Ziua 15 | Sumarul principalelor evenimente
- Primele tiruri cu ajutoare au intrat în Gaza. 20 de camioane cu ajutor umanitar vor fi distribuite de personalul ONU pe teren.
- SUA cer ca punctul de trecere Rafah să rămână deschis. Deschiderea rutei a fost rezultatul eforturilor diplomatice ale SUA, a spus secretarul de stat Antony Blinken.
- Summit de pace la Cairo. Peste 20 de țări discută despre agravarea conflictului dintre Israel și Hamas. La summit nu participă reprezentanți din Israel, Gaza (Hamas), SUA și Iran.
- Președintele palestinian, Mahmoud Abbas: „Nu vom pleca, vom rămâne pe pământul nostru”.
- ONU. Situația din Gaza, „catastrofală”. Subsecretarul general adjunct ONU Martin Griffiths, a declarat că situația umanitară din Gaza „a atins niveluri catastrofale”.
- Peste 4.000 de persoane ucise în Gaza. 4.385 de persoane au murit în ultimele două săptămâni. Atacurile Hamas din Israel au ucis aproximativ 1.400 de persoane.
- 100.000 de protestatari pro-palestinieni la Londra. Organizatorii au cerut încetarea imediată a focului în Gaza și trimiterea unui „ajutor umanitar complet”.
- O mamă și o fiică eliberate de Hamas. Mama și fiica Judith și Natalie Raanan s-au numărat printre cele aproximativ 200 de persoane răpite din Israel.
- Trei faze ale războiului. Ministrul israelian al apărării a prezentat vineri cele trei faze ale războiului, menționând că, după ce Hamas va fi învins, Israelul va căuta un nou „regim de securitate” în Gaza.
17:16 - Secretarul de stat SUA, Antony Blinken cere ca punctul de trecere Rafah să rămână deschis
Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut ca punctul de trecere Rafah să rămână deschis „pentru a permite continuarea transportului de ajutoare, imperativ pentru bunăstarea oamenilor din Gaza”, într-o declarație de sâmbătă citată de CNN.
Antony Blinken a mulțumit Egiptului, Israelului și Organizației Națiunilor Unite pentru ajutorul acordat pentru intrarea convoiului de 20 de camioane care transportă asistență umanitară în Gaza.
El a spus că punctul de trecere ar trebui să rămână deschis, iar SUA vor „sublinia importanța respectării legii războiului”.
„Viețile civililor trebuie protejate, iar asistența trebuie să ajungă urgent la cei care au nevoie.”
Blinken a mai spus că SUA vor continua să lucreze pentru a scoate cetățenii americani în siguranță din Gaza.
Programul Alimentar Mondial declară că situația din Gaza este „catastrofală”
Programul Alimentar Mondial (PAM), agenție ONU, spune că livrările de ajutoare către Gaza nu trebuie să se oprească.
Directorul executiv al PAM, Cindy McCain, a declarat că foametea este „agresivă” în Gaza și a adăugat că organizația trebuie să continue să trimită mai multe camioane în teritoriul sărac pentru a „ajunge la milioanele de oameni care vor muri literalmente de foame”.
Situația din Gaza este „catastrofală” din cauza lipsei de alimente, apă, electricitate și combustibil.
„Acesta nu poate fi ultimul convoi”, a spus McCain, „sunt prea multe vieți în joc”.
ONU mai transmite că apa potabilă adusă cu convoiul de tiruri ajunge pentru 22.000 de oameni timp de o zi.
Ora 16:30 - Mii de protestatari pro-palestinieni demonstrează la Londra
În Marea Britanie, mii de protestatari mărșăluiesc centrul Londrei astăzi pentru a-și arăta sprijinul față de palestinieni, transmite BBC.
Organizatorii cer încetarea imediată a focului în Gaza și trimiterea unui „ajutor umanitar complet”.
Poliția Metropolitană spune estimează că aproximativ 100.000 de persoane protestează la Londra.
Participanții țin pancarte pe care scrie „Libertate pentru Palestina” și „Opriți bombardarea Fâșiei Gaza”.
În ultimele 24 de ore, proteste similare au avut loc în întreaga lume în locuri precum Thailanda, Australia, Olanda, Africa de Sud și mai multe țări arabe.
MAE îi avertizează pe cetățenii români să părăsească sudul Libanului
Ministerul Afacerilor Externe recomandă „ferm”, într-un comunicat, părăsirea imediată a zonelor din sudul Libanului, regiunea din sudul râului Litani.
Avertismentul vine pe fondul confruntările armate recente din zona de frontieră libanezo-israeliană. MAE mai recomandă recomandă evitarea tuturor călătoriilor în Liban, iar, cetățenilor care se află deja în Liban, să își evalueze serios dac e sau nu nevoie să rămână în Liban.
Cetățenii români care se află în Republica Libaneză pot solicita asistență Ambasadei României la Beirut, apelând numerele de telefon +961 5 924 849, +961 5 920 432, +961 5 920 452. Totodată, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, pot apela direct numărul de urgență +961 76 775 503.
De asemenea, MAE transmite că punctul de frontieră de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Egipteană, s-a deschis pentru a permite doar accesul camioanelor ce transportă ajutoare umanitare.
MAE transmite că încearcă, împreună cu autoritățile israeliene și egiptene, să creeze condițiile pentru evacuarea cetățenilor români din Fâșia Gaza, care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah.
Este vorba despre aproximativ 200 de persoane.
14:10 - La Cairo e în desfășurare un summit de pace
Lideri din Orientul Mijlociu și Europa s-au adunat la Cairo pentru a discuta despre dezamorsarea războiului dintre Israel și Gaza.
Președintele palestinian Mahmoud Abbas și-a folosit remarcile de deschidere pentru a spune că palestinienii nu vor putea fi forțați să-și părăsească pământul, transmite BBC.
„Nu vom accepta niciodată relocarea, vom rămâne pe pământul nostru, indiferent de provocări”, a spus el. Mahmoud Abbas este șeful Autorității Palestiniene, care deține controlul asupra zonelor din Cisiordania ocupată, dar nu și asupra Fâșiei Gaza, condusă de Hamas.
Egiptul și alte state arabe au declarat anterior că un aflux masiv de refugiați palestinieni alungațio de război ar fi inacceptabil, deoarece ar echivala cu expulzarea palestinienilor de pe pământurile lor.
Reuniunea, care se numește Summit pentru Pace, include și oficiali din Iordania, Qatar, Italia, Spania, UE și Marea Britanie. DPrintre principalii absenți notabili se numără Israelul, SUA și Iranul.
ONU salută deschiderea punctului de trecere Rafah
Organizația Națiunilor Unite a salutat deschiderea punctului de trecere Rafah, care permite ajutorului umanitar să ajungă în Gaza pentru prima dată de la începutul războiului Israel-Hamas.
„Convoiul de 20 de camioane include provizii de salvare furnizate de Semiluna Roșie egipteană și de Organizația Națiunilor Unite, care sunt aprobate să treacă și să fie primite de Semiluna Roșie palestiniană, cu sprijinul Națiunilor Unite", au transmis reprezentanți ONU, potrivit BBC.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat la rândul ei deschiderea punctului de trecere a frontierei ca un „prim pas important” în alinarea „suferinței oamenilor nevinovați”.
„Mulțumirile mele se îndreaptă către toți cei implicați care au făcut posibil acest lucru”, a scris șeful UE într-o postare pe rețelele de socializare.
Deschiderea a fost, de asemenea, salutată de ministrul britanic de externe, James Cleverly, care a subliniat într-o postare pe X, fostă Twitter, că ajutorul transportat va oferi „un colac de salvare pentru cei care suferă” în Gaza.
Diplomatul britanic a avertizat însă că ajutorul umanitar nu trebuie să se limiteze la această primă tranșă. „Marea Britanie continuă să facă presiuni pentru accesul umanitar în Gaza", a adăugat James Cleverly, aflat la summitul de pace de la Cairo.
Victimele civile sunt inevitabile în războiul din zonele urbane, spune purtătorul de cuvânt al IDF
Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) a declarat sâmbătă pentru CNN că, deși încearcă să evite victimele civile, acestea sunt inevitabile în războiul urban.
„Vom continua să minimizăm victimele civile, dar vor exista victime civile, care este natura războiului în zonele urbane”.
De cealaltă parte, Israelul își îndeamnă cetățenii să părăsească Iordania și Egiptul și să limiteze călătoriile în Maroc.
Israelul și-a sfătuit sâmbătă cetățenii să nu viziteze Iordania și Egipt și le-a cerut cetățenilor care se află în cele două țări să „plece imediat”, potrivit unei declarații a biroului prim-ministrului.
„Având în vedere războiul în curs de desfășurare, asistăm la o creștere semnificativă a protestelor anti-Israel în ultimele zile în țări din întreaga lume și, în special, în țările arabe din Orientul Mijlociu”, se arată în declarație, adăugând că „au fost manifestate ostilitate și violență împotriva simbolurilor israeliene".
Ora 10.25 - Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt s-a deschis și primele camioane cu ajutoare umanitare intră în Fâșia Gaza, transmit CNN și Sky News.
Punctul de frontieră s-a închis după ce 20 de tiruri au intrat în Gaza, transmite CNN. Israelul a fost de acord să permită intrarea a 20 de tiruri cu hrană, apă și medicamente, dar nu a permis intrarea combustibililor, transmite BBC. Încă nu e clar cât timp va fi deschis punctul de trecere a frontierei.
Aproximativ 175 de camioane cu medicamente esențiale, alimente și apă sunt staționate pe partea egipteană a punctului de trecere Rafah, potrivit agenției de știri AFP, în timp ce palestinienii din Gaza așteaptă ajutoare care pot face diferența între viață și moarte.
Cele 20 de camioane cu ajutoare proveneau de la Semiluna Roșie egipteană, potrivit unui purtător de cuvânt al secretarului general al ONU.
Camioanele ONU cu ajutoare umanitare sunt așteptate să treacă luni în Gaza prin punctul de trecere a frontierei, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU pentru CNN.
Televiziunea Al-Jazeera a transmis imagini de la momentul în care convoiul de tiruri se pune în mișcare.
Ambasada SUA în Israel crede că punctul de trecere Rafah se va deschide curând
Ambasada SUA la Tel Aviv transmite, într-un comunicat, că „primit informații” că punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt se va deschide la ora locală 10:00 (10:00 ora României).
Ambasada SUA precizează că, dacă granița se deschide, nu este clar cât timp va rămâne pentru ca cetățenii străini să plece.
Ambasada le spune cetățenilor americani că situația „rămâne dinamică și fluidă, iar mediul de securitate este imprevizibil”, sfătuind oamenii să-și evalueze siguranța înainte de a călători la graniță.
Zeci de camioane cu medicamente esențiale, alimente și apă sunt blocate pe partea egipteană a punctului de trecere, singurul punct de trecere în Gaza care nu este controlat de Israel. Toate punctele de trecere în Gaza sunt în prezent închise.
Summit de pace la Cairo
Egiptul organizează astăzi un summit de pace care va reuni peste 20 de lideri mondiali pentru a discuta despre agravarea conflictului dintre Israel și Hamas.
Lista participanților întocmită de Reuters include pe președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, președintele palestinian Mahmoud Abbas, ministrul britanic de externe James Cleverly, șeful ONU Antonio Guterres și mai mulți șefi de stat din regiunea arabă. La summit nu participă însă reprezentanți din Israel, Gaza (Hamas), SUA și Iran.
Organizatorii egipteni spun că obiectivul principal este încetarea focului. Dar așteptările cu privire la ceea ce se va realiza sunt scăzute, deoarece actori-cheie precum Israelul și Iranul nu vor fi prezenți.
Proteste în țările arabe
Vineri a avut loc un val de proteste în țările arabe și nu numai, cerând încetarea bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza.
Mitinguri pro-palestiniene au avut loc și în Indonezia, Malaezia și India.
Peste 4.000 de persoane au fost ucise în Gaza de la atacul Hamas din 7 octombrie, potrivit oficialilor Ministerului Sănătății condus de Hamas.
Cel puțin 22 de jurnaliști au fost uciși
Cel puțin 22 de jurnaliști au fost uciși de când au izbucnit luptele dintre Israel și Hamas la 7 octombrie, potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), scrie CNN.
Printre aceștia se numără 18 palestinieni, trei israelieni și un libanez. CPJ atribuie 15 dintre aceste decese atacurilor aeriene israeliene și două atacurilor Hamas din sudul Israelului. Opt jurnaliști au fost răniți și trei sunt fie dispăruți, fie au fost reținuți, adaugă acesta.
„CPJ subliniază că jurnaliștii sunt civili care fac o muncă importantă în vremuri de criză și nu trebuie să fie vizați de părțile beligerante”, a declarat un purtător de cuvânt.
Israelul a lovit infrastructura Hezbollah
Armata israeliană declară că a atacat „o serie de ținte militare” ale grupului libanez Hezbollah în ultimele ore, ca răspuns la „lansarea de rachete antitanc și lansarea pe teritoriul israelian noaptea trecută”, transmite CNN.
Țintele lovite includ complexe militare și infrastructura operațională utilizată de grup, precum și un lansator antitanc situat la graniță și îndreptat spre Israel, spune Forțele de Apărare Israeliene (IDF).
Hezbollah are la dispoziție rachete cu rază lungă de acțiune care pot lovi adânc în teritoriul israelian. De la atacul Hamas asupra Israelului de acum două săptămâni, tensiunile dintre armata israeliană și luptătorii Hezbollah s-au agravat.
Gruparea, la fel ca Hamas, este considerată o organizație teroristă de către Marea Britanie, SUA și alte puteri occidentale.
Spitalele din Gaza „sunt în pragul colapsului”, transmite ONU
Spitalele din Gaza sunt „în pragul colapsului”, a avertizat Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), spunând că numărul pacienților tratați sau care așteaptă să fie tratați este de 150% din capacitatea spitalelor, iar oamenii stau întinși pe podele și coridoare.
60% din unitățile de asistență medicală primară au fost închise în Gaza, în timp ce spitalele se luptă să funcționeze pe fondul lipsei de energie, medicamente, echipamente și personal specializat.
Situația apei din Gaza rămâne, de asemenea, gravă. Ultima uzină de desalinizare a apei funcțională a fost închisă duminica trecută din cauza lipsei de combustibil, la fel ca și ultima stație de epurare funcțională a apelor uzate, a raportat ONU.
Salubritatea se deteriorează. Toate cele cinci stații de epurare a apelor uzate din Gaza au fost închise din cauza lipsei de energie electrică, astfel încât apele uzate ajung în mare.
Securitatea alimentară este, de asemenea, precară. Trei din cele cinci brutării ale Programului Alimentar Mondial (PAM) din Gaza au fost închise vineri din cauza lipsei de combustibil și a lipsei de ingrediente, a declarat OCHA. Făina de grâu din Gaza s-ar putea termina în „aproximativ cinci zile” și doar una dintre cele cinci mori din Gaza funcționează în prezent.
Hamas a eliberat 2 ostatici americani din Gaza
Hamas a eliberat doi ostatici americani, Judith Tai Raanan și fiica ei de 17 ani, Natalie Raanan, la aproape două săptămâni după ce a lansat un atac mortal în Israel și a răpit aproximativ 200 de persoane.
Cetățenii americani au fost predați la granița cu Gaza și sunt acum în grija Forțelor de Apărare Israeliene, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.
Statele Unite salută eliberarea și „împărtășesc ușurarea pe care o simt familiile, prietenii și cei dragi”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un briefing.
Președintele american Joe Biden, care a vorbit vineri la telefon cu ostaticii eliberați, a declarat că este „nespus de bucuros” că mama și fiica „se vor reuni în curând cu familia lor”.
Israelul a declarat anterior guvernului american că unii americani ținuți ostatici de Hamas sunt cunoscuți ca fiind în viață, a declarat un oficial american pentru CNN.
29 de morți palestinieni în ultima noapte de atacuri asupra Gaza
Atacurile aeriene israeliene asupra nordului și centrului Fâșiei Gaza au ucis cel puțin 29 de persoane peste noapte, a declarat Ministerul de Interne din Gaza, condus de Hamas, într-o declarație sâmbătă dimineața, transmite CNN, care precizează că nu a putut verifica informațiile transmise.
Începând cu 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății controlat de Hamas, 4.127 de persoane au murit în violențele din Gaza, inclusiv 1.661 de copii.