Linkuri accesibilitate

Baranga nu a fost adjunct al șefului ORNISS. Patru ani a avut contractul suspendat


România- Laurențiu Baranga, fostul șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, la ieșirea din anchetă

Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) a transmis duminică precizări în legătură cu Laurențiu Baranga, după ce întreaba presă a relatat că Baranga, anchetat pentru falsificarea diplomei de bacalaureat a fost 11 ani adjunct al șefului ORNISS, așa cum scrie în CV-ul său.

ORNISS transmite că, de fapt, Baranga nu a fost niciodată adjunct al șefului ORNISS și că patru ani a avut contractul suspendat, fără să dea mai multe detalii cu privire la postul ocupat, de fapt, de Baranga.

În perioada 1 octombrie 2016 – 30 septembrie 2019 contractul individual de muncă al lui Laurențiu Baranga cu ORNISS a fost suspendat, iar începând cu data de 1 octombrie 2019, contractul individual de muncă al lui Baranga cu ORNISS a încetat, spune ORNISS.

„Practic, în ultimii 4 ani calendaristici, domnul Baranga Laurențiu nu a mai avut nicio legătură cu ORNISS. În perioada în care domnul Baranga Laurențiu a activat în cadrul ORNISS nu a îndeplinit niciodată și sub nicio formă, calitatea de adjunct al conducătorului instituției, au transmis, duminică, reprezentanții ORNISS, citați de Mediafax, fără a explica și ce funcție a ocupat Baranga la ORNISS timp de 7 ani.

Laurențiu Baranga, fostul șef al Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, a fost trimis în arest la domiciliu pentru 30 de zile de magistrații de la Judecătoria Sectorului 5. Judecătorii au respins cererea procurorilor de arestare preventivă.

Decizia nu e definitivă și poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpat şi pentru procuror.

De asemenea, instanța l-a obligat să se prezinte în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat. El are interdicţia de a comunica cu reprezentanţii Universităţii „VALAHIA” din Târgovişte şi Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară – Bucureşti.

Parchetul General a anunțat duminică după-amiază că a pus în mișcare acțiunea penală împotriva sa pentru o infracțiune continuă de înșelăciune, pentru că ar fi indus și menținut în eroare o instituție de învățământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcția de conferențiar universitar, modificat succesiv printr-un număr de 18 acte adiționale din 2012 până în 2020, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și ulterior desființate de instanța de judecată încă din anul 2016, actele adiționale producând efecte prin avansarea în cariera profesională și prin creșterea remunerațiilor salariale, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 608.000 lei, reprezentând contravaloarea veniturilor salariale încasate pe durata valabilității contractului individual de muncă.

Baranga mai este acuzat și pentru că ar fi indus și menținut în eroare o instituție de învățământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcția de profesor universitar, prin completarea Fișei de îndeplinire a standardelor universitare cu mențiuni care atestă în mod nereal absolvirea de studii universitare de licență și doctorat, în condițiile în care actele de studii au fost desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 36.146 lei, reprezentând cuantumul total al drepturilor bănești primite.

Laurențiu Baranga, demisionat de la șefia Oficiului de Național de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, după ce procurorii au început anchetarea sa pentru falsificarea diplomei de bacalaureat, a fost reţinut sâmbătă seară pentru 24 de ore și acuzat de înşelăciune.

Duminică dimineață el a fost audiat de procurorii din Parchetul General.

El și-a prezentat demisia din funcția de președinte al Oficiului National de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor cu o zi înainte de percheziție. Anunțul a fost făcut chiar de premierul Ludovic Orban, întrebat cum a fost posibilă promovarea lui Baranga într-un asemenea post.

Orban susține că s-au aplicat toate criteriile de evaluare a candidaturii și că „e treaba lui că ne-a păcălit”, dar că lipsea informaţia legată de falsul tuturor diplomelor sale, nu doar al celei de bacalaureat.

Premierul spune că Baranga venea dintr-o funcție publică, dând astfel de înțeles că numirea sa la Combaterea Spălării Banilor se încadra, astfel, într-o serie de numiri în funcții publice pe care nu guvernul său a inițiat-o. Mai mult, Orban spune că Baranga ar fi fost verificat, dar nu și-a exprimat nemulțumirea cu privire la calitatea acestor verificări și nici nu a spus ce măsuri va lua împotriva celor care au făcut o verificare atât de superficială.

Sâmbătă, anchetatorii au făcut percheziții la domiciliul lui Laurențiu Baranga, din Râmnicu Vâlcea.

Înainte de a fi șef la Combaterea Spălării Banilor, Baranga a fost director adjunct al Oficiului Registrului Național pentru Informații Secrete de Stat (ORNISS), oficiul care dă certificate pentru acces la informații clasificate.

El a fost numit în septembrie curent la șefia combaterii spălării banilor.

Baranga și-a obținut diploma de bacalaureat la 32 de ani, în 1999, la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București, iar apoi a absolvit o facultate din Teleorman.

El a obținut și un doctorat la Universitatea „Valahia” din Târgoviște și a urmat cursuri la Colegiul Național de Apărare, ARACIS, Colegiul Național de Afaceri Interne.

În septembrie, Curtea de Apel București a decis să desființeze o serie de diplome false în dosarul în care a fost condamnat Silviu Mina Dobronăuțeanu, rector al unor pseudo-universități din Teleorman care s-a numit „Alexandru Ghica” și apoi „Europa Ecor”, dosar privitor la anularea unor diplome false, printre care și cea a lui Baranga.

Născut în septembrie 1967, Baranga nu a trecut în CV-ul său niciun loc unde să fi lucrat până în anul 2008, când avea deja 41 de ani.

După 9 ani de la luarea diplomei de bacalaureat, Baranga a absolvit Facultatea de Management la Universitatea Ecologică, iar în anul 2011 obține titlul de Doctor în management la Universitatea Valahia.

El are și activitate universitară, fiind din 2012 conferențiar universitar la Facultatea de Științe și Inginerie din Alexandria, unde din 2016 este director al departamentului de știință și inginerie.

Între 2011 și 2012 a fost și lector la Facultatea de Științe Economice a Universității „Titu Maiorescu” din București.

În 2016 a fost și membru ARACIS, agenția de asigurare a calității învățământului din Ministerul Educației, structura care evaluează programele de studii și instituțiile din învățământul superior.

Între timp, Baranga s-a acoperit de puzderie de certificate de studii de la diverse structuri din țară și din străinătate. mentele de studii sunt falsificate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Prietenii și dușmanii ministrului Daea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
XS
SM
MD
LG