Linkuri accesibilitate

Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial pandemie de coronavirus


Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat miercuri că epidemia de coronavirus este oficial pandemie.

Boala virală COVID-19 care a făcut ravagii în cel puțin 114 țări și a ucis mai mult de 4.000 de persoane este acum oficial o pandemie, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Sănătății.

  • „Aceasta este prima pandemie cauzată de coronavirus", a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.
  • „OMS a evaluat acest focar 24 de ore din 24 şi suntem profund îngrijoraţi atât de nivelurile alarmante de răspândire şi de gravitate, cât şi de nivelurile alarmante de inacţiune", a afirmat acesta, într-o conferinţă de presă la Geneva.
  • ''Am estimat, deci că Covid-19 poate fi calificat drept pandemie'' - a spus el.

În ultimele două săptămâni, numărul de cazuri de Covid-19 în afara epicentrului epidemiei în China a crescut de 13 ori şi numărul ţărilor afectate s-a triplat, a spus şeful OMS.

Totalul cazurilor a ajuns la 118.000 de cazuri în 114 ţări, cu 4.291 de decese.

"Descrierea situaţiei drept pandemie nu modifică evaluarea ameninţării prezentate de acest coronavirus. Nu schimbă ceea ce face OMS şi nu schimbă ceea ce ar trebui să facă ţările'', a adăugat oficialul.

Şeful OMS a estimat că în "zilele şi săptămânile următoare", numărul de cazuri, decese şi ţări afectate va creşte. El a lansat, încă o dată, apelul ca ţările să acţioneze pentru a limita epidemia, care a provocat până acum peste 4.000 de decese în întreaga lume.

În pofida declarării unei pandemii, care în mod obişnuit este înţeleasă ca un focar greu de controlat care se răspândeşte pe plan internaţional, Tedros Adhanom Ghebreyesus subliniază că este încă posibil să se reducă numărul de noi infecţii cu măsuri ferme de politică de sănătate.

''Toate ţările pot schimba cursul acestei pandemii', ''trebuie să fim mai agresivi'', a adăugat directorul OMS.

Opt țări - inclusiv SUA - au raportat mai mult de 1.000 de cazuri de COVID-19, cauzate de virusul care a infectat peste 120.000 de oameni în întreaga lume.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) explică, pe site-ul său, numele noului coronavirus şi al bolii pe care o provoacă, pentru a evita orice confuzii.

Astfel, denumirea oficială pentru noul coronavirus este SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 - sindrom sever respirator acut coronavirus 2), iar denumirea pentru boala pe care o provoacă este COVID-19.

Virusurile şi bolile pe care le pot declanşa au deseori nume diferite. Spre exemplu, virusul HIV este virusul care declanşează SIDA.

Virusurile şi bolile pe care le provoacă pot primi denumiri diferite din mai multe motive, în funcţie de anumite procese şi de obiectivele oamenilor de ştiinţă. În general, conform OMS, virusurile primesc nume în funcţie de structura lor genetică pentru a facilita procesul de dezvoltare al testelor pentru diagnostic şi medicamentelor sau vaccinurilor.

Numele unui nou virus este stabilit de Comitetul Internaţional pentru Taxonomia Virusurilor (ICTV).

ICTV a anunţat că numele noului coronavirus este "sindrom sever respirator acut coronavirus 2 - SARS-CoV-2)" la 11 februarie 2020.

A fost ales acest nume ţinând cont de similarităţile genetice dintre noul coronavirus şi coronavirusul responsabil pentru focarele de SARS din 2003. Deşi înrudite, cele două virusuri sunt diferite.

OMS a anunţat că numele noii boli este "COVID-19" tot la 11 februarie 2020, urmând liniile directoare stabilite alături de World Organisation for Animal Health (OIE) şi de Food and Agriculture Organization din cadrul ONU (FAO).

XS
SM
MD
LG