Linkuri accesibilitate

Administrația Prezidențială a publicat documentele din CSAT legate de rolul TikTok în campania lui Călin Georgescu


Rețeaua TikTok a fost principalul canal prin care Călin Georgescu și-a crescut notorietatea în campania electorală.
Rețeaua TikTok a fost principalul canal prin care Călin Georgescu și-a crescut notorietatea în campania electorală.

Mai multe organizaţii civice i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis să desecretizeze informaţiile discutate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) legate de campania electorală a lui Călin Georgescu pe rețeaua TikTok, care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale.

Actualizare 17:50 - Administrația Prezidențială a publicat documente de la patru instituții: Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații Externe, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Telecomunicații Speciale. Europa Liberă analizează documentele și va publica un nou articol.

Știrea inițială:

Organizațiile civice spun că publicul român are dreptul să cunoască detaliile campaniei electorale duse de candidatul Călin Georgescu pe rețelele sociale.

„Menţinerea secretului asupra acestor informaţii vitale şi necesare nu face decât să contribuie la ameninţările şi riscurile despre care se face vorbire în comunicatul CSAT din data de 28.11.2024”, au transmis organizaţiile într-un comunicat.

Organizațiile civice fac o lista cu informațiile pe care „publicul român are dreptul să le cunoască”:

  • Natura şi amploarea atacurilor cibernetice care au vizat procesul electoral.
  • Modul în care platforma TikTok a influenţat artificial vizibilitatea candidatului Călin Georgescu.
  • Dovezile privind implicarea unor „actori statali şi non-statali” în campania electorală.
  • Detaliile operaţiunilor care au manipulat preferinţele electoratului.
  • Ce instituţii au fost sesizate pentru a lua măsuri cu privire la verificarea acestor fapte.
  • Orice altă informaţie discutată sau prezentata în şedinţa CSAT mai sus menţionată.

Scrisoarea este semnată de Funky Citizens, Asociaţia Declic, Centrul pentru Inovare Publică, ApTI - Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch, Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă, Expert Forum, Geeks for Democracy, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia CIVICA, Mediawise Society şi Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Solicitarea organizațiilor civice vine după ce CSAT a anunţat, pe 28 noiembrie, că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral şi că, prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok.

„CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, reţeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului alegerilor”, a transmis CSAT.

Consiliul a precizat mai că România, alături de alte state in Flancul Estic al NATO, „a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale unor actori statali şi non-statali, în special Federaţia Rusă, existând din partea acesteia un interes în creştere pentru a influenţa agenda publică în societatea românească şi coeziunea socială”.

Membrii Consiliului au cerut autorităților din domeniile securitate națională, electoral și cel de urmărire penală să ia „de urgență” măsurile necesare pentru a clarifica aspectele prezentate în şedinţa CSAT.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG