminatorii la adresa etnicilor maghiari în discursul susținut de la Cotroceni.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG