Linkuri accesibilitate

SUA trimit forțe suplimentare în Orientul Mijlociu și se pregătesc să apere, alături de aliați, Israelul


Imagine cu caracter iustrativ, cu portavioane americane, reunite la o bază aeriană a SUA, la începutul lunii iulie, în contextul atacului rebelilor Houthi în Yemen. SUA au anunțat recent că vor desășura militari în zonă, pentru reducerea tensiunilor din Orientul Mijlociu.
Imagine cu caracter iustrativ, cu portavioane americane, reunite la o bază aeriană a SUA, la începutul lunii iulie, în contextul atacului rebelilor Houthi în Yemen. SUA au anunțat recent că vor desășura militari în zonă, pentru reducerea tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Statele Unite trimit forțe armate suplimentare în Orientul Mijlociu pentru a contribui la reducerea tensiunilor în regiune și pregătesc, alături de alți aliați, apărarea Israelului, în contextul unei posibil atac iranian asupra acestei țări.

SUA desfășoară forțe armate suplimentare în Orientul Mijlociu ca măsură defensivă de reducere a tensiunilor din regiune, a declarat un oficial al Casei Albe, potrivit Reuters.

Tensiunile în regiune sunt în creștere, după asasinarea unui lider al grupării militante palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, în capitala Iranului, la Teheran, urmată de uciderea la Beirut, în Liban, a unui înalt comandant al grupării Hezbollah, Fuad Sakur.

Președintele SUA, Joe Biden, urmează să convoace luni echipa de securitate națională, pentru a discuta evoluțiile din Orientul Mijlociu și va purta totodată discuții cu regele Abdullah al Iordaniei. Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a făcut o călătorie în Iran pentru a preveni o escaladare a tensiunilor.

La rândul său, premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat că Israelul se află deja într-un război „pe mai multe fronturi” cu Iranul și aliații săi.

Serviciul de știri american Axios a transmis duminică, conform Reuters, că secretarul de stat al SUA Antony Blinken le-a spus omologilor săi din țările G7 că Iranul și Hezbollah ar putea începe să atace Israelul încă de luni, citând trei surse informate despre apel.

Blinken a mai spus că nu este clar cum anume Iranul și Hezbollah ar urma să atace și că nu poate estima momentul unui astfel de atac.

Solicitat să comenteze declarațiile, Departamentul de Stat SUA a transmis doar că oficialii au discutat despre „nevoia urgentă de detensionare în Orientul Mijlociu”. Asta după ce vineri, Departamentul transmisese că Statele Unite vor desfășura în regiune avioane de luptă și nave de război suplimentare.

„Obiectivul general este de a reduce temperatura în regiune, de a descuraja și de a asigura apărare împotriva acestor atacuri și de a evita conflictele regionale”, a declarat Jonathan Finer, consilier adjunct pentru securitate națională al Casei Albe, într-o emisiune a postului CBS.

„Facem tot ce putem ca lucrurile să nu se înfierbânte din nou”, a transmis el.

Finer a mai spus că Israelul și SUA se pregătesc pentru orice scenariu și a amintit de alarma pentru o posibilă conflagrație regională care a existat (și) în aprilie 2024. Atunci Iranul a lansat un atac masiv cu rachete și drone asupra Israelului, ca ripostă asupra atacării ambasadei sale din Damasc, Siria, pentru care învinovățise forțele israeliene.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG