Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban: Estimarea noastră e că putem obține între 237 și 243 de voturi


ROMANIA -- Designated prime minister Ludovic Orban, the president of National Liberal Party (PNL), speaks during the meeting of the National Political Bureau of the PNL, held at the Parliament Palace, in Bucharest, October 24, 2019

Premierul desemnat a afirmat că estimează că va obține între 237 și 243 de voturi la învestirea Guvernului, în plenul reunit de luni. El a adăugat că, în ciuda boicotului anunțat de PSD, are încredere că Guvernul său va obține cel puțin 233 de voturi, necesare învestirii, scrie Mediafax.

„După datele pe care le avem astăzi estimarea noastră este că putem obține între 237 și 243 de voturi. După discuțiile pe care le-am purtat, după analiza prezenței, maia ales în grupurile parlamentare, sunt încrezător, în ciuda boicotului rușinos al PSD, pe care nu îl înțelegem. E un mod urât de a ieși din scenă. În ciuda boicotului am încredere că vom reuși mâine. Nu pot să accept ca PSD să facă evaluarea candidaților pe care i-am propus pentru fiecare fiecare Minister în parte”, a spus Ludovic Orban, duminică.

Parlamentarii se întrunesc, luni, de la ora 14:00, în ședință comună de plen, pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Pentru a putea fi învestit sunt necesare cel puțin 233 de voturi, pe care premierul desemnat susține că le are.

Calcule, alianțe și protocoale

Premierul desemnat a încheiat săptămâna trecută mai multe acorduri politice cu partidele parlamentare, în vederea susținerii învestirii Guvernului.

Primul care a semnat protocolul de colaborare a fost PMP. Eugen Tomac a susținut că „în linii mari” toți cei 18 parlamentari din formațiune vor vota Guvernul Orban. PMP a renunțat la condiția referitoare la a face parte din Guvern și la înființarea Ministerului pentru Republica Moldova.

Și USR a semnat un acord politic cu PNL. Printre condițiile cerute de formațiunea condusă de Dan Barna se numără abrogarea Legii recursului compensatoriu, revenirea la alegerile primarilor în două tururi și abrogarea OUG 114/2018.

Ludovic Orban a încheiat un protocol de colaborare și cu UDMR. Kelemen Hunor a declarat, luni, că a semnat acordul politic cu Ludovic Orban și toți parlamentarii UDMR vor fi prezenți la vot. Condițiile UDMR regăsite în acord se referă la acordarea a 6% din PIB pentru Educație și realocarea sumei de 2 miliarde de euro din Programul Operațional Infrastructura Mare spre Programul Operațional Regional. Alte condiții sunt: angajamentul Guvernului că nu va emite Ordonanțe în domeniul Justiției și respectarea drepturilor minorităților etnice.

Totodată, PNL și ALDE au semnat un acord politic care prevede 12 condiții, printre care reținerea de a mai da ordonanțe de urgență în domeniul justiției, dar și continuarea proiectelor în curs de derulare în infrastructură. Călin Popescu Tăriceanu a susținut că 23 de parlamentari din formațiune vor fi prezenți la vot.

Guvernul Orban va fi susținut și de grupul minorităților naționale, potrivit anunțului făcut Varujan Pambuccian. Minoritățile au avut „o singură sugestie”, aceea ca secretarul general al Guvernului să aibă rang de ministru.

Pe de altă parte, Pro România și PSD nu vor vota învestirea Guvernului. Ponta a sugerat că paramentarii săi ar putea asigura cvorumul, dacă Orban retrage miniștrii care au primit aviz negativ la audieri.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG