Linkuri accesibilitate

Otrăvirea lui Navalnîi, rediscutată de liderii UE la summitul din 15-16 octombrie


Opozantul rus Alexei Navalnîi

Otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi va fi discutată din nou de liderii celor 27 de state UE la summitul din 15 şi 16 octombrie, când probabil vor adopta o declaraţie comună pe această temă, după ce Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice își va încheia investigația, transmite dpa.

„Ne vom întoarce la acest subiect peste două săptămâni", a declarat cancelarul german Angela Merkel la finalul summitului UE de două zile de la Bruxelles.

„Utilizarea armelor chimice reprezintă o încălcare gravă a legii internaţionale", se menţionează în concluziile summitului.


De asemenea, liderii UE au făcut apel la autorităţile ruse să coopereze pe deplin cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili.

Navalnîi a fost transferat din Rusia în Germania în august la două zile după ce i s-a făcut rău și a intrat în comă în timp ce era într-o cursă aeriană ce trebuia să îl ducă la Moscova. Trei anchete din Germania, Suedia și Franța au stabilit că el a fost otrăvit cu o neurotoxină de tip novicioc, de proveniență sovietică.

„Nu simți nicio durere dar știi că vei muri", a descris Navalnîi momentul în care când neurotoxina a început să își facă efectul.

Occidentul a cerut explicații de la Kremlin privind evenimentul, dar Moscova a replicat că nu a văzut nicio dovadă a unei crime comise.

Alexei Navalnîi a transmis că se va întoarce în Rusia.

„Misiunea mea este să rămân neînfricat. Și nu am nicio frică", a arătat opozantul rus pentru Der Spiegel.

Un activist politic care a contribuit la aducerea lui Navalnîi în Germania a declarat, în urmă cu o săptămână, că îi va trebui opozantului cel puțin încă o lună pentru a își reveni, dar a adăugat că este clar că plănuiește să revină în Rusia și să își reia activitatea politică.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost externat săptămâna trecută din spitalul berlinez. El şi-a exprimat dorinţa de a se întoarce în Rusia după ce îşi va reveni complet, dar deocamdată rămâne în Germania pentru recuperare.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG